Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Тема 9. Аналіз і прогнозування можливого банкрутства підприємства

Завдання 37. На підставі фінансової звітності встановити чи є структура балансу підприємства задовільною, а саме підприєм­ство — платоспроможнім. З цією метою розрахувати коефіцієнти загальної ліквідності, забезпеченості оборотних активів, віднов­лення або втрати платоспроможності станом на початок та кінець звітного періоду. Визначити відхилення в розрізі показників від відповідних даних на початок періоду та оптимальних значень. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 38. На підставі фінансової звітності визначити ймо­вірність банкрутства підприємства за допомогою моделей Е. Альт­мана, Спрінгейта, У. Бівера, Конана, Гольдера, Ліса, Тафлера, уні­версальною дискримінантною функцією. Одержані результати по­рівняти, зробити висновки щодо доцільності їх використання для оцінки можливості банкрутства українських підприємств. Розв'я­зок задачі оформити відповідними аналітичними таблицями.

Завдання 39. На підставі фінансової звітності підприємства за 2 роки визначити ймовірність його банкрутства за допомогою системи формалізованих та неформалізованих критеріїв, методу А-рахунку. Одержані результати порівняти, зробити висновки щодо доцільності їх використання для оцінки можливості банк­рутства українських підприємств. Розв'язок задачі оформити від­повідними аналітичними таблицями.

400

Тема 10. Аналіз і оцінка фінансової сталості підприємства

Завдання 40. За даними фінансової звітності розрахувати узагальнюючі показники фінансової сталості підприємства на початок і кінець звітного періоду. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки. Дати оцінку фінансового стану підприємства, вказати основні напрям­ки покращення показників господарювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 41. На підставі балансу розрахувати часткові по­казники фінансової сталості підприємства на початок та кінець звітного періоду, встановити відхилення в розрізі показників. Порівняти розраховані показники фінансової сталості підприємс­тва з їх оптимальними значеннями. За результатами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрямки покращення фінан­сового стану підприємства. Розв'язок задачі оформити аналітич­ною таблицею.

Завдання 42. За даними балансу дати оцінку фінансової ста­лості підприємства на початок і кінець звітного періоду, виходя­чи із ступеню покриття запасів джерелами їх формування. Ви­значити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналі­тичною таблицею.

Завдання 43. За даними балансу та рішення попередніх за­дач визначити тип фінансової сталості підприємства на дату складання звітності, у короткостроковій та довгостроковій перс­пективі. За результатами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрямки покращання фінансового стану підприємства. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Тема 11. Аналіз капіталу підприємства

Завдання 44. На підставі балансу та звіту про власний капі­тал провести аналіз складу та структури власного капіталу під­приємства. Визначити відхилення в розрізі показників. За резуль­татами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрямки покращання структури власного капіталу, ефективності його ви­користання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 45. На підставі балансу провести аналіз складу та структури позикового капіталу підприємства. Визначити відхи-

26478

401

лення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрямки покращання структури капі­талу, ефективності його використання. Розв'язок задачі оформи­ти аналітичною таблицею.

Завдання 46. На підставі балансу визначити суму власного оборотного капіталу підприємства. Порівняти наявну суму влас­ного оборотного капіталу з нормативом, виявити відхилення та вказати можливі причини змін в розрізі показників. Написати ви­сновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 47. За даними фінансової звітності підприємства проаналізувати склад і структуру кредиторської заборгованості на початок і кінець звітного періоду. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити виснов­ки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 48. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти кредиторську заборгованість підприємства за термінами вини­кнення. Визначити відхилення в розрізі показників. За результа­тами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 49. На підставі фінансової звітності проаналізу­вати ефективність використання капіталу підприємства. В ході аналізу визначити середній розмір власного, позикового капі­талу, їх оборотність у днях та кількості оборотів за минулий і звітний роки. За результатами розрахунків написати висновки, вказати шляхи покращання ефективності використання капіта­лу підприємства. Розв'язок задачі оформити аналітичною таб­лицею.

Завдання 50. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач проаналізувати вплив факторів на зміну оборо­тності капіталу підприємства в порівнянні з минулим роком. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 51. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач проаналізувати ефективність використання ко­роткострокових кредитів та позик. З цією метою розрахувати: фондовіддачу, рентабельність, оборотність, інтегральний показ­ник ефективності використання кредиту. За результатами розра­хунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітич­ною таблицею.

402

Завдання 52. За даними фінансової звітності проаналізувати показники рентабельності господарювання за звітний та минулий роки. Визначити відхилення в розрізі показників. За результата­ми розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 53. На підставі фінансової звітності підприємства розрахувати показники рентабельності капіталу, продажу, оборо­тності активів за минулий та звітний роки. Визначити вплив фак­торів на зміну рентабельності капіталу звітного року в порівнянні з минулим. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 54. За даними фінансової звітності підприємства встановити залежність між показниками рентабельності власного капіталу, продажу, оборотності активів, коефіцієнтом фінансової за­лежності. Розрахувати вплив факторів на зміну рентабельності вла­сного капіталу звітного періоду в порівнянні з минулим. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зроби­ти висновки. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.