Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Тема 13. Аналіз ділової активності підприємства

Завдання 67. На підставі фінансової звітності за 2 роки оці­нити ділову активність підприємства, враховуючи співвідношен­ня між основними показниками фінансово-господарської діяль­ності. За результатами аналізу зробити висновки. Пояснити при­чини виявлених співвідношень та їх наслідки для підприємства.

Завдання 68. На підставі фінансової звітності проаналізува­ти показники ділової активності підприємства за 2 роки. За ре­зультатами розрахунків зробити висновки. Розв'язок задачі офо­рмити аналітичною таблицею.

406

Завдання 69. На підставі фінансової звітності підприємства за 2 роки розрахувати тривалість операційного та фінансового циклу, вплив факторів на їх зміну. Виявити відхилення в розрізі показників звітного року від даних минулого року. Одержані дані оцінити. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 70. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач провести порівняльний аналіз оборотності дебі­торської та кредиторської заборгованості. В ході аналізу розра­хувати оборотність дебіторської та кредиторської заборгованості в кількості оборотів та днях. Визначити відхилення в розрізі по­казників та вплив факторів на їх зміну. Вказати, на які показники фінансово-господарської діяльності підприємства матимуть вплив аналізовані показники. Розв'язок задачі оформити аналіти­чною таблицею.

Тема 14. Комплексний фінансовий аналіз прибутковості (рентабельності) підприємства

Завдання 71. На підставі фінансової звітності підприємства за 2 роки визначити фінансовий результат від операційної діяль­ності, звичайної діяльності до оподаткування, звичайної діяльно­сті та розмір чистого прибутку (збитку), а також рівень кожного показника по відношенню до виручки від реалізації. Одержані дані оцінити. Вказати основні напрямки підвищення ефективнос­ті господарювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таб­лицею.

Завдання 72. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на розмір прибутку (збитку) від операційної діяльності, звичайної діяльності до опо­даткування, звичайної діяльності та розмір чистого прибутку (збитку) підприємства. Результати аналізу оцінити. Запропонува­ти заходи щодо забезпечення прибутковості господарювання.

Завдання 73. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на розмір прибутку (збитку) від операційної діяльності за системою «директ-костинг». Результати аналізу оцінити. Запропонувати заходи що­до забезпечення прибутковості господарювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 74. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на розмір прибутку

407

(збитку) від звичайної діяльності до оподаткування, звичайної ді­яльності та розмір чистого прибутку (збитку) підприємства за си­стемою «директ-костинг». Результати аналізу оцінити. Запропо­нувати заходи щодо забезпечення прибутковості господарю­вання.

Завдання 75. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати беззбитковий обсяг виручки від реалізації підприємства. Отримані результати порівняти з показ­никами звітного періоду та визначити суму та коефіцієнт запасу міцності.

Завдання 76. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач провести розрахунок прогнозної суми виручки від реалізації та прибутку підприємства. Отримані результати по­рівняти з показниками звітного періоду, беззбитковим виручкою від реалізації та визначити суму та коефіцієнт запасу міцності.

Завдання 77. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач з метою виявлення залежності між виручкою від реалізації та прибутком підприємства. Визначити показник операційного важеля. Отримані результати оцінити.

Завдання 78. На підставі рішення попередніх задач порівня­ти отримані результати аналізу прибутку за вітчизняною та між­народною методиками. Зробити висновки. Вказати на переваги та недоліки кожної з них.

Завдання 79. На підставі фінансової звітності за 2 роки роз­рахувати показники рентабельності фінансово-господарської дія­льності підприємства. Одержані дані оцінити. Вказати основні напрямки підвищення ефективності господарювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 80. На підставі фінансової звітності підприємства та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на зміну рентабельності продажу за допомогою методу скоригова-них показників, дольової участі, ланцюгових підстановок, при­йомів детермінованого моделювання. Одержані дані оцінити. Вказати основні напрямки підвищення ефективності господа­рювання. Розв'язок задачі оформити відповідними аналітични­ми таблицями.

Завдання 81. На підставі фінансової звітності підприємства та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на змі-

408

ну рентабельності виробничих ресурсів. Одержані дані оцінити. Вказати основні напрямки підвищення ефективності господарю­вання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 82. На підставі фінансової звітності підприємства та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на змі­ну рентабельності господарських ресурсів. Одержані дані оціни­ти. Вказати основні напрямки підвищення ефективності господа­рювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 83. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на розмір рентабе­льності продажу підприємства за системою «директ-костинг». Результати аналізу оцінити. Запропонувати заходи щодо забезпе­чення прибутковості господарювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 84. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на розмір рентабе­льності капіталу підприємства за системою «директ-кос-тинг» за­стосовуючи для цього прийоми скоригованих показників, дольо-вої участі, ланцюгових підстановок, детермінованого моделю­вання. Результати аналізу оцінити. Запропонувати заходи щодо забезпечення прибутковості господарювання. Розв'язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 85. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач розрахувати вплив факторів на розмір рентабе­льності власного капіталу підприємства за системою «директ-костинг» застосовуючи для цього прийоми скоригованих показ­ників, дольової участі, ланцюгових підстановок, детермінованого моделювання. Результати аналізу оцінити. Запропонувати заходи щодо забезпечення прибутковості господарювання. Розв'язок за­дачі оформити аналітичною таблицею.

Завдання 86. На підставі фінансової звітності та рішення попередніх задач провести розрахунок прогнозних рівнів рента­бельності продажу, капіталу підприємства. Отримані результати порівняти з показниками звітного періоду та вказати, за рахунок використання яких резервів підприємство зможе їх досягти.

Завдання 87. На підставі рішення попередніх задач порівня­ти отримані результати аналізу показників рентабельності за віт­чизняною та міжнародною методиками. Зробити висновки. Вка­зати на переваги та недоліки кожної з них.

409

410