Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по СУ В Цибок для Р Степанова.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать
  1. 3. Роль та зміст стратегічного управління в процесі фінансової та виробничо-господарської діяльності зат “Атлант Плюс”

Проаналізувавши наукові підходи до визначення сутності та змісту стратегічного управління ми виділили деякі з них, що підходять для процесу формування стратегії досліджуваного нами підприємства.

  1. Дизайнерський підхід.

Стратегія для ЗАТ “Атлант Плюс” може бути створена лише в процесі добре вивченої ситуації. Керівництво даного підприємства повинно контролювати стратегічний процес та нести відповідальність за нього в ході його здійснення.

Даний підхід дасть змогу встановити відповідність між зовнішніми можливостями та внутрішнім потенціалом досліджуваного підприємства. ЗАТ “Атлант Плюс” має свої сильні і слабкі сторони, а зовнішнє середовище підприємства  це засіб досягнення мети, джерело загроз і можливостей, які можна оцінити за допомогою проведення SWOT-аналізу.

Дизайнерський підхід дає змогу розробити просту й індивідуальну модель побудови стратегії, що ґрунтується на вимогах конкретної ситуації, що склалася. Цей підхід визначає взаємозв’язок стратегії та структури управління підприємством.

  1. Навчальний підхід.

Навчальний підхід характеризується тим, що стратегії з’являтимуться крок за кроком в міру розвитку ЗАТ “Атлант Плюс” та його пристосування до змін.

Цей підхід стратегічного управління можна застосувати до досліджуваного нами підпрємства так, як воно діє у складному, динамічному, малопередбачуваному середовищі. Усі процеси, що регулюють роботу ЗАТ “Атлант Плюс”, можна вдосконалити, для цього слід проводити періодичний моніторинг і переоцінювання всіх систем, щоб виявити рівень їх ефективності та в разі потреби вдосконалювати.

Даний підхід надасть змогу досліджуваному підприємству добирати критерії для оцінювання власної діяльності, ознайомлюючись із політикою та культурою компаній-конкурентів та залучати клієнтів і споживачів у процес розвитку. Це сприятиме випуску якіснішої продукції та зростанню прибутків, підвищить готовність підприємства до змін зовнішнього середовища, адже навички організаційного навчання допомагають адаптуватися до постійних змін.

Постійне навчання в процесі діяльності підприємства дасть можливість йому бути постійно готовим зустріти будь-які нові обставини.

  1. Трансформаційний підхід.

Процес розробки стратегії для ЗАТ “Атлант Плюс” повинен бути спрямований на зміни орієнтирів діяльності організації. Адже підприємство має адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища, щоб продовжувати свою діяльність у галузі.

Головною метою процесу формування стратегії даного підприємства має стати підтримка його стабільності на відносно довгих відрізках часу. Коли ж необхідна трансформація  має забезпечуватися управління процесом переходу та збереження життєдіяльності організації. Стратегії повинна формуватися як розробка концепцій, систематичний аналізу чи реалізація бачення керівництва. Обов’язковою умовою має стати своєчасність дій.

Отже, застосування даних підходів до ЗАТ “Атлант Плюс” надасть змогу виробити стратегію, яка виведе підприємство з кризового стану, що склався, посилити конкурентні позиції та отримувати достатні прибутки для ефективного його функціонування.