Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по СУ В Цибок для Р Степанова.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Розділ 2 Аналіз зат “Атлант Плюс” як об’єкта стратегічного управління

  1. 1. Аналіз зовнішнього середовища зат “Атлант Плюс”

  1. PEST-аналіз

PEST-аналіз  це інструмент, призначений для виявлення політичних (Policy), економічних (Economy), соціальних (Society) і технологічних (Technology) аспектів зовнішнього середовища, які можуть вплинути на стратегію підприємства. Визначемо основні фактори впливу зовнішнього середовища (див. табл. 2.1).

Таблиця 2.1

РЕSТ-аналіз тенденцій, що мають істотне значення для стратегії організації ЗАТ “Атлант Плюс”

Політика

Р

Економіка

Е

1. Стабільність уряду та його політика

1.Загальна характеристика (підйом, спад)

2. Діюче законодавство та його зміни

2 Рівень інфляції

3. Кредитна політика

3. Динаміка курсу гривні

4 Державне галузеве регулювання

4 Експортно-імпортна політика з продукту організації

5.Подакові пільги

5.Рівень зайнятості

6.Регулюючі органи і норми

6.Темп економічного розвитку

7.Державне регулювання конкуренції

7.Розмір заробітної плати

8.Торгівельна політика

8.Вітсоткові ставки

9.Держконтроль за діяльністю суб’єктів господарювання і штрафні санкції

9.Рівень оподаткування

10.Групи лобіювання

10.Рівень розвиненості конкуренції

11.Інший вплив держави в галузі

11.Інвестиційний клімат в галузі

12.Транспорт

13.Комплектуючі

Соціум

S

Технологія

Т

1. Демографічні зміни

1. Державна технологічна політика та законодавство

2. Зміни в рівні і стилі життя

2. Значні тенденції в галузі НДДКР

3.Зміна структури доходів

3. Нові патенти

4. Базові цінності, спосіб життя

4. Нові послуги

5. Моделі поведінки покупців, переваги

5.Технологічні зміни в країні

6.Бренд, репутація компанії, імідж використовуваниї технології

6.Развиток конкурентних технологій

7.Реклама

7.Інформація і комунікації

8.Доступ до технологій

9.Зміни та адаптації нових технологій

Політика вивчається тому, що вона регулюється владою держави, яка в свою чергу визначає середовище компанії і отримання ключових ресурсів для її діяльності. Економіка визначає розподіл ресурсів на рівні держави, що є найважливішою умовою діяльності підприємства. Соціальна сфера показує споживчі переваги. Технологія дає змогу виявити тенденції у технологічному розвитку, які часто є причинами змін і втрат ринку, а також появи нових продуктів.

Отже, проаналізувавши основні аспекти зовнішнього середовища, які можуть вплинути на стратегію ЗАТ “Атлант Плюс”, можна виділити основні: кредитну, торгівельну та державну політику; рівні інфляції, заробітної плати, зайнятості, оподаткування та конкуренції; демографічні та технологічні зміни та багато іншого.

  1. Модель п’яти сил конкуренції по М. Портеру

Стан конкуренції в галузі досліджуваного нами підприємства залежить від п’яти основних конкурентних сил:

  • Суперництво між продавцями усередині галузі.

Підприємства з надання послуг побутового обслуговування конкурують між собою як на ціновій, так і не ціновій основі. Розміри підприємств цієї галузі не великі, їх кількість постійно зростає. Споживачі зберігають вірність іміджу та діловій репутації підприємства.

В даній галузі рівень конкуренції є достатньо високим, тому утримувати свої позиції ЗАТ “Атлант Плюс” доводиться за рахунок розширення спектру послуг та покращення їх якості.

  • Фірми, що пропонують товари-замінники (субститути).

Така загроза відсутня повністю, так як замінити послуги з ремонту пральних машин та іншої побутової техніки якимось іншим обслуговуванням не можливо, лише у випадках відсутності цієї побутової техніки.

  • Можливість появи нових конкурентів усередині галузі.

Загроза появи нових конкурентів є достатньо високою, адже відкриття підприємств цієї галузі не потребує занадто великих капітальних вкладень. Але для здійснення діяльності з надання послуг по обслуговуванню побутової техніки необхідні ліцензії від провідних марок виробників, в тому числі на здійснення гарантійних ремонтних робіт та відповідна кваліфікація майстрів, що створює деякі бар’єри для входження у галузь. Новим підприємствам доведеться шукати своїх клієнтів, а існуючі підприємства можуть здійснювати опір новим конкурентам в ціновій і не ціновій формі. Це створить деякі труднощі для появи нових підприємств.

  • Здатність постачальників сировини, матеріалів і комплектуючих, які використовуються фірмою, диктувати свої умови.

Постачальниками комплектуючих і запчастин в галузі обслуговування побутової техніки є великі зарубіжні фірми-виробники цих запчастин. Здебільшого це фірми-виробники провідних марок побутової техніки обслуговування яких здійснює ЗАТ “Атлант Плюс”.

Більшість підприємств галузі обслуговування побутової техніки замовляють комплектуючі саме в цих фірмах, тому конкурентний вплив зі сторони постачальників знижується. Але будь які збої в постачанні можуть підірвати діяльність фірми. Тому існує певний вплив постачальників.

  • Здатність споживачів продукції фірми диктувати свої умови.

Кількість споживачів продукції досліджуваного нами підприємства дуже велика, тому їхня здатність диктувати свої умови є незначною. Також це залежить від того, що послуги орієнтовані на тих кому важливий хороший сервіс, високий рівень обслуговуваня, надійність наданих послуг, гарантії тощо. Кожен споживач діє незалежно один від одного, тому їх дія на ринку слабка.

Отже, проаналізувавши п’ять основних конкурентних сил ЗАТ “Атлант Плюс” за М. Портером, можна зробити висновки, що рівень конкуренції в даній галузі є достатньо високим, можлива поява нових конкурентів та існує певний вплив постачальників. Але, при цьому відсутня загроза появи фірм, що пропонують товари-замінники та слабка здатність споживачів диктувати свої умови.

  1. Бенчмаркінг

Бенчмаркінг являє собою безперервний процес порівняння товарів (робіт, послуг), виробничих процесів, методів та інших параметрів досліджуваного підприємства (структурного підрозділу) з аналогічними об’єктами інших підприємств чи структурних підрозділів.

На сьогоднішній день в галузі надання послуг з обслуговування побутової техніки діє велика кількість підприємств. Головним конкурентом ЗАТ “Атлант Плюс” є організація “Дойчелектросервіс”. Суттєву конкуренцію також складають фірми “Елікон” та “Stirmash”.

Ключовими факторами успіху ЗАТ “Атлант Плюс” порівняно із конкурентами є висока якість обслуговування, найвищий рівень сервісу, висококваліфікований персонал, найкраща програма просування послуг і нові послуги, що відповідають потребам ринку.

“Дойчелектросервіс” займається гарантійним і післягарантійним ремонтом побутової техніки починаючи з 2002 року. Вона здійснює ремонт пральних і посудомийних машин, морозильної і холодильної техніки, систем кондиціонування, опалення і водонагрівання, дрібної побутової техніки.

Фірми “Елікон” та “Stirmash” головним чином спеціалізуються лише на ремонті пральних машин, тому становлять для ЗАТ “Атлант Плюс” дещо меншу конкурентну загрозу.

Головними показниками успіху в даній галузі є якість обслуговування та цінова політика. Рівень обслуговування клієнтів ЗАТ “Атлант Плюс” і “Дойчелектросервіс” знаходиться на однаково високому рівні, про що свідчить висококваліфікований персонал та гарантія виконаної роботи. А цінова політика конкурента є дещо вищою (див. табл. 2.2).

Таблиця 2.2