Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по СУ В Цибок для Р Степанова.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Метод соп зат “Атлант Плюс”

Показник

Оцінки, балів (1...5)

За звітний рік

За минулий рік

Відхилення

1. Загальна оцінка підприємства

3,2

3,1

+0,1

Структура підприємства

3,0

2,9

+0,1

Корпоративна культура

2,0

1,8

+0,2

Стиль керівництва вищого рівня управління підприємством

4,0

3,8

+0,2

Стиль керівництва середньої та низової ланки управління підприємством

3,9

3,7

+0,2

2. Ресурси

2,8

2,7

+0,1

Фінансові ресурси

1,0

0,8

+0,2

Комунікації

3,0

3,0

-

Технології

3,2

3,1

+0,1

Персонал

4,0

4,0

-

3. Знання

4,1

4,3

-0,2

Знання фінансів

4,2

4,2

-

Знання клієнтів

4,0

4,1

-0,1

Знання конкурентів

4,5

4,7

-0,2

Знання галузі й особливостей бізнесу

4,0

4,3

-0,3

4. Використання ресурсів і знань для досягнення стратегічних цілей

2,7

3,0

-0,3

Фінансова стратегія

2,1

2,9

-0,8

Маркетингова стратегія

2,8

3,2

-0,4

Виробнича стратегія

3,5

3,5

-

Упровадження планів

2,2

2,3

-0,1

Стратегічна оцінка підприємства

3,2

3,3

-0,1

Отже, результати проведеного аналізу ЗАТ “Атлант Плюс” за методом СОП, дають змогу зробити висновки, що стратегічна оцінка знизилась порівняно з попереднім роком на 0,1, що є негативною тенденцією для досліджуваного нами підприємства. При цьому оцінка загального стану підприємства та ресурсів збільшились на 0,1, а оцінка знаннь та використання ресурсів для досягнення стратегічних цілей зменшилась на 0,2 і 0,3 відповідно.

Розділ 3 Аналіз міжнародних та функціональних стратегій

3.1. Аналіз міжнародних стратегій

В процесі міжнародної стратегії здійснюється тиражування однієї й тієї ж продукції підприємства в різних країнах. Відбувається концентрація виробництва в країні походження та розміщення відділів виробництва й маркетингу в інших країнах.

Щоб вийти на зарубіжні ринки, підприємство може застосовувати різні варіанти стратегій:

  1. Стратегія непрямого експорту

Експорт є найпростіший спосіб виходу на зовнішній ринок. Підприємства, які починають свою експортну діяльність, частіше використовують непрямий експорт, що дає змогу виробляти продукцію у своїй країні й адаптувати її до вимог зарубіжного ринку. Вони віддають перевагу даному варіанту з двох причин. По-перше, такий експорт вимагає менше капіталовкладень. По-друге, при непрямому експорті, підприємство менше ризикує.

Дана стратегія не може бути застосована до ЗАТ “Атлант Плюс”, оскільки підприємство здійснює свою діяльність у сфері надання послуг.

  1. Стратегія прямого експорту

Стратегія прямого експорту передбачає проведення експортних операцій підприємством самостійно. Для цього створюється спеціальний підрозділ, який аналізує зарубіжні ринки, визначає ціни, займається товарорухом, рекламною діяльністю тощо.

Дана стратегія не може бути застосована до досліджуваного нами підприємства, адже ЗАТ “Атлант Плюс” надає послуги з ремонту побутової техніки безпосередньо на місці її встановлення або на самому підприємстві. Реалізація цієї стратегії потребує певних капіталовкладень, що за відсутності прибутку у підприємства є неможливим.

  1. Стратегія ліцензування

Ліцензування являє собою надання іншій фірмі певних прав на використання патентів, торгових марок або ноу-хау за певну плату.

Дана стратегія не може бути застосована до ЗАТ “Атлант Плюс”, адже підприємство не володіє ніякими цінними технологічними ноу-хау чи патентами на унікальну продукцію, не має організаційних структур на зарубіжних ринках і ресурсів для самостійного виходу на ринок.

  1. Стратегія створення спільного підприємства

Дана стратегія направлена на утворення такої форми співробітництва підприємств-партнерів, що об’єднує капітал для здійснення спільної виробничої діяльності, управління та розподілу прибутку пропорційно вкладеному капіталу.

Ця стратегія не може бути використана для нашого підприємства тому, що воно є збитковим, не займається виробництвом товарів та збутом, не має передових технологій у виробництві тощо. Дана сфера обслуговування, в якій працює ЗАТ “Атлант Плюс”, присутня в майже усіх країнах і не має особливих технологій, тому вихід підприємства на зовнішні ринки буде недоцільним. Виняток може становити співробітництво з зарубіжними підприємствами, які виробляють або реалізують побутову техніку. Але така перспектива є малоймовірною через велику кількість місцевих фірм, що надають аналогічні послуги.

  1. Стратегія прямого інвестування

Стратегія прямого інвестування передбачає інвестування капіталу в створення за кордоном власних складальних або виробничих підрозділів, забезпечуючи найбільш повне залучення підприємства до ЗЕД. Підприємство застосовує дану стратегію купивши підприємство, яке вже працює, чи створивши нове.

Дана стратегія не може бути застосована до досліджуваного нами підприємства, адже за відсуткості накопиченого капіталу (ЗАТ “Атлант Плюс” є збитковим) воно неспроможне ні створити нове підприємство, ні придбати частку власності вже існуючого, лише надати технологію та кваліфіковані кадри.

  1. Багатонаціональна стратегія

Потреба в багатонаціональній стратегії виникає внаслідок різноманіття культурних, економічних, політичних і конкурентних умов у країнах світу. Кожна конкретна бізнес-стратегія націлена на пристосування багатонаціональної стратегії компанії до ситуації в окремій країні та на вибір певного рівня координації стратегій на локальному ринку й на інших ринках, на яких оперує компанія.

Ця стратегія не може бути використана для нашого підприємства тому, що відсутні суттєві національні розбіжності в потребах споживачів пов’язані з ремонтом побутової техніки; покупці інших країни не потребують різної специфіки обслуговування в даній галузі; попит на послуги, які надає ЗАТ “Атлант Плюс” є на всіх ринках зарубіжних країн; національні уряди не висувають жорстких технічних вимоги та виробничих стандартів тощо.

  1. Глобальна стратегія

Глобальна стратегія фірми однакова для всіх країн. Хоча й існують невеликі відмінності в стратегіях на кожному ринку, зумовлені необхідністю пристосуватися до його специфічних умов, основний конкурентний підхід залишається незмінним для всіх країн, де працює підприємство. Більше того, глобальна стратегія включає: інтегрування й координацію стратегій компаній в усьому світі; здійснення продаж у більшості або в усіх країнах, де є значний купівельний попит.

Дана стратегія не може бути застосована до ЗАТ “Атлант Плюс”, через способи її реалізації  експорт товарів, продаж ліцензій, франчайзинг. Єдиним способом її реалізації може стати створення спільного підприємства у країнах із низькими витратами, близько до джерел потрібних ресурсів. Але така перспектива є малоймовірною через велику кількість національних підприємств, які надають аналогічні послуги з ремонту побутової техніки.

Отже, застосування міжнародних стратегій для ЗАТ “Атлант Плюс” є недоцільним через його діяльність у сфері надання послуг, потреби у значних капіталовкладеннях, відсутності передових технологій тощо.