Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по СУ В Цибок для Р Степанова.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Аналіз рівня цін на послуги зат “Атлант Плюс” у порівнянні з основним конкурентом

Вид послуги

Середня ціна ЗАТ “Атлант Плюс”, грн.

Ціна аналогічної послуги ЗАТ “Дойчелектросервіс”, грн.

Співвідношення ціни ЗАТ “Атлант Плюс” із ціною фірми ЗАТ “Дойчелектросервіс”, порівняння

діагностика

від 50

від 50

рівні позиції

ремонт техніки

від 100 до 250

не нижче 120

ЗАТ “Атлант Плюс” має перевагу

заміна деталей

від 50 до 600

від 100 до 1200

ЗАТ “Атлант Плюс” має перевагу

всановлення техніки

від 200

від 200

рівні позиції

Джерело: побудовано автором на основі аналізу звітності ЗАТ “Атлант Плюс” за 2007-2009 роки

Дана таблиця показує, що по основних напрямках надання послуг ЗАТ “Атлант Плюс” має явну конкурентну перевагу перед основним конкурентом ЗАТ  “Дойчелектросервіс” у двох напрямах діяльності  ремонту побутової техніки та заміні деталей, а по інших напрямах підприємства мають рівні позиції.

Якщо порінювати цінову політику ЗАТ “Атлант Плюс” з середньою по галузі, то ціни на основні види послуг  ремонт побутової техніки та доставку деталей будуть нижчими на 20-30 гривень.

Отже, ЗАТ “Атлант Плюс” має явні конкурентні переваги перед основним своїм конкурентом ЗАТ “Дойчелектросервіс” та нижчі ціни на свої послуги порівняно з середніми по галузі.

  1. Метод аналізу профілю обєкта

Метод вивчення профілю об’єкта найчастіше використовується для комплексного вивчення характеристик об’єкта. Профіль у даному контексті являє собою сукупність специфічних параметрів, які характеризують об’єкт аналізу і завдяки яким він відомий цільовій групі споживачів.

Таблиця 2.3

Побудова профілю зат “Атлант Плюс”

Характеристики фірми

Оцінка характеристик від 0 (min) до 10 (max) балів

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1. Якість послуг

2. Імідж і ділова репутація

3. Ступінь лідерства на ринку

4. Забезпеченість матеріальними і

фінансовими ресурсами

5. Кадровий потенціал

6. Рівень цін

7.Організація менеджменту

8.Організація маркетингу

9. Прогресивні технології

10.Рівень спеціалізації

11.Рівень диференціації

Дана таблиця показує, що найвищі характеристики мають якість послуг та імідж і ділова репутація підприємства, а найнижчі характеристики рівень диференціації та організація маркетингу.

Отже, метод аналізу профілю об’єкта дає змогу дати комплексну характеристику аналізованого нами підприємства, визначити головні параметри ЗАТ  “Атлант Плюс”в залежності від значущості та завдяки яким воно відоме цільовій групі споживачів.

5.GAP-аналіз

Gap Analysis  це комплексне аналітичне дослідження, яке вивчає невідповідності, розриви між поточним станом компанії і бажаним. Цей аналіз також дозволяє виділити проблемні зони, що перешкоджають розвитку і оцінити ступінь готовності компанії до виконання переходу від поточного стану до бажаного.

Короткостроковий план  проведення маркетингових досліджень; підвищення конкурентоспроможності ЗАТ “Атлант Плюс”.

Середньостроковий план  збільшення об’ємів надання послуг; збільшення частки ринку.

Довгостроковий план  розвиток ЗАТ “Атлант Плюс”, розширення (збільшення кількості послуг, що пропонуються); завоювання максимальної долі ринку.

Таблиця 2.4

Аналіз розривів ЗАТ “Атлант Плюс”

Розрив

Ініціатива

Недоліки збуту

Розширення збуту; пошук нових ринків

Покупці, які не можуть дозволити послуги

Знайти постачальників комплектуючих з нижчими цінами; застосувати нові технології

Покупці, які не задоволені якістю послуг

Оснащенння сучасним обладнанням; розширення підприємства та збільшення персоналу

Покупці, які не можуть придбати послуги

Розвиток мережі сервісних центрів; реклама; розвиток обслуговуючого персоналу

  • ЗАТ “Атлант Плюс” за 2007-2009 роки отримало збитки, але спостерігається динаміка до їх зменшення, що є позитивним результатом. В майбутньому, з впровадженням ефективної стратегії, передбачається норма прибутку , що становитиме 10-15 %.

  • Розбіжності між цілями і прогнозами в діяльності ЗАТ “Атлант Плюс” не передбачаються за умов успішності реалізації стратегії розвитку. Можливі невеликі відхилення, що в цілому не призведуть до суттєвих змін.

  • Дане підприємство потребує інвестицій в оснащенння сучасним обладнанням, розширення асортименту послуг, пошук нових постачальників та ринків збуту, що дасть змогу скоротити витрати та збільшити прибутки підприємства.

  • Збільшення спектру послуг, що надаватимуться дасть змогу залучити нових покупців, а оснащенння сучасним обладнанням  скоротити витрати часу та матеріалів, що в сукупності призведе до збільшення прибутків підприємства і виходу з кризового стану.

  • Варіантами залучення інвестицій можуть стати взяття кредиту на розвиток ЗАТ “Атлант Плюс” або залученя потенційних інвесторів.

  • Цілі ЗАТ “Атлант Плюс” можуть бути досягнуті за рахунок впровадження ефективної стратегії і інвестицій в оснащення та розширення даного підприємства. Самостійне досягнення поставлених цілей можливе за рахунок підвищення ціни послуг та скорочення витрат.

  • Прогнозовані цілі ЗАТ “Атлант Плюс” направлені на виведення підприємства із рангу збиткових, що дадуть змогу йому отримувати прибуток і розширити свою діяльність.

  • Розширення мережі сервісних центрів стане можливим тоді, коли дане підприємство почне отримувати стабільні прибутки. А поки розширення є недоцільним.

  • Для розширення та нових придбань необхідно розширення асортименту послуг та ринків збуту, знайти постачальників комплектуючих з нижчими цінами та застосувати нові технології.

  • Чинні стратегії на досліджуваному нами підприємстві є неефективними, адже воно за результатами своєї діяльності отримує збитки. Тому необхідний терміновий перегляд цілей діяльності ЗАТ “Атлант Плюс” для виведення його з даної ситуації.

Отже, проаналізувавши проблемні зони, що перешкоджають розвитку ЗАТ  “Атлант Плюс” можна виділити головні розриви між поточним станом підприємства і бажаним : недоліки збуту і послуг (розширення збуту, пошук нових ринків); покупці, які не можуть дозволити послуги, які не задоволені якістю послуг і які не можуть придбати послуги (нові технології, розвиток мережі сервісних центрів, реклама тощо) та ін.

6.LOTS-аналіз

Метод LOTS включає детальне, послідовне обговорення ряду проблем бізнесу на різних рівнях і різній мірі складності: від корпоративної місії компанії в цілому до індивідуального проекту усередині підприємства.

  • ЗАТ “Атлант Плюс” потребує розроблення та впровадження нової стратегії діяльності. Існуюча стратегія на підприємстві є неефективною, про що свідчить збиткова діяльність підприємства протягом досліджуваних років. Тому для ЗАТ “Атлант Плюс” необхідна термінова зміна стратегії його розвитку, щоб запобігти банкрутству підприємства.

  • Основна стратегія підприємства має бути направлена на виведення його з кризового стану та отримання прибутків. Для цього на підприємстві слід запровадити нові технології та закупити сучасне обладнання, що дасть змогу значно скоротити його витрати та знайти постачальників комплектуючих за нижчими цінами. Розширення ринків збуту та асортименту послуг надасть змогу залучити нових споживачів, а отже значно збільшити прибутки ЗАТ “Атлант Плюс”.

  • Довгостроковими цілями підприємсва мають стати його подальший розвиток та розширення діяльності  відкриття мережі сервісних центрів. Це дасть змогу завоювати максимальну долю ринку.

  • Короткостроковими цілями для даного підприємства мають стати підвищення конкурентоспроможності, проведення ефективного маркетингового дослідження та збільшення об’ємів надання послуг.

  • Об’єком аналізу є фінансовий та майновий стан підприємствав, що досліджується за рахунок проведення комплексного фінансового аналізу стану ЗАТ “Атлант Плюс” наведеного в підрозділі 1. 1.

  • Кадровий потенціал даного підприємства є недостатнім. Необхідне розширення обслуговуючого персоналу, що дасть змогу обслуговувати більшу кількість споживачів, скорочення часу надання послуг та їх ефективність. Також необхідне постійне підвищення їхньої кваліфікації та навчання.

  • До планів розвитку ЗАТ “Атлант Плюс” можна віднести розширення мережі підприємств, відкриття сервісних центрів по всій території України.

  • Для ефективної роботи досліджуваного нами підприємства необхідна і ефективна організації менеджменту, що дасть змогу раціонального управліня персоналом ЗАТ “Атлант Плюс”, організації його роботи, навчання тощо.

  • Звітність підприємства складається з п’яти форм, що відповідають вимогам чинного законодавства. Для аналізу ЗАТ “Атлант Плюс” було використано форма №1 “Баланс” та форма №2 “Звіт про фінансові результати” за 2007-2009 роки, що дали змогу зробити комплексний фінансовий аналіз підприємства.

Отже, проведення LOTS-аналізу дало змогу визначити основні проблеми ЗАТ  “Атлант Плюс” на різних рівнях та розробити довгострокові та короткострокові цілі підприємства. Існуюча стратегія даного підприємства є неефективною, про що свідчить його збиткова діяльність, тому основна стратегія має бути направлена на виведення підприємства з кризового стану. Також необхідне розширення обслуговуючого персоналу, мережі підприємств та ефективна організація менеджменту.

7.Застосування техніки сценаріїв

Для ЗАТ “Атлант Плюс” можливі декілька варіантів сценаріїв розробки стратегії:

  • Сценарій залучення інвестицій ЗАТ “Атлант Плюс” дасть змогу швидкого виходу підприємства з кризового стану. Кошти будуть інвестовані в нове обладнання та розширення мережі підприємств, що дасть змогу захопити нові ринки збуту, залучити більшу кількість споживачів, збільшити ефективність надання послуг, скоротити витрати та збільшити прибутки.

Такий сценарій розвитку даного підприємства можливий лише за рахунок залучення коштів інвесторів, або взяття кредиту.

  • За відсутності інвестованих коштів можливий інший сценарій розвитку ЗАТ  “Атлант Плюс”, що передбачає самостійний вихід з кризового стану за рахунок власних джерел та розроблення ефективної стратегії.

Цей сценарій передбачає збільшення кількості персоналу, що дасть змогу обслуговувати більшу кількість клієнтів; підвищення вартості послуг, що дасть змогу збільшити прибутки фірми; пошук постачальників комплектуючих за більш дешевими цінами збільшення кількості споживачів за рахунок реклами.

Отже, для даного підприємства можуть бути застосовані сценарії виходу з ситуації, що склалася, за рахунок інвестованих коштів, або самостійного виходу з кризи за відсутності останніх.