Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по СУ В Цибок для Р Степанова.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Розділ 4 Оцінювання та добір стратегії для підприємства

ЗАТ “Атлант Плюс” потребує розроблення та впровадження нової стратегії діяльності. Існуюча стратегія на підприємстві є неефективною, про що свідчить збиткова діяльність підприємства протягом досліджуваних років. Тому для ЗАТ “Атлант Плюс” необхідна термінова зміна стратегії його розвитку, щоб запобігти банкрутству підприємства.

  1. Модель BCG

Модель BCG дозволяє проаналізувати сектори бізнесу підприємства на основі темпів зростання ринку і відносної частки, яку посідає підприємство або його підрозділ на ринку. Вона ґрунтується на тому, що рівень надходження або витрачання коштів перебуває у дуже тісній функціональній залежності від темпів зростання ринку і відносної частки підприємства на цьому ринку.

ЗАТ “Атлант Плюс”

Рис. 4. 1. Рис. 4.1. Матриця “темпи зростання ринку частка ринку”

Отже, досліджуване нами підприємство відноситься до “важких дітей” тому, що конкурує в постйно зростаючій галузі (щороку зростає кількість споживачів побутової техніки та з’являються нові виробники) та, на даний момент, займає відносно невелику частку ринку. Підприємство потребує інвестицій для свого подальшого розвитку та збільшення частки, яку воно займає на ринку.

  1. Матриця Томпсона та Стрікленда

Томпсон і Стрікленд запропонували матрицю вибору стратегії залежно від динаміки зростання ринку на продукцію (еквівалент зростання галузі) та конкурентної позиції підприємства.

Швидке зростання ринку

ІІ І

Слабка Сильна

конкурентна конкурентна

позиція позиція

III IV

Повільне зростання ринку

Рис. 4.2. Матриця “зростання ринку конкурентні позиції підприємства”

Отже, ЗАТ “Атлант Плюс” перебуває у I квадранті стратегії, що характеризується швидкими темпами зростання ринку, які пов’язані з розвитком НТП та сильною конкурентною позицією даного підприємства на ринку. Для даного підприємства може бути застосована стратегія інтенсивного зростання, що дасть змогу ще більш зміцнити свої конкурентні позиції.

  1. Матриця Ансоффа

Матриця Ансоффа представляє собою поле, утворене двома осями  горизонтальною віссю “товари компанії” (поділяються на існуючі та нові) і вертикальною віссю “ринки компанії”, які також поділяються на існуючі та нові.

Існуючий товар

Новий товар

 

Існуючий ринок Новий ринок

1 . Стратегія “покращуй те, що ти вже робиш”

3. Стратегія розвитку ринку

2. Стратегія розробки нових продуктів

4. Стратегія диверсифікації

Рис. 4.3. Матриця “товари ринки”

Отже, дане підприємство знаходиться у першому квадранті “покращуй те, що ти вже робиш”, оскільки ЗАТ “Атлант Плюс” вже досить тривалий час функціонує на ринку, що розвивається і прагне збільшити обсяг надання послуг, щоб завоювати більшу частку ринку.

  1. Матриця General Electric / McKinsey

Модель GE/McKinsey являє собою матрицю розташовану у двовимірній системі координат  галузевої привабливості і сили. Використовується при оцінці привабливості окремих стратегічних господарських одиниць.

Питання

П ереможець (2)

Переможець (1)

Той, що програв (1)

Середній бізнес

Переможець (3)

Той, що програв (3)

Той, що програв (2)

Створювач прибутку

Позиція в конкуренції

Рис. 4.4. Матриця General Electric / McKinsey

Отже, досліджуване нами підприємство знаходиться в позиції Переможець 2, що характеризується високим ступенем привабливості ринку і середнім рівнем переваг фірми. ЗАТ “Атлант Плюс” необхідно визначити свої сильні і слабкі сторони, а потім здійснити необхідні інвестиції, щоб вилучити всі вигоди із сильних сторін і усунути слабкі.

  1. Модель Shell/DPM

Модель Shell/DPM призначена для оцінки кількісних і якісних параметрів бізнесу, тобто для багато-параметричного стратегічного аналізу. Осі матриці відображають конкурентоспроможність бізнесу і галузеву привабливість.

100

П одвоїти обсяг виробництва або згорнути бізнес

П ідсилювати конкурентні переваги

Лідер виду бізнесу

Продовжувати бізнес з обережністю або частково згортати бізнес

Продовжувати бізнес з обережністю

Зростання

Згортати бізнес

Частково згортати бізнес

Генератор готівки

0

100

Конкурентоспроможність бізнесу

Рис. 4.5. Модель Shell/DPM

Отже, ЗАТ “Атлант Плюс” займає позицію “Підсилювати конкурентні переваги”, що є характерною для середніх за розміром підприємста, яке функціонує в привабливій галузі. Даному підприємству необхідно підсилити свої конкурентні переваги.

  1. Модель Хофера-Шендела

Дана модель будується на припущенні, що можуть бути тільки два шляхи оптимізації набору видів бізнесу організації: купівля нового виду бізнесу та продаж виду бізнесу.

Конкурентне положення

Стадії зрілості ринку

Сильне

Середнє

Слабке

Гірше

Розвиток.

Витіснення

Розкритка

Зростання

Чи ліквідація

Зрілість.

Насичення

Концентрація на ринку

Яи відмова

Скорочення

Стратегії активів

Скорочення підприємства

Рис. 4.6. Модель Хофера-Шендела

Отже, дане підприємство знаходиться на стадії зростання ринку та займає середнє конкурентне положення на ринку.

  1. Модель ADL/LC

У моделі ADL/LC розвивається підхід, який базується на зіставленні положення організації на ринку і стадії життєвого циклу виробленого продукту.

Стадія життєвого циклу продукту

Слабке

Міцне

Помітне

Сильне

Провідне

народження

розвиток

зрілість

старіння

В

0

100

ідносне положення на ринку

Рис. 4. 7. Модель ADL/LC

Отже, досліджуване нами підприємство знаходиться на стадії розвитку життєвого циклу товару та займає помітне місце на ринку.

  1. База даних PIMS

За допомогою цієї моделі підприємство може одержати відповідь на два головних питання: Які фактори і якою мірою впливають на рентабельність у галузі? Як змінюється віддача від інвестицій при зміні стратегії й умов на ринку?

ЗАТ “Атлант Плюс” функціонує в привабливій галузі та відносно стабільному середовищі. Серед факторів, які певною мірою впливають на рентабельність підприємства у галузі можна виділити : кредитну політику, вітсоткові ставки, рівень інфляції, рівень оподаткування , рівень розвиненості конкуренції тощо.

Ключовими факторами успіху ЗАТ “Атлант Плюс” порівняно із конкурентами є висока якість обслуговування, найвищий рівень сервісу, висококваліфікований персонал, найкраща програма просування послуг і нові послуги, що відповідають потребам ринку. Дане підприємство має явні конкурентні переваги перед основним своїм конкурентом та нижчі ціни на свої послуги порівняно з середніми по галузі. Залучення інвестицій ЗАТ “Атлант Плюс” дає змогу швидкого виходу підприємства з кризового стану. Кошти інвестовані в нове обладнання та розширення мережі підприємств, дають змогу захопити нові ринки збуту, залучити більшу кількість споживачів, збільшити ефективність надання послуг, скоротити витрати та збільшити прибутки.