Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь_ДИДАКТ_МАТЕР_Булава.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
18.08 Mб
Скачать

§ 20. Спостереження за змінами погоди й клімату

(Урок №25 — комбінований)

Чому на Землі відбувається зміна кліматичних сезонів (пір року)?

─ Зміна пір року відбувається унаслідок обертання Землі навколо Сонця (без зміни кута нахилу земної осі), що зумовлює сезонні зміни кута падіння сонячних променів на ±23,5°, а значить зміни кількості сонячної радіації й температури повітря.

Для довідки: Чергування пір року зумовлене не тільки зміною нахилу сонячного проміння, але й зміною тривалості світлої частини доби. Так, 22 червня у Полтаві найдовший день — 16 год. 12 хв., триває з 4 год. 49 хв. до 21 год. 11 хв., сонячні промені падають під кутом 64°. Найкоротший день 22 грудня (8 год. 05 хв., із 7.53 до 15.58); нахил променів Сонця біля 17°.

Що характеризує поняття «погода»? За допомогою яких приладів вивчають погоду та її зміни?

─ Погодою називають стан нижнього шару атмосфери в даній місцевості у певний момент часу. Погода досить часто змінюється. Показники основних елементів погоди визначаються на майданчиках метеорологічних станцій (рис. 20.1): температури повітря — за допомогою термометрів (термінового, максимального і мінімального); вологості повітря — гігрометра і психрометра; напрямок і швидкість вітру — за допомогою флюгера і анемометра; атмосферний тиск — за допомогою барометрів (анероїда і ртутного); опади — за допомогою дощоміра і плювіографа тощо.

Пригадайте приклади народних прикмет: погіршення погоди; покращення погоди чи відсутність будь-яких змін.

Змiни в природi перед змiною погоди вченi називають місцевими ознаками, а їх описання, що передавалися з покоління у покоління — народними прикметами завбачення погоди.

Прикмети погіршення погоди (настання негоди): уранці роса не випала; день жаркий і душний; у деяких рослин перед дощем закриваються квiти (у кульбаби, мальви, березки, нагiдок), складаються листя (у конюшини); в iнших рослин квiти дуже пахнуть (в акацiї, бузку); перед дощем i вiтром комахи ховаються (змовкає "концерт" коникiв, закриваються входи у мурашники), а от комарi стають бiльш надокучливими.

Прикмети покращення погоди: утворення роси (взимку – інею) після заходу Сонця і їх зникнення – після сходу Сонця; туман під час сходу Сонця; зірки вночі слабо мерехтять; посилення вітру вдень і його стихання увечері та інші прикмети.

При характеристиці кліматичних сезонів слід вказати, що найбільш чітко чотири сезони виражені в помірних широтах.

5. Яка середня тривалість кліматичних сезонів у вашій місцевості?

Приклад: ЗИМА (з температурою повiтря нижче 0 ºС, яка триває у Полтавi 120 днiв, в середньому з 21 листопада до 21 березня); ВЕСНА (з середньою температурою повiтря вiд 0 до +15 ºС, яка триває у Полтавi з 21 березня по 13 травня); ЛIТО (з температурою понад +15 ºС; триває з 13 травня до 13 вересня); ОСIНЬ (з температурою вiд +15 до 0 ºС; в середньому триває з 14 вересня по 21 листопада).

Узагальнюючі питання з теми 8 «Кліматичні умови та ресурси» Продовжуйте фрази або виберіть правильну відповідь:

  1. Погода — це ..., а клімат — ....

  2. За впливом на клімат чинники кліматоутворення слід розташувати так: а)...; б)...; в)... .

  3. Наведіть приклади застосування певних методів дослідження при вивченні клімату.

  4. Над територією України поширюється вплив трьох типів (...) і шести підтипів (...) повітряних мас. І взимку, і влітку переважає ... підтип.

  5. У межах України рух повітряних мас здійснюється переважно внаслідок переміщення великих атмосферних вихорів — із низьким атмосферним тиском у центрі (...) або з високим тиском у центрі (...)

  6. Циклони взимку переносяться з таких баричних центрів атмосфери: ..., а антициклони — з ... центрів. Вони зумовлюють таку погоду: ...

  7. На клімат Луцька цілорічно впливає ... (баричний центр); тут панує ... тип погоди. А на клімат Луганська взимку часто впливає ... (баричний центр), а влітку — ..., що зумовлює ... тип погоди.

  8. Як впливає характер підстилаючої земної поверхні на відмінності клімату: Харкова і Ялти; міста Ужгорода й гори Говерли? Чи знаєте ви приклади відмінностей у мікрокліматі своєї місцевості?

  9. У межах рівнинної частини України ізотерми січня із заходу на схід змінюються від .. до ..., а липня — від ... до ...°С. Поясніть причини таких змін.

  10. Де приблизно, розташовані метеостанції, якщо річна кількість атмосферних опадів на них становить: а)1663 мм; б) 525 мм; в) 430 мм; г) 796 мм?

  11. Де приблизно розташовані населені пункти, якщо: а)середня температура найхолоднішого місяця вище 0°С; б)максимум опадів припадає на холодне півріччя, середня температура найтеплішого місяця на 9°С нижча, ніж у Ялті; в)середня температура повітря в січні 8°С; г)коефіцієнт зволоження більше 1, середня температура повітря в липні +17,5°С, у січні 4°С; д)складіть два аналогічні запитання самостійно.

  12. Чому навесні й восени спостерігається нестійка погода? Впливом яких баричних центрів атмосфери зумовлені різкі зміни погоди у ці сезони?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]