Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь_ДИДАКТ_МАТЕР_Булава.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
18.08 Mб
Скачать

Тема 10. Ґрунти й земельні ресурси

§ 23. Чинники ґрунтоутворення. Найпоширеніші ґрунти

(Урок №29 — розширення і поглиблення знань)

Що таке ґрунт?

Ґрунт – верхній родючий шар Землі, який складається з уламків гірських порід і солей, живих організмів і їх відмерлих решток, гумусу, води й повітря. Усі складові частини ґрунту – не просто суміш, а єдине особливе природне тіло.

Як утворюється гумус? Назвіть найважливіші властивості ґрунтів.

─ Основна вiдмiннiсть ґрунту вiд гiрської породи — його родючiсть. Вiн забезпечує закрiплення рослин, їх живлення солями i водою. Урожай культурних рослин залежить вiд родючостi ґрунту. Тому ґрунт нашi предки називали матiр'ю-годувальницею.

Найважливіші властивості ґрунту — здатність пропускати воду i затримувати частину води у порах між частинками гірських порід; проникливiсть для повітря тощо.

Чому ґрунт вивчається четвертим серед шести природних компонентів?

— ґрунт є перехідним природним компонентом, тому його вивчають після ознайомлення з особливостями трьох компонентів неживої природи (гірських порід, клімату, вод) перед вивченням компонентів живої природи (рослинності, тваринного світу).

Перед вивченням найпоширеніших типів ґрунтів учитель керує самостійною пізнавальною діяльністю учнів: «Відкрийте карту ґрунтів атласу, знайдіть на ній поширення ґрунтів, які характеризуються нижче».

Де поширені дерново-підзолисті ґрунти?

— Основні райони поширення – північ України (Поліська і північна частина Придніпровської низовини); перші надзаплавні тераси великих і середніх річок в зоні лісостепу.

На цьому уроці вчитель починає проведення практичної роботи №5:

Завдання 1: Порівняйте умови формування і властивості трьох найпоширеніших типів ґрунтів (перш за все, характерних для вашого краю). Порівняння виконайте самостійно у вигляді таблиці за планом: назва ґрунту, потужність горизонту «А», вміст гумусу, родючість, заходи щодо меліорації (покращення родючості). Усно порівняйте чинники утворення цих ґрунтів (вони охарактеризовані в тексті параграфа), та визначте райони їх найбільшого поширення .

Читаючи текст § 23, учні поступово починають заповнювати наступну таблицю за зразком:

Назва ґрунту

Потужність горизонту «А»

Уміст гумусу, %

Родючість

(у балах)

Заходи щодо меліорації

Дерново-підзолистий

20 см

1-2,5%

22-43

Вапнування, внесення мінеральних і органічних добрив

Чорнозем типовий

45см

4-6%

65-100

Внесення мінеральних і органічних добрив

Буроземний (бурий)

20 см

2,6-6,0%

35-44

Внесення мінеральних і органічних добрив, вапнування

Чому в горах ґрунтовий покрив змінюється з висотою?

— Головним чином, під впливом висотної поясності клімату.

Найбільш поширеними в низькогір’ях і середньгір’ях є бурі гірсько-лісові ґрунти.

5. Доведіть правильність твердження В. Докучаєва: «Ґрунт — дзеркало ландшафту».

— Це означає, що ґрунт є наслідком впливу всіх природних компонентів ландшафту на тонкий верхній пухкий шар гірських порід. Якщо змінюється вплив на ґрунт хоч одного природного чинника (наприклад, рівня залягання ґрунтових вод) – змінюється і весь ґрунт. Наприклад, сірі лісові ґрунти й чорноземи типові, що розташовуються поруч, формуються в умовах однакового клімату, на лесоподібних суглинках, але в умовах різного розчленування поверхні, різного рівня залягання ґрунтових вод і тому під різною рослинністю.

6. Як і чому відрізняється горизонт «А» у різних типах ґрунтів?

— Горизонт «А» в різних ґрунтах різниться потужністю й умістом гумусу. Їх найбільші показники характерні для умов помірно-теплого помірно-вологого або дещо недостатньо вологого клімату, який зумовлює поступове перетворення відмерлих органічних решток на гумус. Такі умови існують у середній смузі України (центральному лісостепу – Черкаській та суміжних з нею областях).

7. Порівняйте чинники утворення двох ґрунтів (наприклад, сірих лісових і дерново-підзолистих).

Типи ґрунтів

Умови формування

Рельєф, гірські породи, ґрунтові води

Рослинність

Дерново-підзолисті

Переважно на водно-льодовикових, льодовикових та давньоалювіальних супіщаних, піщаних і піщано-глинистих породах при надлишковому атмосферному зволоженні; в умовах застійно-непромивного чи спорадичного застійно-промивного режиму

Під мішаними (дубово-сосновими) трав’янистими лісами

Сірі лісові ґрунти

Переважно на підвищених розчленованих рівнинах, складених лесовими породами; при достатньому атмосферному зволоженні, помірно-котинентальному кліматі, в умовах періодично-промивного, на заході лісостепу – в умовах промивного водного режиму

Під широколистяними лісами

(дібровами)

8. Самостійно складіть схему «Чинники ґрунтоутворення». Надайте цій схемі конкретного змісту (на прикладі одного з ґрунтів).

Чинники, що зумовлювали утворення чорноземів звичайних:

Клімат

Недостатньо вологий (К=0,6-0,5), з теплим літом (+22°С) і м’якою зимою (–3°С)

Рослинність

Різнотравно-типчаково-ковилові степи

Ґрунт

чорнозем звичайний

Тваринний світ

Активна риюча діяльність гризунів

Рельєф

Плоскі й слабо розчленовані низькі вододільні рівнини

Гірські породи

Лесоподібні суглинки з великим умістом CaCO3

Підземні води

Засолені, залягають досить глибоко від поверхні

(непромивний режим)

9. Доведіть, що утворення ґрунтового профілю є результатом впливу двох протилежно направлених процесів: накопичення гумусу та його вимивання.

— Потужність гумусованого профілю й уміст гумусу в певних ґрунтах суттєво різниться. Унаслідок розкладу рослинності утворюється органо-мінеральний комплекс – гумус. Кількість гумусу залежить від кількості відмерлої органічної маси, температури навколишнього середовища і зволоження ґрунту (його вміст зменшується при надто низьких чи надто високих температурах; надмірному чи недостатньому зволоженні). При збільшенні кількості атмосферних опадів гумус вимивається углиб профілю і його вміст у горизонті «А» зменшується. У глинистих ґрунтах вміст гумусу в горизонті «А» більший, ніж ґрунтах піщаного механічного складу (унаслідок інтенсивнішого вертикального промивання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]