Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

28. Демпінг…антидемпінгові мита

Демпінг метод фін. не тариф. торг. політики, що полягає в просуванні товару на зовн. ринок за рахунок зниження експ. цін нижче нормально рівня цін, існуючого в цих країнах. Форми демпінгу:

• Спорадичний епізодичний продаж зайвих запасів товарів на зовн. ринок по занижених цінах. Відбувається тоді, коли внутр. обсяги вир-ва товару перевищують місткість внутр. ринку. Під-во обирає або взагалі не викор-ти частину вироб. можл-тей і не вир-ти товар, або вир-ти товар і продати його по більш низькій ніж внутр. ціні на зовн.ринок.

• Навмисний тимчасове умисне зниж. експ. цін з метою витіснення конкурентів з ринку і подальшого встановлення монопольних цін.

• Постійний постійний експорт товарів по ціні нижче справедливої.

• Зворотний завищ. цін на експ. в порівнянні з цінами продажу тих же товарів на внутріш. ринку.

• Взаємний зустрічна торгівля 2х країн одним і тим же товаром по занижених цінах.

Необхідними умовами для здійснення демпінгу є:

1.відмінності в еласт-ті попиту на товар в різних країнах - попит всередині країни повинен бути менш еластичним по ціні, ніж попит закордоном; 2.ситуація недоскоч. конк-ції, яка дозволяла б вир-ку встан-ти і дикт-ти ціни; 3.сегментованість ринку, тобто здатність виробника відгородити внутр. ринок, де він продає товар по високих цінах, від зовн. ринку, де він це робить по більш низьких цінах.

Демпінг заборонений як міжнар. правилами в рамках ВТО, так і націон. антидемпінговими законами багатьох країн. Боротьба: вик-ня анти демп-го мита. Анти демп. мито тимчасовий збір в розмірі різниці між цінами продажу товару на внутр. і зовнішн. ринках, що вводиться імпортуючою країною з метою нейтралізації негативних наслідків нечесної цінової конк-ції на основі демпінгу.

Ставку антидемпінгового мита звичайно визначають одним з наступних способів:

• Як різницю в ціні, по якій товар реально прод-ться на ринку експортуючої країни і на ринку що імпортує.

• Як різницю в ціні, по якій товар повинен був би прод-тися на ринку експортуючої країни, і ціни, по якій він реально прод-ться на ринку імпортуючої країни.

29. Основні фактори впливу на ціноутворення

На цiноутворення впливає цiлий ряд факторiв. Значний вплив на свiтовi цiни впливає зріст державного регулювання, а також протекцiонiстськi заходи у зовнiшнiй торгiвлi, рiзного роду кiлькiснi обмежування, митнi збори та iн., заважаючи зрiвнянню цiн на нацiональних та свiтових ринках. Таким же чином дiють i рiзнi внутрiшнi податки, особливо непрямi, якi набагато підвищують внутрiшнi цiни порівняно iз свiтовими. Одним з найважливих факторiв, який оказує у сучасних умовах вплив на свiтовi цiни, стала НТР. Цей вплив сказується за двома напрямками. З одного боку, в умовах НТР ростуть продуктивнiсть працi i ефективнiсть виробництва, що веде до заниження витрат працi i вiдповiдно до заниження вартостi. З iншого боку, стають краще споживацькi властивостi товарiв, особливо промислових, як виробницького, так i особливого споживання. Таким чином, НТР призвела до вiдносного подешевшання промислової продукцiї iз рахунку на одиницю її корисного ефекта при можливому збiльшеннi її абсолютноi вартостi. Ця особливiсть сучасного НТП не завжди ураховується, коли мова йде про динамiку свiтових цiн на промислову продукцiю. Часто рост iндексiв цiн на промислову продукцiю не ураховує збiльшення її корисного ефекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]