Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

86.Види та умови кредитування мвф

Міжнародний валютний фонд (МВФ) це міжурядова ва­лютно-кредитна організація зі сприяння розвитку міжнародної торгівлі та співробітництву у валютній сфері.

МВФ надає кредити декількох видів:1. Звичайний кредит — для стабілізації платіжного балансу в межах року з можливим його продовженням до 4—5 років. 2. Компенсаційний кредит — для компенсації скорочення експортного виторгу за незалежними від країни-позичальника при­чинами (на 3—5 років). 3. Стабілізаційний ("буферний") кредит — для фінансування запа­сів сировини в зв'язку з несприятливою кон'юнктурою на світових ринках (на 3—5 років). 4. Розширене фінансування — для структурної перебудови зовнішніх розрахунків, якщо наявні серйозні порушення платіж­ного балансу (до 3 років). Кредити МВФ надає лише з дотриманням певних економічних і політичних вимог у формі програми стабілізації економіки. Краї-ни-члени зобов'язані надавати МВФ інформацію про офіційні за­паси золота і валютні резерви, стан економіки, платіжний баланс, іноземні інвестиції та грошовий обіг тощо.

При наданні кредитів МВФ ставить перед країнами-борж­никами деякі політичні та економічні умови, які втілюються у програмах перебудови економіки. Цей порядок називається прин­ципом обумовленості. Як правило, вказані програми охоплюють заходи, що належать до сфери бюджетно-податкової, кредитно-грошової політики, цінового механізму, зовнішньої торгівлі, між­народних кредитних та валютно-розрахункових відносин. Вони пов’язані зі зменшенням державних витрат, підвищенням податків і ставки позичкового процента, зміною валютного курсу та ін.

87 Сутність та форми міжнародних розрахунків.

МР – система організації та регулювання платежів за грошовими вимогами та зобов’язаннями, що виникають між державами, організаціями й громадянами, котрі перебувають на території різних країн, на основі економічних, політичних, науково-технічних та інших відносин.

До форм розрахунків, що застосовуються у міжнародній торгівлі, відносяться наступні:

  • Міжнародні розрахунки по інкасо;

  • Міжнар розрах по акредитиву;

  • Банківські кредити;

  • Розрахунки чеками

  • відкритий рахунок.

Міжн розр по Інкасо.Це банківська операція при якій експортер отримує від імпортера плату за товар та надані послуги Для експортера все-таки інкасо є вигідною формою розрахунків, так як такі операції до певної міри гарантують оплату до того, як імпортер отримає товар. Але при інкасо існує певний ризик, бо між відвантаженням товару, передачею документів банку і оплатою завжди буває перерва, під час якої може відбутися зміна кон’юнктури ринку чи платоспроможності імпортера.

Міжн розр по акредитиву.Ця форма МР має вигляд доручення банку (клієнтом якого є імпортер) одному або декільком банкам здійснити платежі фізичній або юридичній особі в межах визначеної суми на умовах, указаних в акредитиві. Акредитив є вигідним для експортера, бо забезпечує надійність платежу і швидке його отримання, захищає експортера від валютних і політичних ризиків. Імпортеру ж акредитив не є таким вигідним, бо передбачає іммобілізацію на акредитивному ринку, а це гальмує оборотність його коштів.

Банківські кредити – доручення одного банку другому виплатити переказоотримувачем певну суму грошових коштів

Розрахунки чеками. Чек – це цінний папір, платіжний документ , який дає право на отримання в банку вказаної в нбому суми грош коштів.

Відкритий рахунок.Це форма розрахунку, при якій відсутні надійні гарантії для експортера, котрий направляє на адресу покупця товар і товарні документи, а імпортер протягом обумовленого терміну повинен переказати на рахунок імортера гроші.

Відкр рахунок викор-ся, як правило, при розрахунках між фірмами, пов’язаними традиційними торговими відносинами;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]