Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

75. Принципи організації валютних відносин в умовах золотомонетного стандарту

Золотий стандарт. – І етап розвитку світ вал системи. За цим стандартом було встановлено тверде співвідношення між паперовими грошима і золотом. Система золотого стандарту функціонувала з 1820 до 1922 . За Парижською системою: -золото визн єдиною формою світ грошей; - золото країн світу вільно обмінювалось на золото на в нутрішньому ринку;-золото вільно експортувалося та імпортувалося; -золоті злитки вільно обмінювались на золоті монети.

Позитивні сторони: -повна конвертованість нац валюти; - стабільність купівельн спроможності грошей; -стаільність вал курсів, світових цін.

Негативні: -залежність від рівня видобутку золота; -недостатня гнучкість вал системи; -стихійний режим вал системи; -виключення державного регулювання в сферу вал відносин.

76. Основні характеристики та структурні принципи організації Генуезької валютної системи.

Валютна с-ма (ВС) – форма організації і регулювання валютних відносин, яка закріплена нац законодавством і міжнародними угодами

Генуезької валютної система - ІІ етап розвитку світ вал системи (етап золотодевізійного стандарту (1922-1944) )

Особливість полягає в томі , що поряд із золотом, функцію світ грошей почали виконувати окремі вал паперових грошей країн; - збережені золоті паритети валют; -валюти обмінювались на золото; -встановлювалось режимвільноплаваючого валютного курсу; -вал регулювання здійснювалося на основі міжнар конференцій.

В період 1922 -23 р поряд з паперов грош викор золото у вигляді монет. Але у 1933-45р всі країни перейшли до викор папер грошей. А золото у вигляді монет було ліквідовано

Недоліки: -відміна золота як світ грошей; -збільшення приватного накопичення золота; -девальвація валют світу; -введення вал обмежень.

77. Особливості розвитку, причини та наслідки кризи Бреттон-Вудської валютної системи

Валютна с-ма (ВС) – форма організації і регулювання валютних відносин, яка закріплена нац законодавством і міжнародними угодами

Бреттон-Вудська валютна система - ІІІ етап розвитку світ вал системи (етап удосконалення золотодевізійного стандарту (1944 -1976)) . Принципи: базою цієї системи був золотовалютний стандарт на основі золота і двох валют - долара США і фунта стерлінгів. -були можливі 4 форми використання золота: -збереження золот паритету вал.; -золото викор як міжнар платіжн та резервний засіб….Також особливістю цього етапу було те що $США прирівнювався до золота; - доллар розмінювався на золото іноземних банків; -була встановлена взаємна конвертованість вал; -Вал обмін відбувався на основі їх співідн до доллара; - здійснювалося міждерж регіон вал відносини.

Причини кризи бреттонвудської валютної системи:

- посиленя інфляції валюти; - спекулятивні вал операції; -нестабільність платіжн балансу; -активізаціяя ринку євро-доллар; -загострення протирічча між країнами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]