Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать
  1. Участь України в інтеграційних об’єднаннях.

Включення України до будь-яких інтеграційних угруповань у такому стані, без чіткого бачення перспектив структурної реорганізації, може призвести не лише до консервації, а й до посилення негативних тенденцій у всіх галузях національної економіки. Згідно з урядовими програмами розвитку економіки України, в результаті значної диверсифікації міжнародної торгівлі близько 65 – 70% її обсягу до 2010 р. буде припадати на країни „далекого зарубіжжя”. І відносини з Євросоюзом у цьому контексті розглядаються як базовий вектор геостратегічної реорієнтації.

- зараз визначено стан інтеграції України в СНД та с країнами-учасниками ОЧЕС;

- проведено оцінку перспектив вступу до СОТ в контексті інтеграції України у світове господарство.

- проаналізовані критерії розширення і поглиблення європейської економічної інтеграції та можливість участі в неї України;

Зовнішньоекономічні зв’язки України з ЄС, СНД та організації ЧЕС. Предметом дослідження є проблеми інтеграції у світову господарську систему.

  1. Напрями співробітництва України з єс.

Проблема економічної інтеграції для України є однією з першочергових, а враховуючи, що Україна - одна з найбільших європейських держав, то для неї особливо важливою є інтеграція саме з країнами Європи і, в першу чергу, з країнами-членами Європейського Союзу.

Країни-члени ЄС чітко та урочисто висловили в своїй Спільній Пропозиції у листопаді 1994 року намір підтримувати незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України. Крім того, ЄС і далі висловив підтримку Україні в своєму Плані Дій для України, який було затверджено в грудні 1996 року.

.В цілому Європа готова до співробітництва: Україна становить стратегічний інтерес для ЄС.

Якщо говорити про Україну, то вона на сьогодні за багатьма макроекономічними показниками стоїть набагато нижче того, що вимагається за "критеріями конвергенції".

Таким чином, перспектива інтеграції у ЄС України залежить значною мірою від вирішення ряду економічних проблем.

Розвиток відносин з Європейським Союзом у довгостроковій перспективі має залишатися одним із пріоритетів зовнішньоекономічної політики України. Основні зусилля мають спрямовуватися на:

  • інтеграцію господарства України у загальноєвропейський економічний простір шляхом розширення доступу українських товарів на європейські ринки, ліквідацію технічних бар'єрів у торгівлі та поглиблення виробничої кооперації;

  • підтримку вітчизняних товаровиробників і вдосконалення міжнародно-правового механізму захисту їх інтересів;

  • гармонізацію економічного законодавства у відповідності до стандартів ЄС і ГАТТ/СОТ та створення економічних і правових передумов для створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

  1. Інвестиційне співробітництво України з Європейським Союзом.

23 березня 2009 р. у Брюсселі відбулась Міжнародна інвестиційна конференція з питань модернізації газотранзитної системи України, в рамках якої відбулися презентації мастер-плану проектів модернізації ГТС України, аналізу реформування газового сектору з наголосом на його інвестиційному потенціалі та за результатами якої Прем'єр-міністром Ю. Тимошенко, Єврокомісарами Б.Ферреро-Вальднер та А.Пібалгсом, а також представниками ЄІБ, ЄБРР та СБ було підписано Спільну Заяву.

За результатами засідання Уряду схвалено розпорядження КМУ (Розпорядження № 413 від 15.04.2009), згідно з яким на Мінпаливенерго спільно з іншими ЦОВВ було покладено виконання відповідного кола завдань щодо реалізації досягнутих на Конференції домовленостей. Крім того, відповідні заходи, щодо сприяння ефективній реалізації Спільної Заяви передбачено Указом Президента від 14.05.2009 № 328/2009.

Розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 р. № 826 та № 927 затверджено відповідно склад Міжвідомчої координаційної групи з питань реалізації Спільної заяви за результатами Спільної ЄС — Україна міжнародної інвестиційної конференції щодо модернізації газотранзитної системи України та план заходів з реалізації зазначеної заяви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]