Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

83. Характеристика інституційної і валютної структури світового фінансового ринку.

СФР – система відносин попиту і пропозиції щодо фін. капіталу, що функціонує у міжн. сфері в якості покупних і платіжних засобів, кредитів, інвест.ресурсів. СФР – це сукупність валютного ринку, ринку золота та ринку позичкових капіталів. Функц-на структура: це система ринков. відносин, що забезпечує акумуляцію і перерозподіл світ.фін. потоків з метою безперервного відтворення. З цієї точки зору, реальний СФР: операції на якому пов’язані з реал. рухом заощаджень в світ.економіці, іноз. ін вест., кредитуванням тощо. Спекулятивний СФР: операції на якому пов’язані з трансфером ризику або мають суто спекул. хар-тер через операції з деривативами. Головною тенденцією розвитку функт-ої структури СФР є секюритизація. Інст-на структура: це сукупність фін. інститутів та установ через які здійсн. рух світ.фін.потоків. Валютна структура: це система соц-екон. та орган-х відносин купівлі-продажу різних валют в іноз.валюти. Геогр.-на структура: ФР промисл. розв.країн, ФР нових інд.країн, ФР країн що розв-ся, ФР країн з перех.ек-ою. Світ.фін.центри: 1.Нью-Йорк, Лондон, Цюріх, Франкфурт-на-Майні; 2.«нові» що набирають силу:Сінгапур, Гонконг; 3.офшорні, що мають тіньовий режим: Бахрейн, Багами ін.

84. Види операцій на валютному ринку і їх х-ка.

Валютні операції – це вид діяльності підпр, банків, фін-кредитних установ з приводу купівлі , продажу іноземної валюти

Види: 1) Операція «спот» - це операція, у процесі якої дві сторони обмінюються двома різними валютами за погодженим обмінним курсом з розрахунком через два робочі дні. Ринок таких угод називають спотовим ринком, відповідно називається і валютний курс. Світовий ринок спот за різними оцінками становить від 70 до 80 % усього валютного ринку і є визначальним для решти валютного середовища. Наявність величезної кількості учасників ринку роблять його найліквіднішим. Усі ці складові зумовлюють таку значну перевагу поточного валютного ринку над іншими.

; 2) термінові угоди по купівля прод валюти - це валютні угоди про постачання обумовленої суми іноземної валюти у визначений угодою термін після її укладання за курсом, зафіксованим на момент її укладання з метою конверсій валют у комерційних цілях, а також страхування портфельних чи прямих капіталовкладень за кордоном та отримання спекулятивного прибутку за рахунок курсової різниці.;

3) Операція «своп» - це валютна операція, яка об¢єднує купівлю-продаж на умовах термінового постачання з одночасною контругодою на конкретний термін і тими самими валютами. За операціями “своп” готівкова угода здійснюється за курсом “спот”, який у контругоді (терміновий) коригується з урахуванням премії чи дисконту, залежно від руху валютного курсу. При здійсненні операцій “своп” клієнт економить на мархі – різниці між курсами продавця та покупця за готівковою угодою.; 4) Валютний арбітраж - особливий вид валютних угод, основна мета проведення яких полягає в отриманні прибутку на основі розбіжностей курсів на окремих валютних ринках, а також курсів різних платіжних засобів на одному і тому самому ринку.

85. Фактори впливу на формування валютного курсу в Україні

Валютний курс –

  • Мінова вартість національних грошей однієї країни, виражена в грошових одиницях інших країн.

  • Коефіцієнт перерахунку однієї валюти в іншу, що визначається співвідношенням попиту та пропозиції на валютному ринку.

Багатофакторність валютного курсу відображає його зв’язок з іншими економічними категоріями: вартістю, ціною, грошима, процентом, платіжним балансом тощо. При чому відбувається складне їх переплетення та висунення в якості вирішальних то тих, то інших факторів.

  • Фактори, що впливають на валютний курс:

  • Темп інфляції

  • Стан платіжного балансу

  • Різниця процентних ставок в різних країнах

  • Діяльність валютних ринків та спекулятивні валютні операції

  • Ступінь використання визначеної валюти на євроринку та міжнародних розрахунках

  • Прискорення чи затримка міжнародних платежів

  • Ступінь довіри до валюти на національному та світових ринках

  • Валютна політика

  • Продуктивність праці

  • Довгострокові темпи зростання національної валюти

  • Місце і роль країни у світовій торгівлі

  • Вивіз капіталу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]