Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

30. Базисні умови постачання (Incoterms)

Базисні умови поставки – такі спеціальні умови реалізації експ-імп опер-й, які визначають обов`язки продавця та покупця по доставці товару, момент виконання продавцем своїх обов`язків по доставці товару та переходу відповідальності за товар з продавця на покупця.

Гол зміст БУП - визначення обсягу витрат, що зумов-ся транспортуванням, страху-ванням та ризиками при виконанні м-н угод.

Група Е регламентує зобов'язання продавця та покупця при здійсненні поставки тільки на умові франко-завод. Так, зобов'язання продавця вважаються виконаними після того, як він представив покупцеві товар на своєму підпр-ві. Продавець не відповідає за повантаження товару на наданий покупцем трансп. засіб чи очистку товару від мита на експ., якщо не обумовлено інше. Покупець бере на себе всі витрати та ризик, пов'язані з переве¬зенням товару з підпр-тва продавця до місця призначення. Ця умова передбачає мінімальні зобов'язання для продавця.

Група F містить умови: «Франко-перевізник» - FСА; «Франко - вздовж борту судна» - FAS; «Франко - борт судна» - FОВ. Так, продавець вважається таким, що виконав свої зобов'язання, після того, як він передав товар перевізнику згідно з інструкціями, отриманими від покупця. Ці умови передбачають, що в обов'язки покупця входить вибір перевізника, укладення з ним договору перевезення. Продавець повідомляє покупцеві про готовність товару до відвантаження, після чого покупець укладає договір перевезення і дає продавцеві інструкції з приводу того, кому, коли і як передати куплений товар.

Група С умови: «Вартість і фрахт» - САF; «Вартість, страхування і фрахт» - СІF; «Доставка оплачена до ...» - СРТ; «Доставка та страхування оплачені до ...» - СІР. Так, продавець самостійно укладає договір переве¬зення, оплачує перевезення до вказаного у контракті місця прийому товару покупцем, а також повідомляє покупця про деталі відправлення й очікуваний час прибуття вантажу в узгоджене місце прийняття поставки. За контрактами на С-умовах продавець звільняється від відпові¬дальності та ризику з моменту передачі товару перевізнику у своїй країні, хоч і зазнає витрат на доставку товару у країну покупця. Продавець зобов'язаний оплатити перевізнику всю вартість трас пор-ня товару незалежно від того, чи фрахт повинен бути оплаче¬ним до повантаження товару чи оплата допускається після його доставки у місце призначення .

Група D умови: «Поставлено на кордон» - DAF; «Поставлено з борту судна» - DES; «Поставлено з пристані» - DEQ; «Поставлено без сплати мита» - DDU; «Поставлено зі сплатою мита» - DDP.

Контракти на D-умовах можна поділити на 2 категорії. 1. контракти, укладені на умовах «Поставлено на кордон», «Поставлено з борту судна» та «Поставлено без сплати мита».Відповідно до цих умов продавець не очищує товар для імпорту. 2.: «Поставлено з пристані» та «Поставлено зі сплатою мита». За цими умовами продавець повинен отримати усі необхідні імпортні ліцензії, а також оплатити мито, митні збори та податки. Умови групи D є найпривабливішими для по¬купця, оскільки продавець зобов'язаний доставити товар у вказане місце, беручи на себе всі витрати та ризик щодо поставки товару.

31. Роль СОТ у регулюванні міжн. Торг.

СОТ – це одна з наймолодших міжн. організацій, яка є правонаступником Генеральної Угоди з тарифів іторгівлі (ГАТТ). СОТ почала діяти з січня 1995 р. Основною метою СОТ: заміна роздробленої системи ГАТТ (ГАТТ1948р. - багатостороння міжн. угода, що містить принципи, правові норми, правила ведення і держ. рег-ння взаємної торгівлі країн-учасниць) новою, інтегрованою міжнар. орг-єю, наділеної повноваженнями для діючого проведення в життя принципів і правил міжнар. торгівлі, погоджених у ході торгових переговорів. Система СОТ покликана виконувати наступні функції: 1.вона діє як комплекс погоджених на багатобічній основі правил, що регулюють поводження урядів країн-членів у торгівлі на світових ринках; 2.вона виконує роль форуму для торг. переговорів, спрямованих на лібералізацію торгівлі шляхом відкриття національних ринків, або шляхом зміцнення і розширення самих правил;

3.вона виконує роль міжнар. суду, що дозволяє урядам країн-членів СОТ дозволяти суперечки між собою. Основними напрямками регулювання є: 1.ств-ня зацікавленими державами договірно-правової основи торг.-екон. відносин, включаючи найважливіші принципи і норми; 2.вироб-ня домовленостей щодо застосування на націон. рівні комплексу торг.-політ. засобів впливу на світовому зв'язку; 3.форм-ня і подальший розвиток міжнар. інститутів, що сприяють досягненню домовленостей і вирішення спірних проблем, що виникають між країнами – учасницями, їхніми об'єднаннями й угрупуваннями; 4.обмін інфо-цією і досвідом організації торгово-економічних зв'язків.

32. Наслідки вступу України до СОТ

Процес вступу України до СОТ розпочато ще у 1993 р. І лише 16 травня 2008р. стала її членом. СОТ — це міжн. екон. орг-ція, членами якої вже нині є 148 країн, частка яких в обсягах світової торгівлі становить близько 95%. Основні наслідки вступу України до СОТ: 1.Інтеграція до міжн. ринк. економіки, ств-ня правових засад для стабільного і передбачуваного ведення бізнесу та міжнар. торгівлі; 2.Прогн. збільшення надходжень прямих іноз. інвестицій уже упродовж першого-другого років після вступу до СОТ в 1,5–2 ; 3.Укр. виробники отримають спрощення умов доступу до ринків 148 країн-членів СОТ. 4.Промис.підпр-ва зможуть застосувати при вирішенні торгов. спорів механізм їх урегулювання, передбачений нор-мами СОТ; 5.Пожвавлення торг.-екон. зв'язків не тільки з країнами Зх та Центр.Європи, а й з країнами Сх.. Європи та Балтії; 6.Збільшаться надходження до Держ. бюджету завдяки скасуванню пільг, зростанню обсягів вир-ва та активізації торгов. обороту; 7. Ширший вибір товарів і послуг. Завдяки збільшенню потоків іноз. товарів, послуг та інвестицій на укр. ринок, виробник матиме доступ до дешевших комплектувальних, уст-ня і сировини, а споживач — ширший вибір товарів, послуг і цін. Це створює умови для підвищення якості та конкурентноздатності вітчиз.продукції. Негативні наслідки: 1.Укр. пром-ть не захищена від впливу дешевої конкурентної продукції з зовні. 2. накладення деяких обмежень на проведення екон. політики. 3.Подальша лібералізація торгівлі поступово підсилить вплив світової кон'юнктури на економіку України, зумовить підвищення екон. ризиків в періоди глобал. екон. нестабільності. 4.Цілком можливі тимчасові ускладнення у сфері держ. рег-ння економ. розвитку, викликані необхідністю переходу на нові, міжнародно-узгоджені умови держ. рег-ня економіки і відмови від використовування традиційних важелів екон.політики. Лише ставши членом СОТ, Україна може презентувати себе на світовій арені як надійний торг. партнер і привабливий об'єкт для інвестицій та відстоювати власні інтереси. Але треба чітко усвідомлювати, що СОТ — лише інструмент, результати застосування якого залежатимуть від багатьох факторів, зокрема від проведення ефект. технолог. переозброєння та вдоск-ня процесів упр-ня підпр-ми самими націон. компаніями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]