Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

20. Міжнародна біржова торгівля товарами, її структура та сучасні тенденції розвитку

Міжнародна торгівля товарами – це форма МЕВ, що відображає товарно-грошові відносини куплі-продажу між суб”єктами МЕВ стосовно товарів матеріального виробництва і базується на МПП.

Міжнародна торгівля є своєрідним проявом світового товарного ринку. Якщо на національному ринку рух товарів обумовлюється більше економічними факторами і державною політикою, то на світовому ринку суттєвий вплив на міжнародну торгівлю має зовнішньоекономічна політика окремих держав чи їх груп.

Міжнародна біржова торгівля товарами, її структура та сучасні тенденції розвитку.

Міжнар тові біржі (МТБ) - розповсюдж засіб торгівлі для ряду сировинних товарів. Вони віднос до інституціон посередників і являють собою постійно діючий оптовий ринок кількох країн, де уклад угоди купівлі-продажу широкого асортименту сиров і продов товарів, що відпов уніфікованій системі стандартних вимог до товарів. Особл-ть дія-ті МТБ, які водночас є нац.-ми і обслуг окремі св тов ринки: обов’язк дотримання закон-прав, податк, вал режимів, що діють у країнах їх розміщення. Хар-ним є і те, що країни, де функт-ть МТБ, можуть суттєво впливати на умови та процеси, які відбув на св сиров-х ринках. Ф-ї МТБ: 1. обслуг конкр діючий св тов ринок; 2. залучають до біржх операцій контрагентів з різних країн світу; 3. забезп вільний переказ прибутків контрагентів по бірж операціях; 4. здійсн арбітражні операції. На МТБ проводять: а) угоди на реальний товар б) фьючерсні операції в) спекулятивні опер г)опер-ї хеджування (страхування). Види МТБ (зал від асортименту товарів, що продаються на МТБ): 1. універс (заг типу), де уклад угоди широкого асортименту бірж товарів; 2. спеціаліз, де уклад угоди по окремих видах товаріві тому клас-ся як біржі широкого профілю та вузькоспец-ні. Суч тенденції міжнар біржової торгівлі: 1. ↑ обсягів біржового обороту. 2. Зміни в структурі угод, що уклад на МТБ 3. Зміна структури бірж торгівлі на фоні ↑асортименту бірж товарів. 4. Концен-трація міжнар бірж торгівлі на вел тов біржах. 5. Переважаючі тендерції до функц-ня на св ринку універс-х тов бірж. 6. Тен-денції до розміщення тов бірж у місцях спож-ня осн бірж товарів. 7. МТБ - індикатор цін на св тов ринках. Клас-я тов-х бірж: 1. За регіоном дії: нац; міжрег; міжнар. 2. За хар-ром асорт-ту товарів, що реал-ся: вузькоспеціаліз; спеціаліз; універс. 3. За ступенем відкритості: відкр; закриті. 4. За хар-ром бірж угод: реального товару; ф’ючерсні; опціонні; комплексні. 5. За орг-прав формами дія-ті: АТВТ; АТЗТ; ТОВ... Об`єкти бірж Т > 70 видів товарів - 15-20% св тов номенклатури. М-н бірж центри - США, Англія, Японія - 90% світ бірж операцій.

21. Міжнародні аукціони, їх сутність, види, способи проведення.

Міжнар товарний аукціон МТА – це спеціально організовані, періодично діючі в певних місцях ринки, на яких шляхом публ торгів в обумовлені терміни та в спец визначеному місці провод продаж раніше оглянутих тов, які переходять у власність покупця, який запроп найвищу ціну; є засобом міжнар торгівлі. Переваги МТА - дозволяють ств-ти відкриту конкуренцію, виявляти ціну товару та швидко його реал-ти у великих обсягах. Види аукціонів: 1. з підвищенням цін (аукціонер поступово зб ціну, доки не буде досягнутий найвищий рівень ціни, за якою і здійсн операція купівлі–продажу- «амер-кі»): 1) Негласний (німий ) аукціон- це спосіб реал-ї товарів, при якому покупці подають акціоністу наперед встановлені знаки про згоду підняти ціну на величину надбавки. 2) Автоматизовані аукціони – де застос відповідна техніка, а пропозиції покупців висвітл на табло; 2. зі зниж-м цін («голланд»)- аукціонер признач макс ціну, яка загорається на циферблаті, ↓ її до тих пір, доки 1 з учасників торгу не виявить бажання здійсн операцію купівлі: гласний аукціон –це спосіб реал-ї товарів, де акціоніст називає кожну наступну вищу ціну. Аукціони як комерц орг.-ї можна клас-ти за: 1. джерела отр-ня прибутку (різниця в цінах закупівлі та продажу; комісійні від продавця; змішані), 2. функц спрямованість (торговельні, торгов-виробничі), 3. форма орг.-ї торгівлі (відкриті, закр). Механізм проведення аукціонів по окремих товарах має свої специф особливості, що визнач хар-ром товару. Проте, порядок проведення аукціонів приблизно однаковий і вкл 4 етапи: 1. підготовка аукціону (найб складн, трудомістк, тривалий; фірма–організатор ств майб організований ринок, намагаючись максиміз-ти проп-ю і попит; 2. огляд товарів (відбув передаукц демонстрація товарів для огляду товарів покупцями, що збир взяти участь в аукц торзі); 3. аукціонний торг (відкривається у призначений день і час та провадиться в спец аукц залі); 4. виконання аукц угоди (адміністрація аукціону вручає покупцеві контракти на куплений товар, які підписуються ним і є для нього обов'язковим). В міжнар аукц торгівлі - обмежена ном-ра товарів (масові і одиничні; заг риса – неоднорідність). Найвідоміші МТА: антикваріат – Крісті і Сотбі в Лондоні; каучук- Сінгапур; Санкт-Петер (хутро), Москві (коні); Нью-Йорк, Монреалі, Амстердамі; чай - Калькутті (Індія), Джакарті (Індонезія), Момбасі (Кенія), Коломбо (Шрі-Ланка).

22. Сутність і форми протекціонізму в торг.-екон. відносинах

В залежності від масштабів втручання в міжнар.торг. розрізняють протекціоністську торг. пол.-ку і пол.-ку вільної торгівлі. Протекціонізм – держ. пол.-ка захисту внутр. ринку від іноз. конк-ції шляхом викор-ня тарифних і нетарифних інстр-тів торгов.полі-ки. Прихильники П. стверджують, що без держ. захисту від іноз. конк-ції розвиток нац. пром-сті неможливий. Посилення екон. могут¬ності країни і необхідний для цього перехід від аграр. методу ведення госп-ва до створення власної нац.ї індустрії можуть бути досягнуті лише при встановленні для націон.підп-ців привілейованих, найбільш сприятливих умов. Розвиток П. тенденцій дозволяє виділити види П:

• селективный: направлений проти окремих країн або окремих товарів;

• галузевий: захищає певні галузі, передусім с\г, в рамках аграр. П.;

• колективний: проводиться об'єднаннями країн відносно країн, в них що не входять;

•прихований: здійснюється мет-ми внутр. екон. пол.-ки.

Сучасний П. концентрується у відносно вузьких областях. У відносинах розвинених країн між собою це області с\г, текстиля, одягу і стали. У торгівлі розвинених країн з тими, що розвиваються це експорт пром. товарів країнами, що розвиваються. У торгівлі країн, що розвиваються між собою це товари традиц. експорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]