Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

17. Зустрічна торгівля, її види і особливості

Зустрічна (компенсаційна) торгівля - торгівля, при здійсненні якої в документах (угодах або контрактах) фіксуються тверді зобов'язання експортерів і імпортерів зробити повний або частково збалансований обмін товарами. Однієї з особливостей зустрічної торгівлі є розширення практики зустрічної закупівлі експортерами товарів, які не можуть бути ними використані у власному виробництві, а зазделегідь призначаються для подальшого продажу на зовнішньому або внутрішньому ринку. Під промисловою компенсаційною операцією розуміється операція, в якій одна сторона здійснює поставку (часто погоджуючи також необхідне фінансування) другій стороні товарів, послуг і/або технології, яка використовується останньою для створення нових виробничих потужностей. У торговій компенсаційній операції, як правило, відсутні подібні взаємовідносини між взаємними конкретними діями обох сторін. Фахівці Організації економічної співпраці і розвитку (ОЭСР) поділяють всі міжнародні зустрічні операції на дві категорії:

• торгова компенсація;

• промислова компенсація.

Під торговою компенсацією розуміється одна операція на невелику або помірну суму, включаючи обмін надто різнорідними товарами, які звичайно органічно не пов'язані між собою.

Під промисловою компенсацією розуміються такі операції, які охоплюють продаж пов'язаних між собою товарів на більш велику суму, звичайно відповідну вартості комплектного промислового обладнання або готових підприємств.

Операції на основі натурального обміну - бартер . Бартерні операції - представляють собою безвалютний, але оцінений обмін товарами. Вартісна оцінка товарів здійснюється для забезпечення еквівалентності обміну. Для цих операцій характерні наявність контракту.

18. Методи міжнародної торгівлі: переваги і недоліки

Метод торгівлі – це засіб здійснення торгов обміну (торгов операції чи торгов угоди). В міжнар торгов практиці є 2 осн методи торгівлі: 1. торгівля напряму (direct) (здійсн операції безпос між вир-ком і споживачем) А↔В, де А і В – суб’єкти МЕВ. Особл-ті прямих зв’язків: 1) передбач постачання наперед узгоджених видів продукції, що орієнт на специф вимоги конкр іноз споживача; 2) носять цілеспр хар-р та спричиняють встан-ня системи безпос зв’язків між спеціаліз фірмами-субпостач-ми; 3) довготерміновістю й сталістю відносин спож та постач-ків. Розповсюджений в суч міжнар торговій практиці. За викор-ня цього методу виникає визначена фін користь, ↓ ризик і залежність результату комерц дія-ті від недостатньої компетенції посередн організації. Він дозволяє постійно знаходитись на ринку, врах його зміни і на них реагувати, передбач наявність комерц кваліфікації і торгов досвіду. В рез-ті часто буває необх викор-ти посередників для проведення міжнар торгов операцій. 2. через посередників (indirect)- А↔П↔В): передбач купівлю-продаж товарів через торгово-посередн ланку на основі укладання спец угоди з торговим пос-ком, яка передб виконання ним певних зоб-в’язань у зв’язку з реалізацією товару виробника. Переваги залучення П-ків: ↑ оперативність збуту; ↑ прибутку за рах прискорення обігу капіталу; П-ки оперативніше реаг на зміни в ринк кон’юнктурі, це дозволяє реалізувати товар на більш сприятливих для експортера умовах; ↑ конкурентоспр товарів; можл-сть післяпродажного сервісу; є джерелом первинної інф-ї про рівень якості і конкурентоспр товарів. У межах торгівлі через посередників визнач такі види пос операцій і види угод: операції з перепродажу, комісійні, агентські операції (угоди), брокерська операція. Форми організованої міжнар посередн торгівлі : міжнар товарні біржі, аукціони, міжнар торги. Суч особл торг через пос: а) укрупнення, транснаціоналізація б) спец-я за товарами, видами дія-ті, послугами, ін в) ↑ еф-ті експ-імп операцій г) підпорядкування невел посер-х фірм вел виробникам і навпаки д) ств-ня посер-ми власних потужностей для переробки продукції, збутом якої вони займаються.

19. Х-ка інституційних посередників в МТ

Торгівля через посередників значно підвищує оперативність збуту, прискорює обіг капіталу, оскільки посередники більш обізнані з ринковою кон’юнктурою, мають спеціальну фахову підготовку та розвинуту мережу інфраструктурних служб.

Серед численних посередників, які сьогодні є на світових товарних ринках, дедалі зростаючу роль відіграють інституційні посередники: міжнародні біржі, аукціони, ярмарки і виставки, тендери. Якщо діяльність індивідуальних посередників (агентів, брокерів, маклерів, дистриб’юторів, фекторі та ін.) прозора і зрозуміла, то механізми взаємин суб’єктів торговельної угоди за посередництва інституційних агентів набагато складніші. Зокрема, слід акцентувати увагу на характері угод, що укладаються, типах товарних груп, умовах поставок, формах розрахунків тощо. Далі варто наголосити на особливості діяльності однієї з найстаріших і одночасно наймасштабніших за обсягами операцій торговельних інституцій — міжнародної товарної біржі. До основних функцій останньої належать:

• обслуговування конкретного сегмента світового товарного ринку;

• залучення до біржових операцій контрагентів з різних країн світу;

• забезпечення вільного переказу прибутків, які одержують контрагенти за біржовими операціями;

• реалізація так званих арбітражних операцій, тобто спекулятивних угод для одержання прибутку від різниці котирувальних цін на біржах різних країн та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]