Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

95. Рівні розвитку міжнародної економічної інтеграції.

Міжн. ек. інтеграція. Це-вищий рівень розвитку МЕВ, який характериз-ся взаємним сплетінням економік різних країн, проведенням узгодженої держ. політики як у взаємних ек. відносинах, так і у відносинах з треріми країнами.

Існує декілька визначень міжнар економ інтеграції:

Міжнар ек інтегр- це процес зближення і переплетення нац економік: -це якісно вищий етап інтернаціоналізації господарського життя який проявляється у розвитку всіх форм і методів здійснення МЕВ; -це такий етап міжнар економічного співробітництва, коли центр його тяжіння переноситься в сферу матер виробництва.

Рівні розвитку:

1) Рівень інтеграц розвитку підприємств і організацій різних країн; 2) Господарська взаємодія окремих держав ( створення умов для розвитку інтеграції продовольства між державами); 3) Взаємодія різних партій, організацій, союзів, соц груп, громадян різних країн ( соціально політичний рівень); 4) Функціонування інтеграційних обєднань окремих країн.

96. Сучасні тенденції розвитку міжнародної економічної інтеграції.

Міжнар ек інтегр- це процес зближення і переплетення нац економік.

Становлення і розвиток сучасних міжнародних економічних відносин зумовлені появою низки передумов, а саме: 1) однакові рівні економ розвитку країн світу; 2) Спільні географ кордони; 3) наявність традиційн форм господарськ співроб між країнами; 4) високий рівень економ і соц розвитку країн; 5) наявність притягуючої сили інтеграційних обєднань.

Об'єктами сучасних міжнародних економічних відносин є:

• товари в матеріальній формі ;• послуги;• технології;• капітал;

• робоча сила.

Однією з особливостей сучасних міжнародних економічних відносин є інтернаціоналізація господарського життя. Вона має два рівні; мікрорівень і макрорівень.

На мікрорівні інтернаціоналізація являє собою процес залучення фірми до міжнародних операцій, якому притаманний переважно стадійний характер. Зазвичай видрізняють три основні етапи: 1) початковий; 2) локальної ринкової експансії, 3) транснаціональний. Для кожного етапу характерними є не лише специфіка завдань і значущість зарубіжної діяльності, а й відмінності в орієнтації вищого менеджменту.

На макрорівні інтернаціоналізація полягає в розширенні та поглибленні світогосподарських зв'язків за рахунок підвищення міжнародної мобільності факторів і результатів виробництва. На макрорівні суб'єктами сучасних міжнародних економічних відносин є національні уряди й інші державні органи (наприклад Центральний банк), а також міжнародні економічні організації. Головна мета перших — регулювання міжнародних економічних відносин країни за допомогою відповідної зовнішньоторговельної, науково-технічної, валютної, податкової, інвестиційної політики. Мета міжнародних організацій — розробити загальну для всіх учасників нормативно-правову базу здійснення міжнародних економічних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]