Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

81. Валютний ринок, його функції та структура

Валютні ринки – це система стійких економічних та організаційних відносин, пов’язаних з операціями купівлі-продажу іноземних валют та платіжних документів в іноземних валютах, або можна сказати що це офіційні центри , такі як валютні біржі, брокерські фірми, що забезпечують функціонування валютних ринкових механізмів, де здійснюється купівля, продаж іноземної валюти на нац валюту по курсу який складається на основі попиту і пропозиції. До головних функцій валютних ринків можна віднести

  • Своєчасне здійснення міжнародних розрахунків

  • Страхування валютних та кредитних ризиків .Задопомогою цієї ф-ції валютні ринки надають можливість суб’єктам МЕВ за допомогою відповідних інструментів (опціони, ф’ючерси, форвардні контракти, валютні свопи) зменшити або зовсім уникнути валютних ризиків які пов’язані з проведенням операцій в різних валютах .

  • Забезпечення взаємозвязку валютних і кред ринків

  • Отримання спекулятивного прибутку учасниками ринку у вигляді різниці курсiв валют. Ця ф-ція полягає в тому, що алютні ринки дозволяють заробляти на проведенні операцій з валютними інструментами, учасники заробляють на різниці курсів купівлі та продажу певної валюти. Тобто спекулянт відкриває позицію по певній валюті і очікує зміни курсу, якщо курс змінився таким чином яким очікував спекулянт то він заробить прибуток якщо, ні то збиток .

  • Диверсифiкацiя валютних резервів банків, підприємств, держав – тут мова йде про те, що суб’єкти МЕВ можуть певним чином застрахувати себе від змін валютних курсів шляхом розосередження своїх грошових активів в різних валютах

Структуру валютного ринку доцільно класифікувати за такими основними ознаками:

1) за територією: світовий ринок; регіональний ринок; національний (валютний) ринок.

2) за засобами регулювання (режимом) ринку: ринки вільного курсоутворення; ринки з валютними обмеженнями та валютним регулюванням.

3) за типами угод відповідно до строків: ринок поточних (негайних) операцій; ринок строкових операцій.

4) за функціями: обслуговування міжнародної торгівлі; суто фінансові трансфери (спекуляція, хеджування, інвестиції).

5) за застосуванням валютних курсів: з одним режимом; з кількома режимами.

6) за суб’єктами: а) Міжбанківський (прямий і брокерський) (біля 80% обсягу всіх операцій на світовому валютному ринку припадає на міжбанківський ринок, оскільки валютні біржі існують не в усіх країнах світу); б) Клієнтський; в) Біржовий; г) Торгівля через валютну біржу; д) Торгівля деривативами.

7) за терміном операцій: Спот ринок (поточний); Форвардний ринок (терміновий); Своп ринок.

8) за територіальною ознакою: 1.Європейський ринок – Лондон, Франкфурт-на-Майні, Париж, Цюрих. 2. Американський ринок – Нью-Йорк, Чикаго, Лос-Анджелес, Монреаль.

82. Тенденції розвитку світового валютного ринку.

З технічної сторони функціонування сучасного валютного ринку можна представити у вигляді сукупності телеграфних, телефонних і інших контактів між банками з торгівлі валютою. У зв'язку з цим всі банки - учасники ринку - повинні бути пов'язані між собою ефективними і надійними каналами зв'язку і мати оперативне інформаційне забезпечення. Світовий валютний ринок на сучасному етапі свого розвитку придбав деякі особливості:

• Спостерігається зростання інтернаціоналізації валютних ринків країн;

• Операції здійснюються безперервно протягом доби, по черзі у всіх частинах світу, починаючись на Сході, а потім - до Америки (Нью-Йорк, Вашингтон);

• Уніфікується техніка валютних операцій, міжнародних розрахунків і кредитів

• Швидко розвивається строковий сектор валютного ринку

• Зростає обсяг валютних операцій з метою страхування (хеджування) від валютних ризиків;

• Широко застосовуються електронні засоби зв'язку. .

Сучасні міжнародні валютно-кредитні та фінансові відносини є провідною формою міжнародних економічних відносин. Міжнародна валютна система та світовий валютний ринок - це інтенсивно розвиваються процеси, які сприяють інтеграції різних країн, незалежно від рівня соціально-економічного розвитку та політичної орієнтації, в єдине світове господарство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]