Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

33. Зовнішньоторговельний режим України після вступу до сот

Процес вступу України до СОТ розпочато ще у 1993 р. І лише 16 травня 2008р. стала її членом. СОТ — це міжн. екон. орг-ція, членами якої вже нині є 148 країн, частка яких в обсягах світової торгівлі становить близько 95%. Основні наслідки вступу України до СОТ: 1.Інтеграція до міжн. ринк. економіки, ств-ня правових засад для стабільного і передбачуваного ведення бізнесу та міжнар. торгівлі; 2.Прогн. збільшення надходжень прямих іноз. інвестицій уже упродовж першого-другого років після вступу до СОТ в 1,5–2 ; 3.Укр. виробники отримають спрощення умов доступу до ринків 148 країн-членів СОТ. 4.Промис.підпр-ва зможуть застосувати при вирішенні торгов. спорів механізм їх урегулювання, передбачений нор-мами СОТ; 5.Пожвавлення торг.-екон. зв'язків не тільки з країнами Зх та Центр.Європи, а й з країнами Сх.. Європи та Балтії; 6.Збільшаться надходження до Держ. бюджету завдяки скасуванню пільг, зростанню обсягів вир-ва та активізації торгов. обороту; 7. Ширший вибір товарів і послуг. Завдяки збільшенню потоків іноз. товарів, послуг та інвестицій на укр. ринок, виробник матиме доступ до дешевших комплектувальних, уст-ня і сировини, а споживач — ширший вибір товарів, послуг і цін. Це створює умови для підвищення якості та конкурентноздатності вітчиз.продукції.

Реформування зовнішньоторговельного режиму України відповідно до принципів та норм системи СОТ може й повинно стати чинником стабільного й передбачуваного розвитку національної економіки, транспарентності економічних реформ, привабливості нашого економічного середовища для вирішення питань формування раціональних експортних та імпортних потоків, скорочення дефіциту державного бюджету, залучення іноземних інвестицій. Саме оновлена регуляторна система зовнішньоторговельних відносин з прорахованими питаннями адаптаційного періоду членства в СОТ має стати відчутним поштовхом інтегрування України до світового економічного співтовариства як повноправного й стабільного партнера.

34. Характеристика географічної та товарної структури імпорту України

У загальному обсязі імпорту товарів збільшилась частка механічних машин та обладнання ,фармацевтичних продуктів, включаючи медикаменти,чорних металів - засобів наземного транспорту, крім залізничного,паперу та картону - Зменшилась частка мінерального палива, нафти та продуктів її переробки, руди, шлаків та золи .

Україна здійснювала у 2007 р. зовнішньоторговельні угоди послугами зі 152 країнами-партнерами. Найбільшу частку в загальному обсязі українського імпорту займають - державні послуги (45,4 %), послуги транспорту (17,8 %), ділові, професійні та технічні послуги (12 %) та послуги зв'язку (8,9 %). Основними торгівельними партнерами України, як в експорті так і в імпорті послуг є Росія, Сполучене Королівство. В експорті і імпорті України найбільші обсяги торгівлі спостерігаються з країнами Європейського Союзу. З 40 країн Європи, які торгують перші місця у торгівельному обороті належать Німеччині, Італії, Польщі та Угорщині. З інших європейських країн виділяються Словаччина, Чехія, Румунія.Країни Азії посідають третє місце в зовнішній торгівлі України сальдо торговельного балансу з ними додатне. Серед 41 азіатської країни, що ведуть торгівлю з Україною, перші місця посідають Китай, Туреччині і Таїланду. Серед інших країн Азії в торгівлі з Україною виділяються Сірія, Ливан, Іран, Японія, Індія, Південна Корея. В торгівлі України товарами з 37 країнами Америки виділяють США, а також Бразилія, Канада, Аргентина, Чилі, Венесуела, Перу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]