Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

23. Тарифні методи регулювання міжнародної торгівлі

Тарифні методи - ґрунтуються на застосуванні митних податків.

Мета тарифного регулювання полягає:

1.В покращенні конкурентних умов в імпортуючій країні; 2. в захисті національної промисловості, здоров'я населення, охороні навколишнього середовища, моралі, релігії і національній безпеці. Митний тариф – інструмент торг. політики та держ. регул-ня внутр. ринку країни при його взаємодії зі світ. ринком. Це перелік ставок мита, що застосовуються до товарів, що переміщуються через митний кордон.

Мито– обов’язковий податок, що стягується митними органами при імп. або експ. товару і є умовою імп. або експ. Виконує 3 основні функції:

фіскальну (мито є однією зі статей доходної частини державного бюджету); протекціоністську (відноситься до імп. мита, оскільки з його допомогою держава захищає місц. вир-ків від небажаної іноз. конк-ції; балансуючу, ( відноситься до експ. мита, встановленого з метою запобігання небажаного експорту товарів, внутр. ціни на які з тих або інших причин нижче світових. Види:

По засобу стягування: адвалорні – начисляються у % до митної вартості товарів, що обкладаються митом (наприклад, 20% від митної вартості); специфічні – начисляються у встановленому розмірі за од. товару (наприклад, 10 дол. за 1 г); комбіновані – містять обидва названих види митного обкл-ня (наприклад, 20% від митної вартості, але не більше 10 дол. за 1 г).

За способом підрахунку: номінальне (ставка мита, що наведена у митн. тарифі); ефективне(реал. рівень митн. платежів на кінц. товар, що підр-ся).

За об’єктом оподаткування: імпортні (накладаються на імп. товари при випуску їх для вільного обігу на внутр. ринку країни); експортні (накладуються на експ. товари при випуску їх за межі митної території держави); транзитні (накладаються на товари, що перевозяться транзитом через територію даної держави).

За типами ставок: постійні(ставки якого одноразово встановленні огранами держ. влади та не можуть змінюватись в залежності від обставин. змінні.

Вплив тарифу: негативне: сповільнюють екон. зрост.; призводить до торгів. воєн; призводять до підвищ. податк.тиску на споживачів; тариф на імпортні товари опосередковано підриває експорт країни; веде до скороч. загал. рівня зайнятості; позитивне: захист молодих галузей; засіб стимулювання вітчизняного вир-ва; важливе джерело бюдж.доходів.

24. Митний тариф, його функції та види

Митний тариф – інструмент торгівельної політики та державного регулювання внутрішнього ринку країни при його взаємодії зі світовим ринком.

При цьому, крім функцій регулювання зовнішньоторгівельного обороту (раціоналізація товарної структури, підтримка оптимального співвідношення валютних доходів і витрат держави і захист внутрішньої економіки), митному тарифу притаманний суттєвий тісний зв"язок з податковою системою, як інструментом формування доходів держави, - фіскальна функція. Митний тариф – зведення митних стягнень, що застосовуються до товарів, які переміщуються через митний кордон, систематизоване у відповідності з товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності; конкретна ставка митного стягнення, що належить до сплати при вивезенні або ввезенні визначеного товару на митну територію країни.

Виділяють експортний і імпортний тариф, в залежності від того, що він регулює - вивезення або ввезення товару, а також простий і складний, в залежності від способу розвитку тарифу.

Імпортний тариф представляє собою зведення ставок митних стягнень, що застосовуються при ввезенні товарів на митну територію держави.Експортний тариф його метою є: підтримання внутрішньодержавних цін і цін на світовому ринку.

Простий тариф має на увазі, що незалежно від країни походження, до всіх товарів які імпортуються, застосовується єдині ставки мита. Складний тариф він передбачає встановлення двох або навіть більше ставок мита по кожной номерклатурі в залежності від країни походження товару.

Митний тариф складається із двох основних елементів - товарної номерклатури і ставок митних стягнень. Систематизація ставок митних стягнень в тарифі здійснюється у відповідності з диференційованим списком товарів - товарною номерклатурою. Характерними рисами любої товарної номерклатури є системність опису товарів і присвоєння коду кожній товарній позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]