Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

64. Тенденції виникнення зовнішньої заборгованості України

Структурна перебудова економіки України, що почалась на початку 90-х років вимагала суттєвих капіталовкладень. В умовах відсутності необхідних ресурсів у держави , обмеженої можливості внутрішніх запозичень і недостатній кількості приватних інвестицій єдиним джерелом фінансування постали зовнішні боргові запозичення. Крім того, значна частка зовнішнього боргу була отримана за розрахунками з іншими країнами СНД, головним чином за енергоносії В результаті за період з 1995-99р. зовнішній борг збільшився на 34,9.В сучасній ситуації стан сфери зовн боргу характеризується великою залежністю України від міжнародних фінансово-кредитних установ, зокрема МВФ, і проблематичністю своєчасного обслуговування боргу, за рахунок чого отримання коштів на євроринку є проблематичним. Проблему зовн боргу можна вирішити шляхом проведення наступних заходів, що в сукупності можуть полегшити становище країни в аспекті зовн боргу:

1) стабілізація економіки, 2) зростання темпів розвитку промисловості, 3) широке упровадження інновацій 4) Реформування податкової системи ( для Укр) 5) Створення умов , що забезпечують стабілізац нац фін системи. 6)Приватизація потенційно прибуткових державних підприємств з метою залучення ефективного власника і урахуванням питань економічної безпеки держави одночасно з закриттям первинно збиткових підприємств;7) поліпшення інвестиційного клімату шляхом стабілізації правової бази і надання пільг стратегічним інвесторам в базових галузях економіки; 7)стимулювання експорту; 8)створення гнучкої і економічно ефективної системи захисту внутрішнього ринку від зовнішньої конкуренції тощо.

Ці заходи допоможуть відновити і підвищити економічний потенціал україни, економічний розвиток є базою для збільшення надходжень до держбюджету і підвищення можливості держави розраховуватись за своїми боргами.

65. Роль міжнародної трудової міграції в економічному розвитку країн світу

Міжнародна міграція робочої сили(ММРС)- це пе-реміщення робочої сили між країнами світового співтова-риства. Це процес організованого чи стихійного перемі-щення працездатного населення з країни в країну.Причинами міграції є нерівномірне розміщення робочої сили, відмінності в відтворенні робочої сили на національному рівні, безробіття, відмінності в умовах життя, екологічна ситуація в регіоні, інтенсифікацією міграційних процесів на національному ґрунті;

Має як позитивні, так і негативні наслідки для країни - імпортера. Позитивні: 1.стимулюється розвиток виробництва внаслі-док екстенсивного збільшення робочої сили. 2. зростає конкурентоспроможність продукції завдяки використанню більш дешевої праці іммігрантів. 3. знижуються витрати на підготовку та перекваліфікацію власних кадрів, в тому числі вищої кваліфікації. 4. заповнюються вакансії в непрестижних сферах і галузях економіки. 5. під час криз знижується соціальна напруга за рахунок звільнення іммігрантів і заповнення вакансій робітниками-резидентами. 6. зменшується бюджетне навантаження завдяки економії коштів по пенсіям та соціальним пільгам. 7. зростає продуктивність праці робітників і ефективність виробництва в цілому за рахунок конкуренції на ринку праці. 8. покращується демографічна ситуація в “старію-чих” країнах, а в деяких – і генофонд нації. Негативні: 1. Посилюється напруга на ринку праці щодо робітників-резидентів за рахунок найму більш дешевої іноземної робочої сили. 2.Зростають витрати на соціальний захист іммігрантів. 3. Здійснюється відтік за кордон валютних коштів у вигляді переказів іммігрантів. 4. Збільшується загроза загострення міжнаціональних, міжетнічних, міжконфесійних та інших соціальних проблем. 5. Погір-шується криміногенна ситуація в країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]