Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

8. Сутність і форми міжнародної економічної діяльності п-тв

МЕД - цілісна система госп зв’язків між нац економіками різних країн, належних до них або утворених ними Суб’єктами МЕД є її учасники, котрі здатні відносно незалежно і активно діяти для своїх інтересів: фізичні особи, юридичні ос-би, держави, міжнародні організації, в нашому випадку це п-ва. МЕД можна визначити як діяльність екон суб’єктів, в першу чергу під-в, в міжнар сфері, на міжнар ринку. Основними суб’єктами МЕД є фізичні та юридичні особи. Фіз особи - особи, які наділені правоздатністю та дієздатністю, переважно виступають як комерсанти або підприємці; Юр особи - об’єднання, які наділенні відокремленим майном, діють від свого імені і в межах свого майна, мають права та обов’язки і від свого імені виступають як сторона громадських відносин. Виділяють такі форми МЕД підприємств: •експорт/імпорт; •госп діяльність за кордоном; •портфельне і пряме інвестування за кордоном; •контрактні (коопераційні) угоди.

Експорт/імпорт товарів та послуг означає вивезення або ввезення товарів та надання послуг як всередині країни, так і за її межами.

Портфельне і пряме інвестування за кордоном вкладення капіталу в іноз цін папери, що не дають інвестору права реального контролю над об'єктом інвестування (портфельне) та вкладення капіталу з метою придбання довгостр екон інтересу в країні вкладення капіталу, що забезпечує контроль інвестора над об'єктом розміщ капіталу (пряме).

Контрактні форми МЕД поділяють на: •ліцензування (видача, переоформлення та анулювання ліцензій, що може лежати в основі способу організації вир-ва за кордоном); •франчайзинг (передача права на використання своєї торгової марки закордонним суб’єктам госп діяльності); •контракти на управління (практика, за якої одна компанія отримує право на управління іншою на певний період часу або постійно, підписуючи певний контракт щодо досягнення певних результатів як з точки зору активів і пасивів, так і з точки зору прибутковості, відсотки з якої є платою за використання); •відрядне виробництво (відкриття вир-ва за кордоном); •проекти підключень.

Діяльність підприємств в міжнародній сфері виявляється в: а) купівлі іноземних факторів виробництва; б) продажу виробленої продукції на міжнародному ринку; в) операціях на міжнародних фінансових ринках.

9. Масштаби і основні характеристики тнк

ТНК – це міжнародні за складом та хар-ром діяльності суб’єкти господ життя, які функціонують на принципах корпорант власн-ті з акціонерною формою управл та розподілу прибутків у між нар масштабі. Вони реалізують єдину політику керовано з єдиного центру. На сучасному етапі ТНК є однією з найефективніших організаційних форм інтернаціоналізації господарського життя, вони перебувають у центрі історичного процесу глобалізації світової економіки. Транснаціональні компанії характеризуються такими основними рисами: інтернаціональні і сфері функціонування і застосування капіталу; мають, як правило, величезний матеріальний і фінансовий потенціал; виходячи з попередньої ознаки, мають можливість здійснювати значні відрахування на науково-дослідні та дослідно-конструкторські розробки ( ТНК є носіями досягнень передової науки, передових технологій ); мають, як правило, тісні зв’язки з національними банківськими компаніями і національними банківськими системами, входять у фінансові угрупування; як правило, це багатономенклатурні фірми, діяльність яких досить сильно диверсифікована; їм притаманна відносна незалежністьруху власного капіталу по відношеню до процесів, що відбуваються в націонільних межах.

Діяльність ТНК суттєвою мірою визначає не тільки конкурентоспроможність окремих галузей або країн, але й загальні обриси сучасної і майбутньої світової економіки. Інтернаціоналізація веде до посилення взаємозв’язків усіх складових частин світового господарства, до глобалізації економічного розвитку. ТНК закладають міцний фундамент цілісності і взаємозалежності глобальної економіки. Конкурентні переваги ТНК : інформаційна обізнаність з економічними і політичними особливомтями різних країн; володіння значними ресурсами капіталу, техноголіями, управлінською майстерністю та здатність до їх оперативного переміщення; масштабність економіки Характерною рисою сучасного етапу транснаціоналізації є величезний масштаб операції ТНК ,сума внутрішнього та зовнішнього нагромаджених обсягів прямих іноземних інвемтицій досягла 1/5 світового ВВП

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]