Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

99. Сучасні особливості процесів міжнародної економічної інтеграції в Європейському Союзі.

Європейський Союз (ЄС) був створений як Європейське економічне співтовариство (ЄЕС) у 1967 р. ЄС - інтеграційне об’єднання 27-ми країн на основі спільних людських і демократичних цінностей, яке має на меті досягнення стабільності, миру та процвітання.

Розширення ЄС на схід, безумовно, торкнеться інтересів Росії, і наслідки можуть бути для неї дуже неоднозначними, особливо в перехідний період. Воно буде ще більше сприяти переорієнтації економіки ЦСЄ на ринку ЄС і зробить східно - і центральноєвропейські ринки недоступними для російських товарів, незважаючи на вже підписані торгові угоди між Росією і ЄС. Що стосується країн Центральної і Східної Європи, то вони і самі активно прагнуть стати повноправними членами Європейського Союзу. Держави Центральної Європи затверджують, що вони в такій же мірі готові до вступу в ЄС, у якій у минулому були готові Греція, чи Іспанія, чи Португалія в момент звертання з проханням про прийом. Виходячи з розумінь захисту власних інтересів, країни-члени ЄС поки що тримають своїх східних сусідів на відстані, ведучи з ними принизливий торг про діл кожного з них на ринку ЄС і висновків угод про висилку іммігрантів.

Приєднання нових членів обумовлює істотні зміни в структурі та механізмі діяльності ЄС, що, безперечно, позначиться на самому євроклубі, країнах-кандидатах, сусідніх державах. Слід зазначити, що розширюючи свій соціально-економічний та політичний простір, ЄС жертвує поточними інтересами забезпечення максимально високого життєвого рівня членів Співтовариства задля досягнення стратегічних цілей Враховуючи високий рівень розвитку демократії у країнах ЄС (а отже - впливу громадськості на позиції політиків) та ту обставину, що переважна більшість (71%) громадян країн ЄС висловилася за відкладення розширення в разі виявлення його негативних наслідків, можна зазначити, що процес розширення Союзу може мати непередбачуваний перебіг, з точки зору підтримки його громадськістю країн - членів ЄС. (Проте, навіть враховуючи можливі ускладнення в процесі розширення ЄС, політичне рішення про розширення Європейського Союзу вже прийнято, і питання на сьогодні полягає лише у визначенні країн, які приєднаються в рамках “першої хвилі” розширення, та тих необхідних механізмів внутрішніх перетворень ЄС, що створять умови для функціонування розширеного Союзу).

  1. Характеристика інтеграційних процесів у Північній Америці.

Один з найбільших і найбагатших об”єднаних ринків склався у Північній Америці після об”єднання національних ринків США, Канади та Мексики - Північноамериканська зона вільної торгівлі(НАФТА) підписана в 1989році, а в 1994році перетворилась в союз трьох держав. Створена для заохочення збільшення торгівлі і інвестицій між партнерами по НАФТА, Угода містить грандіозний план знищення тарифів і скорочення нетарифних бар'єрів поряд з докладними положеннями по веденню бізнесу в зоні вільної торгівлі де записані правила, що стосуються інвестицій, послуг, інтелектуальної власності,конкуренції і пересування ділових людей через кордони.

Однак, що більш важливо, НАФТА і його попередник, Канадсько-американська Угода про вільну торгівлю (FTA) стимулювали значний прогрес у продуктивності і спеціалізації в економіці країн-учасниць. НАФТА володіє чіткою організаційною структурою. Центральним інститутом НАФТА є Комісія з вільної торгівлі, у яку входять представники на рівні міністрів торгівлі від трьох країн-учасниць. Комісія спостерігає за здійсненням і подальшою розробкою Угоди і допомагає вирішувати суперечки, що виникають при інтерпретації Угоди. Вона також спостерігає за роботою більш ніж 30 комітетів і робітників груп НАФТА.

В даний час велика частина торгівлі, здійснюваної в Північної Америці, відбувається відповідно до чітких і сталих нормам НАФТА і Всесвітньої організації торгівлі (ВТО). Уже починаючи з 1995 року почалися розмови про приєднання Чилі до НАФТА.

Вигода від інтеграції для:

США - забезпечення глобальної конкурентоспроможності за рахунок об”єднання природних ресурсів Канади і дешевої робочої сили Мексики.

Канада - необхідність участі в глобальній інтеграції, розширення доступу канадських товарів на мексиканський ринок та ринки ккраїн Латинської Америки.

Мексика - величезний приплив капіталів США та Канади, створення нових підприємств, підвищення зайнятості та технологічного рівня виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]