Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать
  1. Роль транснаціональних компаній в процесах глобалізації.

Транснаціональна компанія (корпорація) або ж скорочено ТНК - компанія (корпорація), що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах. За визначенням Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), транснаціональні корпорації (ТНК) – це «підприємства, що складаються з материнського підприємства та його закордонних філіалів». В цілому ТНК забезпечують близько 50% світового промислового виробництва. На ТНК доводиться більше 70% світової торгівлі, причому 40% цієї торгівлі відбувається усередині ТНК, тобто вони відбуваються не за ринковими цінами, а за так званими трансфертними цінами, які формуються не під тиском ринку, а під довгостроковою політикою материнської корпорації. Дуже великі ТНК мають бюджет, що перевищує бюджет деяких країн. З 100 найбільших економік в світі, 52 - транснаціональні корпорації, інші - держави. ТНК справляють великий вплив в регіонах, оскільки мають значні кошти, вплив на громадськість, політичне лобі. Транснаціональні корпорації відіграють важливу роль в глобалізації. ТНК мають дуже вагому роль в світових науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробках (НІОКР). На частку ТНК доводиться більше 80% зареєстрованих патентівДжерело:, при цьому на частку ТНК доводиться і близько 80% фінансування НІОКРДжерело:. ТНК - це не тільки виробничі компанії, такі, як, наприклад, Siemens, але і транснаціональні банки, телекомунікаційні компанії, компанії страховок, аудиторські компанії, інвестиційні і пенсійні фундації. Приклад: Siemens, IBM, Nokia, Toyota, Ford, Opel.

  1. Фінансова глобалізація: сутність, характеристики та основні форми її прояву.

Фінансова глобалізація- це процес поєднання валютно-кредитних ресурсів країн світу та їх розподіл, використаня у сфері міжнародної економіки.

Ключові елементи фінансовоїглобалізації:

  • поглиблення міжнародної фінансової інтеграції,

  • формування системи міжнародних фінансових інститутів.

  • швидкий розвиток фінансових інновацій .

Форми прояву фінансової глобалізації:

-валютні операції; -надання міжнародних валютних кредитів; -здійснення міжнародних валютних розрахунків; -операції з цінними паперами в іноземній валюті; -операції з фінансовими інструментами; -міжнародна інвестиційна діяльність; -надання фінансової допомоги у валюті країн світу; -валютні внески держав, обєднань у статутні фонди організацій.

  1. Сутність та ключові чинники загострення проблеми нерівномірності соціально-економічного розвитку країн світу в умовах глобалізації.

Закон нерівномірності економічного та соціального розвитку має свій відбиток не тільки на міжнародному рівні, а й на внутрішньорегіональному, який в умовах високої динаміки капіталу нерідко викликає певні суперечності.

Процес регіональної конвергенції в країнах світу іде з різною інтенсивністю та значною конфліктністю з боку федеральних урядів, місцевих органів влади та ТНК.

  1. Сутність та наслідки поглиблення процесу глобалізації світової економіки.

Глобалізація – це розвиток взаємоповязаних, соціальних, економічних, демографічних та інших проблем, що характерезують світве господарство, і які вимагають обєднання зусиль країн світу для їх вирішення. Також можна сказати , що це процес поступового створення універсального світового середовища ринкової діяльності завдяки зниженню країнами тарифних та не тарифних регуляторів зовнішньої торгівлі, мобілізація руху виробництва та розвитку транснаціональних господарств

Основними наслідками цього процесу є розподіл праці, міграція в масштабах усієї планети капіталу, людських та виробничих ресурсів, стандартизація законодавства, економічних та технічних процесів, а також зближення культур різних країн. Це об'єктивний процес, який носить системний характер, тобто охоплює всі сфери життя суспільства. В результаті глобалізації світ стає більш зв'язаним і більш залежним від усіх його суб'єктів. Відбувається збільшення як кількості спільних для груп держав проблем, так і кількості та типів суб'єктів, що інтегруються.

Глобалізація поки що не є інструментом формування дійсно єдиного світу, де панує етнічна толерантність, співпраця й співіснування різноманітних етносів та культур, про що заявляють її адепти. Вона уособлює експансію і зовсім не прагне бути засобом взаємодії різних культур і традицій. Здійснюється агресивне насаджування методів ринкового фундамен-талізму «відсталим» суспільствам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]