Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

73. Сутність валютного курсу та його види.

Валютний курс – ціна грошової валюти однієї країни, виражену в грошових одиницях іншої країни. Він відображає тенденції внутрішнього економічного розвитку певної країни та стан і перспективи зовнішньоекономічних відносин.

Види валютних курсів

  • Фіксований – офіційновстановлене співвідношення між нац валютами.

1) реально фіксований (золотомонетний стандарт)

2) договірно-фіксований – ординарний (прив’язаний до СДР, долара США, до французького франка до інших валют); кошиковий (прив’язаний до штучно побудованих комбінацій валют основних торговельних партнерів Австрії, Алжиру); валютний курс, заснований на системі змінного паритету.

  • Плаваючий – визначається на основі попиту та пропозиції на валюту

1) незалежне плавання (на девізних ринках)

2) кероване (регульоване) плавання (втручання центральних банків)

3)змішане плавання по відношенню до однієї валюти (долара США)

4)спільне плавання (валютне угрупування ЄС використовують)

  • Що коливається- різнобічність коливаючого курсу розмір якого коливається в межах курсу долара що встановлений офіційно.

Номінальний валютний курс – це конкретна ціна національної валюти на іноземну валюту і навпаки.

Реальний валютний курс:- розраховується на базі середніх цін в країнах, які є головними партнерами даної країни

74. Етапи еволюції світової валютної системи: базові принципи та ключові характеристики.

Валютна с-ма (ВС) – форма організації і регулювання валютних відносин, яка закріплена нац законодавством і міжнародними угодами. Вирізняють нац, міжнародну регіональну і світову ВС . Існує етапи розвитку світової вал системи , а саме.

І етап золотовал стандарту (1820-1922)

Організаційн ознаки: особливість золота у вигляді монет які вільно обертались, стихійне ф-ціонування. За Парижською системою: -золото визн єдиною формою світ грошей; - золото країн світу вільно обмінювалось на золото на в нутрішньому ринку;-золото вільно експортувалося та імпортувалося; -золоті злитки вільно обмінювались на золоті монети.

Позитивні сторони: -повна конвертованість нац валюти; - стабільність купівельн спроможності грошей; -стаільність вал курсів, світових цін.

Негативні: -залежність від рівня видобутку золота; -недостатня гнучкість вал системи; -стихійний режим вал системи; -виключення державного регулювання в сферу вал відносин.

ІІ етап золотодевізійного стандарту (1922-1944)

Представлена Генуезькою системою особливість якої полягає в томі , що поряд із золотом, функцію світ грошей почали виконувати окремі вал паперових грошей країн; - збережені золоті паритети валют; -валюти обмінювались на золото; -встановлювалось режимвільноплаваючого валютного курсу; -вал регулювання здійснювалося на основі міжнар конференцій.

В період 1922 -23 р поряд з паперов грош викор золото у вигляді монет. Але у 1933-45р всі країни перейшли до викор папер грошей. А золото у вигляді монет було ліквідовано

Недоліки: -відміна золота як світ грошей; -збільшення приватного накопичення золота; -девальвація валют світу; -введення вал обмежень.

ІІІ етап удосконалення золотодевізійного стандарту (1944 -1976). Цей етап представлений Бреттон-Вудськаою вал системою. Базою цієї системи був золотовалютний стандарт на основі золота і двох валют - долара США і фунта стерлінгів. Були можливі 4 форми використання золота: -збереження золот паритету вал.; -золото викор як міжнар платіжн та резервний засіб….Також особливістю цього етапу було те що $США прирівнювався до золота; - доллар розмінювався на золото іноземних банків; -була встановлена взаємна конвертованість вал; -Вал обмін відбувався на основі їх співідн до доллара; - здійснювалося міждерж регіон вал відносини.

Недоліки: - посиленя інфляції валюти; - спекулятивні вал операції; -нестабільність платіжн балансу; -активізаціяя ринку євро-доллар; -загострення протирічча між країнами.

ІV етап паперового стандарту (1976 –по тепер час).

Ямайська ВС. Принципи: -Введено стандарт СДР, який став світ грошима;- завершено демонетизацію золота; - встановлювався будь-який режим вал курсу4 – був введений принцип, що нац валюти прирівн до СДР; -початок створення регіональних вал систем; -всі вал обмінюв на доллар.

Подальша евол вал системи відбувалася в регіональному напрямку.

Зараз ф-ціонує європейська вал система яка була створ 1979 р. Принципи: -забезп стабільн розв країнєвросоюзу; - обертання колективної валюти ; -створ вільного золотого фонду країн; -золото викор як резервний актив; - введення плаваючого вал курсу;- вал рег здійснюється країнами євросоюзу.

Недоліки: -нерівномірн економ розвитку країн євросоюзу; -нац банки країн євросоюзу не всі викор євро у взаємних розрахунках;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]