Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

88. Акредитивна форма міжнародних розрахунків. Види акредитивів.

Акредитив- грош кошти, що попередньо переказані на рахунок експортера ще до отримання ним товару. Ця форма МР має вигляд доручення банку (клієнтом якого є імпортер) одному або декільком банкам здійснити платежі фізичній або юридичній особі в межах визначеної суми на умовах, указаних в акредитиві. Акредитив є вигідним для експортера, бо забезпечує надійність платежу і швидке його отримання, захищає експортера від валютних і політичних ризиків.

Види:

Відзивний аркдитив. Він може бути анульований імпортером без погодження з експортером

Безвідзивний акредитив. Не може будти відкликан імпортером без погодження експортера.

Покритий акредитив Означає, що експортер в будь-який час на основі відповідн докум може отримати платежі за поставлений товар у вільноконвертованій валюті

Непокрити акред. Банк який відкрив акредитив не має зобовязання, щодо негайного платежу експортерам за його товар

Підтверджений. Зобовязання банка імпортера перед банком експортера про гарантію відкриття акредитиву та його грошове наповнення.

Непідтверджений Відсутність відповідальності банку імпортера перед банком експортера.

Револьверний. Поповнюється за умов виплати грош коштів поступово в межах встановленого ліміту та терміну дії акредитиву.

Трансферебельний .Передання прав експортера третій особі.

Резервний Зобовязання банку що відкрив акредитив оплатити товар в межах вказаної суми проти письмової заяви експортера де констатується невиконання імпортером його обовязків

Акредитив на імпорт .Викор для розрах за імпортовані іноземними фірмами товарів які відкриваються банками за залученням.

Акредитив на експорт. За експорт товарів і надаеих послуг

89. Порівняльна характеристика авансових платежів і платежів на “відкритий рахунок”

Авансовий платіж.

Авансовий платіж у розмірі повної вартості товару, що постачається, є найбільш вигідною формою розрахунків для експортера і найменш вигідною для імпортера. Здійснюється такий платіж шляхом банківського переказу чи чеком.

Суть банк переказу полягає в дорученні одного банку іншому виплатити переказоотримувачу визначену суму. У формі банк переказу здійснюється також оплата інкасо, тобто банк перекази можуть поєднуватися з іншими формами розрахунків, як інкасо, а також з гарантіями.

Розрахунки по відкритому рахунку.

Це форма розрахунку, при якій відсутні надійні гарантії для експортера, котрий направляє на адресу покупця товар і товарні документи, а імпортер протягом обумовленого терміну повинен переказати на рахунок імортера гроші. При цьому експортер фактично надає імпортеру товарний кредит

Відкр рахунок викор-ся, як правило, при розрахунках між:

  • фірмами, пов’язаними традиційними торговими відносинами;

  • ТНК та їхніми закордоними філіями при експортному постачанні;

90. Структура платіжного балансу, основні сфери використання його даних.

Платіжний баланс — це балансовий рахунок міжнародних операцій як вартісне вираження всього комплексу світогосподарських зв’язків країни у формі співвідношення надходжень та платежів..

В платіжному балансі використовується принцип подвійного запису, кожна операція має дві сторони – дебет і кредит.

Структура платіжного балансу:

- Торговельний баланс. це співвідношення вартості експорту та імпорту.

- Баланс послуг та некомерційних платежів – співвідношення між вартісним обсягом послуг що надаються країнами і вартісним обсягом послуг що отримуються від іноземних субєктів. Також співвідношення ввезених і вивезених грош коштів країни по некомерційних платежах.

-Баланс руху капіталів і кредитів. Виражає співвідношення вивозу та ввозу державних і приватних капіталів, наданих і одержаних міжнародних кредитів. За економічним змістом ці операції поділяються на дві категорії: міжнародний рух підприємницького капіталу, міжнародний рух позикового капіталу.

Способи використання інформації платіжного балансу: По-перше, за допомогою записів результатів обміну між країнами легше зробити висновок про стабільність системи плаваючих курсів, оскільки платіжний баланс допомагає виявити акумулювання валют у руках тих людей, які більше зацікавлені в цьому (резиденти) і тих, які намагаються позбутися цих валют (нерезиденти). По-друге, платіжний баланс незамінний і в умовах фіксованих валютних курсів, оскільки допомагає визначити розміри нагромадження даної валюти в руках іноземців і дає змогу вирішити питання про доцільність підтримування фіксованого курсу валюти, якщо їй загрожує криза. По-третє, рахунки платіжного балансу надають інформацію про накопичення заборгованості, виплату процентів і платежів з основної суми боргу і можливості країни заробити валюту для майбутніх платежів. Ця інформація необхідна для того, щоб зрозуміти, наскільки країні-боржнику стало важче (або дорожче) погасити борги іноземним кредиторам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]