Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Тема 2. Аналіз проектно-кошторисної документації

Мета:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань з аналізу проектно-кошторисної документації.

План вивчення теми

1. Склад і зміст проектно-кошторисної документації.

2. Аналіз проектно-кошторисної документації та порядок зміни проектно-кошторисної документації.

Методичні рекомендації

В умовах формування ринкових відносин велика частина підприємств опинилась в числі низькорентабельних і неплатоспроможних підприємств. Для виходу їх із глибокої кризи необхідне впровадження інвестиційних проектів.

Укладенню капіталу передує підготовка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) інвестиційного проекту. Від точності ТЕО залежить ризик овість проекту. Тому ТЕО інвестиційного проекту має підлягати експертизі, ряду узгоджень, перевірок та переперевірок.

Розроблення та реалізація виробничого інвестиційного проекту проходить тривалий шлях, від ідеї до будівництва та експлуатації об’єкта. Цей період розглядається як життєвий цикл інвестиційного проекту. Експертне оцінювання проекту здійснюється для попереднього виявлення умов реалізації та визначення рентабельності проекту, ґрунтуючись на збільшених оцінках. Оцінки витрат приймаються на підставі проектів-аналогів, а іноді на основі фактичних матеріалів.

Інвесторська кошторисна документація – це сукупність кошторисів (кошторисних розрахунків), відомостей кошторисних вартості пускових комплексів, черг будівництва, зведень витрат, пояснювальних записок до них та відомостей ресурсів, складених на стадії роздроблення проектної документації. Існують такі види проектної документації.

Локальні кошториси складаються за поточними цінами на трудові та матеріально-технічні ресурси.

При складанні цих кошторисів застосовуються такі нормативні документи і показники:

- ресурсні елементні кошторисні норми України;

- вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм;

- ресурсні кошторисні норми експлуатації машин і механізмів;

- поточні ціни на матеріали, вироби й конструкції;

- поточні ціни машино-годин;

- поточна вартість людино-години відповідного розгляду робіт;

- поточні ціни на перевезення вантажів для будівництва;

- правила визначення накладних витрат.

Якщо на конструкції чи роботи зазначені у проекті відсутні нормативи у збірниках ресурсних елементних кошторисних норм, організація, яка складає кошторисну документацію, розробляє відповідні індивідуальні норми, які затверджуються в робочому проекті. Відомості ресурсів локальних кошторисів містять дані на обсяг робіт, передбачених кошторисом, по трудомісткості та середньому розряду робіт, нормативну потребу в матеріально-технічних ресурсах у фізичних одиницях та у вартісному вимірі, прийнятому кошторисі.

Об’єктні кошториси складаються на об’єкти в цілому підсумовуванням даних локальних кошторисів з групуванням робіт та витрат кошторисної вартості будівництва.

Кошторисні розрахунки на окремі види робіт (витрат) складаються, якщо ці види витрат не враховано в кошторисних нормативах.

Зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва підприємств, будівель, споруд (або їх черг) складаються на сонові об’єктних кошторисних розрахунків.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва підприємств, будівель, споруд або їх черг – це кошторисний документ, що визначає певну кошторисну вартість будівництва всіх об’єктів передбачених Проектом або Робочим проектом, включаючи кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрат на придбання устаткування, меблів та інвентарю, а також усі супутні витрати.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва розробляється в складі Проекту або Робочого проекту за формою і затверджується у визначеному законодавством порядку.

Зведення витрат – це кошторисний документ, який об’єднує зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва промислового підприємства (споруди) або його черги та об’єктів іншого галузевого призначення.

Зведення витрат складається у випадках, коли одночасно з будівництвом виробничих об’єктів передбачається спорудження об’єктів житлово-цивільного призначення або бази будівельної індустрії, профтехучилищ, профілакторіїв, об’єктів підсобного сільського господарства та побутового обслуговування населення, міського наземного пасажирського транспорту, доріг, шляхопроводів та інше.

Зведення витрат складається на будівництво в цілому або його чергу за формою, що затверджується у складі проектної документації на будівництво до чинного законодавства.

До зведення витрат включається:

- відомість кошторисної вартості будівництва об’єктів що входять у пусковий комплекс;

- відомість кошторисної вартості будівництва об’єктів та робіт з охорони довкілля;

- розрахунок вартості будівництва на повний розвиток;

- розрахунок будівництва на наступну чергу.

Об’єктний розрахунок вартості складається на кожний об’єкт, який планується збудувати у складі наступних черг.

Зведений кошторис складається із двох частин:

1) базисна кошторисна вартість з урахуванням резерву коштів на передбачені роботи і витрати;

2) кошти на компенсацію витрат, пов’язаних ринковими умовами (обов’язкові відрахування, збори і платежі, резервний та резервний компенсаційній фонди замовника).

Базисна кошторисна вартість будівництва на стадії розроблення робочого проекту визначається зведеним кошторисним розрахунком складеним на основі об’єктних і локальних кошторисів за базисними цінами 1997 р. Резервний фонд замовника на покриття додаткових витрат у зведеному кошторисному розрахунку приймається в розмірі 5% від базисної кошторисної вартості будівельних і монтажних робіт.

Контрольні питання

  1. В чому необхідність складення проектно-кошторисної документації?

  2. Що так життєвий цикл інвестиційного проекту?

  3. Які нормативні документи складаються при локальних кошторисах?

  4. Що собою представляють об’єктивні кошториси?

  5. Для чого складається кошторисні розрахунки на окремі види робіт?

Завдання для вивчення теми

  1. Визначити методику складання зведених кошторисів.

  2. З’ясувати необхідність проведення зведених витрат.

  3. З’ясувати складання зведеного кошторису.

  4. Визначити методику складання базисної кошторисної вартості.

Основна література:

[18,19,21,22,23]

Додаткова література:

[8,9,37,38,39]