Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Тема 4. Бюджетування та аналіз грошових потоків інвестиційного проекту

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та розвинути в них практичні знання з аналізу інвестиційних проектів.

Обладнання:

Роздатковий матеріал:

- завдання і методичні рекомендації до практичних занять;

- фінансова звітність конкретних підприємств.

Технічні засоби навчання:

- Економ. “CITIZEN”.

План заняття

За фінансовою звітністю конкретного підприємства провести:

1. Оцінювання грошових потоків;

2. З’ясувати питання визначення грошових потоків за неопрацьованими первинними даними;

3. Встановити відмінність між балансовим прибутком і грошовим потоком.

4. Визначити грошові потоки на основі прогнозних фінансових звітів.

Методичні вказівки

Успішна діяльність підприємства визначається через критерій зростання його капіталу. Тому очікуваний дохід через вкладення інвестицій є найвідповідальнішим завданням фінансового менеджменту підприємства. В зв’язку цим слід правильно ухвалювати інвестицій рішення (куди спрямовувати кошти, які активи придбати та правильно обирати джерела фінансування інвестицій). Треба прагнути залучити капітал на найбільш вигідних умовах (подешевше), а інвестувати його в активи, вартість яких згодом перевищить витрати на їх придбання.

Кожна грошова одиниця, використана як капітал, тобто інвестована в певні активи для отримання доходу, має приносити грошовий потік; що більше очікуваний майбутній грошовий потік, то цінніший придбаний актив. Звідси, визначення вартості активів як розміру прибутку, що на нього розраховують інвестори. Отже постійно стоїть питання визначення грошових потоків за неопрацьованими первинними даними.

Вкладення коштів і отримання доходів - операції розірвані в часі. Час впливає на гроші - вони знецінюються під впливом ризику, невизначеності майбутнього, інфляції, тому всі фінансові операції здійснюють під гаслом «Гроші сьогодні дорожчі ніж завтра» і тим актуальнішим, що на триваліший термін вкладають кошти.

Концепцію зміни вартості грошей з часом покладено в основу фінансових обчислень, потрібних для обґрунтування рішень з інвестування капіталу.

Це стосується визначення розміру відсоткових ставок і застосування різних схем нарахування простих і складних відсотків, щоб обчислити нарощувану вартість інвестованого капіталу.

Нараховані відсотки повинні відшкодовувати інвестору втрати, пов’язані із зменшенням поточного споживання на користь нагромадження й інвестування коштів.

Втрати від знецінення грошей тим більші, чим віддаленіший термін повернення вкладень і отримання доходів. Тому концепція зміни грошей в часі передбачає врахування впливу фактора часу на майбутні грошові потоки від інвестицій через процедуру дисконтування, тобто обчислення знижки з абсолютних сум майбутніх надходжень із застосуванням певної відсоткової ставки (стави дисконтування).

Визначення впливу дії фактора часу на грошові потоки здійснюється за допомогою формул, математичних процедур, що дістали назву «фінансової математики». Для того, щоб оцінити ефективність інвестиційного проекту існує калька методів (прості і більш точні). До числа простих відноситься метод облікової (бухгалтерської) норми прибутку. Він дає можливість визначити середню норму прибутку за період життя проекту (чистий бухгалтерський прибуток треба поділити на середні витрати за проектом. Звичайно відбирають проект з найбільшою нормою прибутку. Якщо перший метод враховує тільки чистий прибуток то другий - більш точний бо враховує (чистий прибуток + амортизація) увесь чистий грошовий потік.

Для кожного підприємства, що використовує інвестиції і впроваджує інвестиційні проекти дуже важливо на основі прогнозних фінансових звітів визначати грошові потоки. За прогнозною формою № 2 «Звіт про фінансові результати слід розраховувати такі показники:

  • середні доходи від реалізації (за період життя), тис. грн.;

  • середні витрати за проектом усього, тис. грн., у т.ч. амортизація, тис. грн.;

  • середній прибуток, тис. грн.;

  • середній податок на прибуток, тис. грн.;

  • середній чистий бухгалтерський прибуток, тис. грн.;

  • середній чистий грошовий потік доходів від проекту, тис. грн.;

  • середню норму прибутку (рівень рентабельності проекту), %.