Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Контрольні завдання

  1. За наведеними даними зробити аналіз ефективності проекту.

  2. Визначити взаємозв'язок і вплив факторів на результат.

Основна література:

[20,21,22,23,24]

Додаткова література:

[10,11,12,15,18,25]

Практичне заняття №4

Змістовий модуль 3. Аналіз умов інвестування та фінансових інвестицій

Тема 7. Фінансово інвестиційний аналіз суб’єктів господарювання

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та розвинути навички з аналізу умов інвестування та фінансових інвестицій.

Обладнання:

Роздатковий матеріал:

- завдання і методичні рекомендації до практичних занять;

- фінансова звітність конкретних підприємств.

Технічні засоби навчання:

- Економ. “CITIZEN”.

План заняття

За фінансовою звітністю конкретного підприємства провести:

1. Оцінювання фінансового стану і фінансових результатів діяльності суб’єктів господарювання.

2. Провести прогнозування продажу та втрат за проектом.

3. Здійснити аналіз джерел фінансування інвестиційного проекту.

Методичні рекомендації

За наведеною фінансовою звітністю конкретного підприємства провести оцінку фінансового стану за основними показниками фінансової звітності.

Провести аналіз впливу факторів на зміну прибутку через зміну виручки та собівартості реалізованої продукції. Розрахувати прогноз продажу та витрат за можливим проектом. Визначити джерела фінансування інвестиційного проекту. Для виконання завдання студенти отримують фактичну фінансову звітність від викладача по конкретному підприємству.

За результатами виконаного завдання проводиться ситуаційний аналіз по групі аналізованих підприємств.

Основна література:

[20,21,22,23]

Додаткова література:

[35,37,38]

Практичне заняття № 5

Тема 8. Урахування ризику і невизначеності інвестиційних проектів

Мета заняття: закріпити теоретичні знання та розвинути навички з визначення та урахування ризику і невизначеності інвестиційних проектів.

Обладнання: Роздатковий матеріал:

  • завдання і методичні рекомендації до практичних занять;

  • фінансова звітність конкретних підприємств. Технічні засоби навчання:

  • Економ. CITIZEN

План заняття

За наведеною звітністю вивчити:

  1. Методи дослідження ризиків інвестування;

  2. Експертні методи оцінки рівня ризику;

  3. Економіко-математичні методи оцінки рівня інвестиційного ризику.

Методичні рекомендації

Ризик означає непевність і нестабільність. Майбутні грошові потоки можуть несподівано впасти або вирости. Ринкова ставка дисконту можу піднятись або впасти. Для оцінки доцільності інвестицій в умовах ризику виділяється група методів пов’язана з урахуванням при оцінці ефективності проекту індивідуальних ризиків кожного з них.

Якісний аналіз ризику включає аспект, пов’язаний з необхідністю порівняння очікуваних позитивних результатів з можливими соціальними наслідками (теперішніми і в майбутньому). Аналіз ризику має бути визначений, як на якісному так і в певному кількісному співвідношенні. Ступінь допустимого ризику визначають за такими величинами: обсяг основних фондів, власний капітал, рівень рентабельності, фінансовий стан, ліквідність тощо.

При кількісній оцінці ризику необхідно розрізняти розміри реальної вартості та величину сподіваних прибутків або збитків. У момент прийняття рішення перший показник є відомий, а другий – випадковий і тому його оцінюють за рівнем невизначеності. Чим адекватнішими є моделі дослідження ризику, то меншим є чинник невизначеності. При цьому використовують такі моделі: апріорні та емпіричні. Апріорні будуються за допомогою певних теоретичних припущень і на основі цього дають рекомендації стосовно результатів певних рішень. Другі будуються на основі узагальнення минулих спостережень (статистичні інформації). Кількісну оцінку ризику проводять на основі теоретико-ймовірних та статистичних розрахунків. При прийнятті рішення слід враховувати послідовність подій та визначення величини збитку (втрат).

Кількісне значення ризику визначають у відносних а абсолютних величинах.

Виділяється кілька інтервалів ризику: беззбиткове інвестування, критичний ризик (коли можливі витрати) ризик катастрофічного рівня (коли є загроза втрати всього капіталу).

Практика дослідження ризиків спричинила появу різник підходів, способів, методів. Так, найбільш відомі із них: кількісний підхід, статистичний спосіб, варіація, дисперсія, середнє очікування значення, середньоквадратичне відхилення, доцільність витрат, експертні оцінки, метод еквівалента певності, чутливість реагування, моделювання, аналіз прогнозних сценаріїв, аналіз сценаріїв розвитку проекту, метод імітаційного моделювання, метод оцінки капітальних активів, факторний аналіз, соціально-економічне експериментування, метод аналогій та ряд фундаментальних методів.

Серед перелічених методів, прийомів, способів найбільш перспективним є факторний аналіз фінансових ризиків бо він вказує на фактори, що спричиняють ризик і ведуть до зниження фінансової міцності підприємства та визначають вірогідність настання банкрутства. При методі експертних оцінок складаються різні порівняльні характеристики рівня ризику, визначаються рейтинги, готуються аналітичні експертні огляди. Кожен спеціаліст виступає в ролі експерта і дуже часто особливо важливі рішення приймаються групою експертів. Важливе значення при оцінюванні фінансових ризиків має економіко-математичне моделювання. При цьому, необхідно вірно підібрати критерії, фактори пов’язані зі стратегічною метою інвестора, що проводить моделювання і тоді результати моделі будуть максимально наближені до очікуваної ситуації.

Контрольні завдання

  1. Визначити можливі методи дослідження ризиків в інвестуванні.

  2. За наведеними даними зробити вибір проекту. Вказати на необхідність внесення поправки на ризик для коефіцієнту дисконтування.

  3. З’ясувати доцільність використання економіко-математичних методів оцінки рівня інвестиційного ризику.

Основна література:

[6,8,9,18,19]

Додаткова література:

[9,17,18,36,37,38]