Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Інформація для розрахунку ринкової вартості облігації

Ціна однієї облігації, тис. грн.

90

Термін обігу облігацій, років

3

Термін, що залишився до дати погашення облігацій, років

2

Номінал облігації, тис. грн.

100

Виплати за облігаціями, кількість виплат за рік

1

Ставка виплат, % річних

30

Ставка виплат, % до номіналу

-

Норма поточної доходності, %

35

Розв'язок:

Для вирішення цієї задачі необхідно спочатку визначити до якого виду облігацій залежно від умов виплати відсотків належить даний цінний папір. Це дозволить спростити розрахунок поточної ринкової вартості та обґрунтувати доцільність придбання облігації на запропонованих умовах. Врахову­ючи, що за облігацією відсотки сплачуватимуться щороку за ставкою 30%, дана облігація є облігацією з періодичною виплатою відсотків. Ставка випла­ти процентів являє собою купонну ставку, за якою можна обрахувати суму отриманих щороку відсотків за формулою: По = Но - к, де Но - номінал облі­гації, к-купонна ставка, %. Тобто Пд = 100 • 30% = 30. Таким чином кожного року власник облігації має нагоду отримувати 30 тис.грн. доходу у вигляді процентів протягом всього періоду утримання цієї облігації. Отже, зазначені 30 тис.грн. за своєю суттю є ануїтетом.

Облігація була випущена 3 роки тому, але до дати погашення залишається 2 роки. Таким чином купується облігація через рік після емісії. Загалом інвестора має цікавити кількість років до дати погашення, тобто до моменту, коли він отримає відшкодування номіналу.

Враховуючи викладене поточна ринкова вартість даної облігації може бу­ти обрахована за формулою:

Отже, у даному випадку маємо:

(49)

Витрати на придбання цієї облігації становлять 90 тис.грн., а тому чиста вигода інвестора від операції з даною облігацією є 3,57 тис.грн., що свідчить про доцільність її придбання за запропонованою ціною.

Задача 2.

Визначити поточну ринкову вартість облігації на основі обґрунтованого вибору відповідної моделі та зробити висновок щодо доцільності здійснення інвестування у фінансовий актив за такими умовами:

Таблиця 7.2.

Інформація для визначення поточної ринкової вартості облігації

Ціна однієї облігації, тис. грн.

67,5

Термін обігу облігацій, років

3

Термін, що залишився до дати погашення облігацій, років

3

Номінал облігації, тис. грн.

100

Виплати за облігаціями, кількість виплат за рік

-

Ставка виплат, % річних

-

Ставка виплат, % до номіналу

-

Норма поточної доходності, %

16

Розв 'язок:

Даний цінний папір залежно від умов виплати процентів є цільовою об­лігацією, тобто облігацією без виплати процентів. Ставка виплати відсотків, тобто купонна ставка, за якою можна обрахувати суму отриманих відсотків відсутня, а тому сума процентів дорівнює нулю. Таким чином власник об­лігації не має нагоди отримувати дохід у вигляді процентів протягом всього періоду утримання цієї облігації.

Облігація була випущена 3 роки тому, і до дати погашення залишається 3 роки. Таким чином купується облігація у рік емісії. Тобто інвестор отримає відшкодування номіналу через три роки.

Враховуючи, що для оцінки фінансових інвестицій можна використовувати базову формулу для визначення поточної ринкової вартості облігації:

Отже, у даному випадку маємо:

(50)

Таким чином для облігацій без сплати процентів справедливим буде розрахунок поточної ринкової вартості за спрощеною формулою:

(51)

Витрати на придбання цієї облігації становлять 67,5 тис.грн., а тому збиток інвестора від операції з даною облігацією становить 3,4 тис.грн., що свідчить про недоцільність її придбання за запропонованою ціною.

Задача 3.

Визначити поточну ринкову вартість акції на основі обгрунтованого ви­бору відповідної моделі та зробити висновок щодо доцільності здійснення інвестування у фінансовий актив за такими умовами:

Таблиця 7.3