Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Контрольні завдання

  1. Дати обґрунтування фундаментального аналізу.

  2. Дати обґрунтування технічного аналізу.

Основна література:

[1,6,17,23,24]

Додаткова література:

[17,18,33,38]

Практичне заняття № 7

Тема 10. Оцінювання інвестиційних якостей фінансових інструментів

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та розвинути навички з оцінювання інвестиційних інструментів.

Обладнання:

Роздатковий матеріал:

- завдання і методичні рекомендації до практичних занять;

- фінансова звітність конкретних підприємств.

Технічні засоби навчання:

- Економ. “CITIZEN”.

План заняття

За наведеною звітністю вивчити:

1. Модель оцінки вартості привілейованої акції;

2. Модель оцінки вартості звичайної акції;

3. Модель оцінки вартості звичайної акції, що використовується впродовж заздалегідь визначеного терміну.

Методичні рекомендації

Привілейовані акції як і звичайні являють собою титул власності держателя. Їх власник має певні привілеї в порівнянні з власником звичайних акцій. Власник такої акції отримує фіксований дивіденд та може отримувати курсовий дохід (приріст капіталу). Власники привілейованих акцій мають першочергове право на отримання фіксованих дивідендів незалежно від результатів господарської діяльності емітента. Тобто дивіденди за привілейованими акціями виплачуються до виплати дивідендів за звичайними акціями незалежно від того, чи отримав емітент прибуток в даному році. Це означає виплату дивідендів тоді, коли на прості акції вони не виплачуються. Держатель привілейованих акцій має право на пріоритетну участь при розподілі майна АТ у випадку його ліквідації та надає права на участь в управлінні акціонерним товариством, у випадках передбачених статутом і законом. При ліквідації емітента власник привілейованої акції отримує пропорційну частину майна емітента в передостанню чергу, тобто після розрахунку емітента з державою, кредиторами та трудовим колективом. Проте установчі документи можуть регулювати дані відношення з іншого боку. Так надання привілеїв може супроводжуватись втратою прав: на участь в управлінні справами емітента, права на голосування, права на висування кандидатур та інших.

Привілейовані акції можуть випускатися із фіксованим у відсотках до їх номінальної вартості дивідендом, який виплачується щорічно. Виплата дивідендів здійснюється в розмірі, зазначеному в акції, не залежно від розміру одержаного товариством прибутку у звітному році.

Привілейовані акції можуть бути:

- кумулятивні – коли невиплачені дивіденди накопичуються і мають бути виплачені до виплати дивідендів за звичайними акціями;

- некомулятивні – акції, на які неоголошені дивіденди не накопичуються і втрачаються назавжди;

- привілейовані акції, що беруть участь у прибутках – випускаються досить рідко. Такі акції дають можливість отримати додаткові дивіденди понад оголошену суму, якщо дивіденд за звичайними акціями перевищує оголошену суму.

Прості акції (звичайні) свідчать про дольову участь їх держателя у капіталі АТ. Власник таких акцій має один голос на загальних зборах акціонерів та право отримувати дивіденди. Існує два джерела доходу на звичайну акцію – дивіденди та приріст капіталу (курсовий дохід). Прості акції не гарантують їх власникам дивідендів бо вони сплачуються в залежності від отриманого прибутку, який залишається після сплати податків та інших обов’язкових платежів, а також дивідендів на привілейовані акції. Дохід у вигляді дивіденду сплачується за простою акцією в останню чергу, тобто після сплати дивідендів за привілейованими акціями. Дивіденди виплачуються у випадку отримання емітентом достатнього чистого прибутку. Якщо емітент за результатами річної діяльності отримав незначний прибуток, або взагалі збитки, то дивіденди за простими акціями не виплачуються.

В Україні діюче законодавство дозволяє емітентам виплачувати дивіденди за акціями з прибутку, отриманого в поточному році.