Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2. Аналіз інвестиційних проектів

Тема 3. Аналіз техніко-економічного обґрунтування проекту

Мета:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань з аналізу інвестиційних проектів.

План вивчення теми

1. Розробка і аналіз комерційної діяльності проекту.

2. Технічний аналіз проекту його цілі, зміст.

3. Економічне обґрунтування вибору місця розташування інвестиційного об’єкта, галузі промисловості.

Методичні рекомендації

При вивченні теми доцільно врахувати наступні тези, положення.

Трансформаційні процеси, що проходять в економіці України, вимагають переосмислення теоретичних та методологічних підходів до визначення більшості основоположних категорій, які притаманні ринковим відносинам.

Під інвестиційними розуміють економічні ресурси, які направлені на збільшення реального капіталу суспільства, а саме:

- розширення та модернізація виробництва;

- створення виробничої інфраструктури;

- створення товарно-матеріальних запасів та резервів;

- створення соціальної інфраструктури;

- підготовку та перепідготовку персоналу;

- наука та наукове обслуговування тощо.

В сучасній науці інвестиції виступають первиною категорією, бо вони є базою побудови ієрархії інших категорій та в своїй основі відображають відтворення суспільного капіталу як вкладення капіталу в галузі економіки.

Під інвестиціями розуміють всі види економічних ресурсів, які вкладаються у поточному періоді у відповідні об’єкти, створення яких сприяє забезпеченню розширеного відтворення, а використання компенсує інвестору відмову від поточного споживання, вкладених ресурсів шляхом отримання у майбутньому вигід. В залежності від галузі промисловості розробляються допомогою: маркетингового, технічного, інституційного, екологічного, соціального, фінансового та економічного аналізу.

Зміни, які відбуваються у технологічному, економічному, правовому та політичному середовищах, вимагають при розробці проектів застосування сучасного інструментарію, а не тільки статистичних методів проектування умов розвитку підприємства частіше недовикористання потужності інвестиційних проектів є наявність несприйняття ринку пропонованого товару, чи послуги та зміна ринкових умов.

Аналіз ринку з урахуванням, існуючих ресурсів є задачею у визначенні меж інвестиційного проекту, можливих виробничих програм, необхідних технологій, а іноді й місце розташування проекту.

Впровадження інвестиційного проекту потребує всебічного аналізу. Велике значення має комерційний аналіз, що дає можливість зробити оцінку можливостей реалізації даного проекту та отримання доходу, який може покрити витрати за проектом і задовольнити інтереси інвесторів.

Такий аналіз проекту передбачає багатоступеневу методику аналізу за стадіями:

- аналіз попиту і стратегії розвитку;

- аналіз ринкового середовища;

- стратегія проекту;

- маркетингова концепція;

- маркетинговий план.

Суть цього аналізу полягає у відповіді на два основні питання:

- чи можна буде продати продукт, який є результатом інвестиційного проекту?

- чи можна отримати від нього достатній обсяг прибутку, що виправдовує інвестиційний проект.

Це дає можливість відповісти на питання:

- визначити характеристику ринку, де буде реалізовуватись продукція чи послуги;

- за якою ціною продаватиметься продукція чи послуги;

- які заходи потрібно провести для виведення продукції на ринок і яка вартість цих послуг.

Для обґрунтування проекту і проведення комерційного аналізу використовується система маркетингової інформації: внутрішня звітність, збирання зовнішньої інформації, система маркетингових досліджень, система аналізу інформації.

Для проведення комерційного аналізу інвестиційного проекту застосовується процес управління маркетингом, який включає: аналіз ринкових можливостей, вибір цільових ринків, розробку комплексу маркетингу, реалізацію маркетингових заходів.

В процесі аналіз проекту використовується багатоступенева методика аналізу ринку:

- визначення якісних аспектів і меж маркетингового аналізу;

- розгляд концепції розвитку попиту, його основних форм і стратегії розвитку попиту;

- аналіз макросередовища і ринкового середовища;

- розробка концепції маркетингу проекту.

При цьому встановлюється фокус проекту – на який ринок спрямований продукт та чи не перебуває він у суперечності із зовнішньою і внутрішньою політикою держави.

Для розробки інвестиційного проекту вадливими є маркетингові дослідження – систематизована і оброблена інформація, яка містить аналіз ринків, конкуренції, каналів розподілу і поставок.

Розробка маркетингової концепції включає всі види діяльності, що дозволяють реалізувати стратегію проекту шляхом розробки маркетингової стратегії та комплексу маркетингу.

При формуванні маркетингової стратегії важливо визначити і врахувати: стадію життєвого циклу галузі, структуру галузі, суть і потужність конкурентів та масштаби їх діяльності.

Комплекс маркетингу передбачає визначення інструментарію, що дозволяє оптимально скомбінувати всі компоненти – продукт, ціну і збут – для досягнення мети проекту. Після цього має бути визначений план маркетингу – документ в якому подається оцінка продукції та стратегії маркетингу за такою схемою: продукція, що зараз продається; споживачі; конкуренти; маркетингова мета проекту; тактичні засоби маркетингу; детальний план стимулювання; вплив проекту на існуючі групи товарів.

Після того, як зібрана по проекту інформація підтвердила наявність ринку і можливість успішної реалізації проекту, аналітики приступають до аналізу технічного і економічного обґрунтування.

Результати технічного аналізу дозволяють відповісти на запитання: «Який спосіб виробництва обрати для виготовлення продукції проекту та якими витратами цей процес супроводжуватиметься?».

Технічний аналіз дає обґрунтування технічної здійснюваності проекту та визначення рівня його капітальних і поточних витрат.

Основним завданням інженерного проектування є розробка функціональної схеми та фізичного плану промислового підприємства, необхідних для випуску конкретної продукції, а також визначення величини інвестиційних та експлуатаційних витрат.

При розробці проекту будівництва нового підприємства,як правило виникає необхідність пошуку та вибору оптимального місце розташування об’єкта. Основними критеріями визначення раціонального розміщення підприємства є наявність сировинної та ресурсної баз, близькість центрів споживання і присутність основних елементів інфраструктури. На визначення масштабу виробництва впливають: місткість ринку збуту продукції, екологічні бар’єри, здатність організації реалізувати великі проекти, технологічні ризики та можливість зниження витрат на виробництво завдяки ефекту масштабу.

Технічний аналіз проекту здійснюється за таким порядок:

- місцезнаходження проекту та об’єкта будівництва;

- обґрунтування вибору масштабу підприємства та проектних обсягів виробництва;

- вибір технології виробництва та устаткування;

- ідентифікація інфраструктури об’єкта проектування;

- розробка проектної документації;

- підготовка графіка здійснення проекту;

- підготовка освоєння та забезпечення якості виробництва, встановлення стандартів і норм виробництва;

- оцінка витрат на здійснення та експлуатацію проекту;

- розрахунок витрат виробництва та збуту продукції проекту.

До основних факторів, що впливають на вибір технології належать наявність сировини та її доступність для використання у даному технологічному процесі і можливість застосування існуючого устаткування; досягнення заданих параметрів якості кінцевої продукції; визначення масштабу проекту, його технологічні структури, ступеня автоматизації проектного виробництва; існуючі екологічні вимоги до виробничого процесу; наявність необхідної інфраструктури.

Реалізація проекту значною мірою залежить від наявності та якості всіх елементів інфраструктурного забезпечення: виробничих, складських та соціально-побутових приміщень, водопостачання, каналізації, енергозабезпечення, телекомунікаційних систем.

Управління розробкою проекту включає: вибір проектувальників та укладання контрактів за результатами конкурсу, планування і використання проектно-конструкторських робіт і послуг, проектування та узгодження проектно-кошторисної документації.

Контрольні питання

  1. Що розуміють під інвестиціями?

  2. Які причини та зміни, що вимагають застосування сучасного інструментарія при обґрунтуванні інвестиційних проектів?

  3. Яку роль відіграє комерційний аналіз при впровадженні інвестиційного проекту?

  4. Для чого використовується система макроекономічної інформації?

  5. В чому сутність маркетингової концепції при реалізації стратегії проекту?

  6. Для чого використовується технічний аналіз?

  7. За яким порядком здійснюється технічний аналіз?

Завдання для вивчення теми

  1. Визначити багатоступеневу методику комерційного аналізу.

  2. З’ясувати основні завдання інженерного проектування при складанні інвестиційного проекту.

  3. Визначте фактори, що впливають на вибір технології в інвестиційному проекті

Основна література:

[20,21,22,23,24]

Додаткова література:

[10,11,15,17,33,35]