Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Контрольні завдання

Задача 1. Фірма оголосила, про те, що чистий прибуток (після сплати податків) становив 6,7 млн. грн.; вона випустила привілейованих акцій з 10-процентним дивідендом на суму 7 млн. грн.. (тобто виплачує за ними у вигляді дивіденду 700 тис. грн.. щороку) і 6 млн. простих акцій.

1. Який прибуток фірми в розрахунку на одну акцію?

2. Якщо курс акції сьогодні становить 30 грн., а її поточна дохідність 6%, який розмір дивіденду?

3. Використовуючи інформацію попередніх пунктів, визначити, яку частку прибутку фірма виплачує у вигляді дивідендів?

Задача 2. Компанія планує випуск привілейованих акцій обсягом 1 млн. грн.. на придбання обладнання (номінал облігації 1000 грн. фіксована ставка дивіденду 15%, що відповідає середній ринковій процентній ставці). Очікуваний прибуток від випуску продукції на новому обладнанні – 200 тис. грн.. Оцінити можливість та економічну доцільність випуску привілейованих акцій у даних умовах, якщо середня ринкова ставка процента знизиться до 8%.

Задача 3. Інвестор має у власності 180 акцій компанії «Мономах», які сьогодні коштують 70 грн.

1. Скільки в нього буде акцій, якщо фірма оголосить про спліт 2 : 1? Як ви вважаєте, за яким курсом будуть продавати акції після спліту?

2. Скільки акцій він буде мати, якщо фірма оголосить 220-процентний дивіденд з умовою виплату акціями? Як ви вважаєте, за яким курсом будуть продаватися акції після виплати такого дивіденду?

3. З’ясувати відмінності простих і привілейованих акцій .

Основна література:

[20,21,22,23,24]

Додаткова література:

[10,11,12,15,18,25]

Практичне заняття № 8 Змістовий модуль 4. Оцінювання стратегії на аналіз інвестиційного портфеля

Тема 11. Оцінювання стратегії фінансового інвестування

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та розвинути навички з оцінки стратегії та аналізу інвестиційного портфеля.

Обладнання:

Роздатковий матеріал:

- завдання і методичні рекомендації до практичних занять;

- фінансова звітність конкретних підприємств.

Технічні засоби навчання:

- Економ. “CITIZEN”.

План заняття

За наведеними розрахунками вказати:

1. Напрямок аналізу реалізації інвестиційного проекту;

2. Формування мети і стратегії інвестування та її зв'язок зі стратегією розвитку підприємства.

Методичні рекомендації

Ефективним інструментом перспективного управління інвестиційною діяльністю підприємства в умовах інвестиційного ринку виступає інвестиційна стратегія.

Процес розробки інвестиційної стратегії представляє собою формування напрямків інвестиційної діяльності, системи її довгострокових цілей та вибору найефективніших шляхів їх досягнення з урахуванням перспективи. Інвестиційний процес починається з формування цілей, інвестиційного горизонту, тобто проміжку часу, на який розповсюджується стратегія.

Визначення напрямків інвестиційної діяльності з урахуванням перспективи представляє процес розробки інвестиційної стратегії.

Формування мети і стратегії відбувається у відповідності з обраним напрямком і поставленою стратегічною ціллю. На всіх етапах розвитку ставиться мета – забезпечення підвищення ефективності виробництва, збільшення прибутку та мінімізації інвестиційних ризиків.

Інвестиційна стратегія тісно пов'язана з поточним станом підприємства з його технічною, технологічною і фінансовою базою підприємства. Стратегія передбачає необхідність змін та їх напрямки, перспективу виробництва продукції, результативність діяльності підприємства та обсяг ресурсів і джерела їх формування. Інвестиційна стратегія є складовою частиною стратегії розвитку підприємства. Тому на підприємстві стратегія є спеціальним дослідженням, що має ряд процедур. При цьому обґрунтовується: період реалізації інвестиційної стратегії; конкретизуються цілі інвестиційної діяльності; розробляються шляхи реалізації стратегічних цілей; конкретизується період, послідовність досягнення цілей та проводиться оцінка інвестиційної стратегії. Всі ці процедури уточнюються проведенням системи заходів, які пов'язуються із загальною стратегією підприємства ті його інвестиційною політикою.

При виборі стратегії має бути: чітко сформульована мета та напрямки її досягнення; погодженість з фінансовими ресурсами; визначена ефективність впровадження проекту його прибутковість визначене стратегічне управління (тактичне, оперативне).

Отже, інвестиційна стратегія має мету та ряд довгострокових цілей і засобів їх досягнення, що реалізуються в діяльності підприємства, організації.