Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Тема 6. Оцінювання інвестиційної привабливості проектів

Мета:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про теоретико-методологічні та практичні засади інвестиційного аналізу.

План вивчення теми

1. Оцінка інвестиційної привабливості.

Методичні рекомендації

При вивченні теми доцільно звернути увагу на наступні тези.

Під час оцінювання кредитоспроможності підприємства, що подає заявку на кредит для реалізації інвестиційного проекту, важливим є вивчення інвестиційної привабливості підприємства – позичальника. Існують такі найважливіші фактори, що впливають на інвестиційну привабливість підприємства: зовнішні фактори (галузь, місцезнаходження, відносини з владою, власники), внутрішні (виробничий потенціал, фінансовий стан, менеджмент, інвестиційна програма).

Під час вирішення даного завдання обов’язкового потрібно застосовувати комплексний підхід, що передбачає аналіз усіх факторів.

Галузь до якої належить нове підприємство або таке, що оновлюється має принципове значення оскільки відомо, що конкурентоспроможність продукції підприємства залежить від репутації на світовому ринку відповідної галузі даної країни.

Місцезнаходження підприємства може вирішально вплинути на інвестиційну привабливість підприємства. Відомо, що раніше ряд підприємств була розміщена з погляду політичних міркувань, а не економічних (найвища якість продукції, низька собівартість) тому окупити інвестиції за розумні терміни нереально це є мертва зона для інвестиційних проектів, що реалізуються на комерційній основі.

Відносини з владою значно впливають на розвиток і ефективність підприємства. Тому кредитором необхідно чітко розібратися в тому, які взаємини склалися в керівництва підприємства – позичальника з владою і який вплив ці стосунки можуть справити на успіх реалізації даного інвестиційного проекту. Влада буде або сприяти успіх проекту або зводити перешкоди на шляху його реалізації.

Власники підприємства – позичальника мають свій характер володіння. Тому важливо знати кому належить контрольний пакет і великі пакети акцій та чи зможуть вони забезпечити поточну роботу підприємства і його подальший розвиток.

Виробничий потенціал підприємства безпосередньо впливає на його інвестиційну кредитоспроможність. Дана категорія фактично не використовується інвесторами і кредиторами. Заведено оцінювати фінансове становище або говорити про капітал підприємства й ефективність управління цим капіталом. Цей капітал працює лише після переходу його у виробничі фонди (основні фонди, оборотні фонди і нематеріальні активи). Але наявність цих фондів без кадрової складової виробничого потенціалу, рівня організації праці й виробництва не дозволяє працювати капіталу. Тому в аналізі слід розглядати їх дію разом.

Фінансовий стан підприємства має великий вплив на реалізацію інвестиційного проекту бо від нього залежить отримання короткострокового кредиту. При отримані кредиту обов’язкового аналізується система показників, що вказує на: ліквідність, фінансову стійкість і кредитоспроможність, рентабельність і оборотність, напруженість зобов’язань клієнта. Проте оцінка фінансового стану підприємства не зобов’язує банк надавати кредит, а створює лише можливість вивчення кредитором інвестиційної привабливості підприємства.

Менеджмент підприємства пов'язаний з факторами – виробничим потенціалом, фінансовим становищем та інвестиційною програмою, але він має важливе самостійне значення. Ним вивчається макрорівень управління підприємством та його центральні механізми.

Інвестиційна програма передбачає не тільки ознайомлення з інвестиційним проектом, але й з документами на всю сукупність інвестиційних проектів підприємства. Аналіз інвестиційної привабливості підприємства знижує ризик та окупає всі витрати.

Контрольні питання

  1. Що таке інвестиційна привабливість та найважливіші фактори що впливають на неї?

  2. Який вплив на інвестиційну привабливість має місце знаходження, відносини з владою?

  3. Як впливає виробничий ресурсний потенціал на інвестиційну кредитоспроможність?

  4. Як впливає фінансовий стан підприємства на реалізацію інвестиційного проекту?

Завдання для вивчення теми

  1. Дати характеристику факторам інвестиційної привабливості.

  2. З’ясувати вплив фінансового стану підприємства на отримання кредиту.

  3. Визначити фактори які досліджує менеджмент підприємства при виконанні інвестиційної програми.

  4. Визначити вплив інвестиційної привабливості на зменшення ризику та окупності витрат.

Основна література:

[19,20,21]

Додаткова література:

[10,11,12,15,18,25]