Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Тема 5. Методи оцінювання інвестиційних проектів

Мета:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про методи оцінювання інвестиційних проектів.

План вивчення теми

1. Оцінювання проектів за умов обмежених інвестиційних можливостей, їх невизначеності.

2. Сутність обмежень на інвестування.

3. Метод оцінки капітальних активів.

Методичні рекомендації

При вивченні теми доцільно звернути увагу на наступні тези.

Основними причинами обмежених умов інвестиційних можливостей та невизначеності є: інфляція зміни в технології, хибна одиниця проектної потужності, порушення строків будівництва та інше. Невизначеність посилюється також порушенням строків на виконання кожної фази проекту. Отже, вкладаючи свої кошти в інвестиційний проект, інвестор має визначити вплив інфляції на оцінку інвестицій, оцінити результати аналізу чутливості проекту, аналізу беззбитковості та аналізу еквівалента певності та прийняти правильне рішення відносно вкладення коштів.

Рішення про проведення оцінки в умовах невизначеності приймається тоді, коли існують серйозні сумніви відносно життєдіяльності інвестиційного проекту.

При зростанні інфляції (ріст цін та зниження реальної вартості сподіваних грошових потоків) необхідно корегувати грошові потоки за проектом, або ставку дисконту. Отже, для визначення оцінки ефективності проекту з урахуванням інфляції необхідно: або скоригувати грошові потоки на середньорічний індекс інфляції, а потім на ставку дисконту; або визначити ставку дисконту, яка б враховувала індекс інфляції, і потім скоригувати грошові потоки за новою ставкою, яка враховує індекс інфляції.

Кореговка здійснюється за такою формулою:

(4)

Де - ставка дисконту (коефіцієнт) з урахування інфляції

R – ставка дисконту (коефіцієнт) без урахування інфляції;

t – середньорічний індекс інфляції (коефіцієнт).

Аналіз чутливості проекту показує як змінюється чистий прибуток або прибутковість інвестицій при різних значеннях заданих перемінних (питомої продажної ціни, питомих витрат, обсягу продаж та інше). Цей аналіз використовується для вибору параметрів ризику, які є критичними для економічної життєдіяльності проекту. Прийнято перевіряти чутливість внутрішньої ставки доходу проекту (ІRR) та чистого приведеного доходу (NPV) до зміни найважливіших вхідних показників.

Аналіз чутливості інвестиційного проекту проводять в такій послідовності: вибирається ключовий показник ефективності інвестицій, а також показники відносно яких є певна невизначеність (капітальні витрати та вкладення в оборотний капітал, ринкові фактори компоненти собівартості продукції, час будівництва та введення в дію виробничих потужностей); встановлюються номінальні та граничні значення невизначених факторів; визначається ключовий показник для всіх вибраних граничних значень невизначених факторів; будується графік чутливості для усіх невизначених факторів.

Цей графік дозволяє зробити висновок про найбільш критичні фактори інвестиційного проекту, щоб мати можливість своєчасно скоротити ризик невиконання інвестиційного проекту.

Аналіз чутливості проекту вміщує в собі розрахунок прибутковості в умовах найбільш імовірного прогнозу усіх вхідних параметрів. До базового варіанту проводять розрахунки по песимістичному і оптимістичному сценаріях.

В умовах невизначеності проводять аналіз беззбитковості . З його допомогою визначають точки рівноваги, в яких надходження і продаж дорівнюють витратам на продану продукцію. Коли об’єм продаж нижче цієї точки, то фірма несе збитки, а в точці де надходження рівні витратам, фірма веде справи беззбитково. Велике значення при інвестуванні має ризиковість грошових потоків. Тому проводиться аналіз еквівалента певності. З його допомогою грошовий потік ділиться на безпечну і ризиковому частини. Грошові потоки переводяться в безпечні (певні), а потім дисконтується за безпечною ставкою.

Вирахування еквівалентів певності проводиться, в такій послідовності: визначаються сподівані грошові потоки від проекту; визначається фактор еквівалента певності або відсоток сподіваного грошового потоку, що є певним; вираховуються певні грошові потоки; визначається теперішня вартість проекту (шляхом дисконтування певних грошових потоків на безпечну дисконтну ставку; визначається чиста теперішня вартість проекту).

Якщо значення NPV дорівнює нулю або позитивне, проект можна ухвалити.

Прийняття рішення щодо впровадження інвестиційного проекту пов’язане із забезпеченням позитивної чистої теперішньої вартості. Але часто на практиці окремі інвестиційні проекти не можуть бути прийняті або відкинуті навіть за правилом чистої теперішньої вартості бо залишається проблема формування цілісного пакету інвестиційних проектів, який має найвищу сукупну чисту теперішню вартість для акціонерів. Можуть бути обмеження в кількості ресурсів. Обмеження можуть бути внутрішні (м’які) і зовнішні (вважаються більш жорстокими). Це призводить до низького рівня інвестування, обмеження капіталу (під дією частіше внутрішніх факторів). Такі капітальні обмеження гостріше протягаються на невеликих підприємствах з невисокою прибутковістю і значним ризиком. Нестача прибуткових проектів і загальна економічна невизначеність за прийняття рішень залишаються основними чинниками, що спричиняють низький рівень інвестування.

Керівництво підприємства вимушене встановлювати такі обмеження по капіталу, які з таких причин можуть призвести до принесення в жертву проектів, що створюють багатство. В таких умовах вибір проекту полягає в знаходженні індексу прибутковості (коефіцієнту = доходу – витрати):

(5)

Враховуючи жорсткі і м’які раціонування капіталу визначається такий пакет інвестиційних проектів, який за достатніх ресурсів забезпечить максимально можливу загальну часту теперішню вартість.

Ефективність роботи будь-якого підприємства залежить від вкладення капіталу в основний капітал та на приріст матеріально-виробничих запасів.

Капітал інвестують:

1) в основні активи на: придбання (або виготовлення) нового обладнання, в тому числі витрати на їх доставку, монтаж та введення в експлуатацію;

- модернізацію діючого обладнання;

- будівництво та реконструкцію будівель та споруд тощо;

2) в нематеріальні активи, які пов’язані, перш за все, із придбанням нової технології (патенту, ліцензії) та торгової марки.

3) в оборотні кошти, які передбачають забезпечення:

- нових та додаткових запасів основних та допоміжних матеріалів;

- нових та додаткових запасів готової продукції;

- збільшення рахунків дебіторів.

Оцінка ефективності вкладання капіталу в основні засоби у складі операційних активів, крім загального збільшення прибутковості підприємства, здійснюється за статистичними показниками руху вартості основних засобів, за результатами їхнього використання та показниками ефективності інвестиційних проектів створення нових виробничих засобів.

Показники руху основних виробничих засобів:

(6)

(7)

(8)

(9)

(10)

(11)

(12)

(13)

Показники використання основних виробничих засобів

(14)

(15)

Для оцінки ефективності використання капіталовкладень використовується метод розрахунку коефіцієнта ефективності капіталовкладень. (ААR), який визначається шляхом ділення середньорічного чистого прибутку на середню суму капіталовкладень. Для розрахунку (ААR) береться вихідна інформація: середньорічний прибуток від експлуатації нового обладнання, податок на прибуток, первісні капіталовкладення і визначаються показники: середньорічний чистий прибуток, середня сума капіталовкладень, коефіцієнт ефективності капіталовкладень (ААR), коефіцієнт рентабельності активів, доцільність реалізації проекту.

Контрольні питання

  1. Які причини виникнення обережних умов інвестиційних можливостей?

  2. Коли приймається рішення про проведення оцінки в умовах невизначеності?

  3. Як здійснюється оцінка ефективності інвестиційного проекту з врахуванням інфляції?

  4. Коли проводять аналіз беззбитковості?

  5. Як впливає забезпечення позитивної частини теперішньої вартості на рішення що до впровадження інвестиційного проекту?

Завдання для вивчення теми

  1. Визначити послідовність аналізу чутливості інвестиційного проекту.

  2. З’ясувати методику вибору проекту при знаходженні індексу прибутковості.

  3. Визначити методику оцінки ефективності вкладеного капіталу.

Основна література:

[20,21,24]

Додаткова література:

[35,36,38]