Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

16. Повноваження нижньої палати парламенту в двопалатних парламентах федеративних держав.

Двопалатна будова парламентів у федераціях майже обов`язкова, пояснюється необхідністю представництва на загальнонаціональному рівні інтересів суб`єктів федерації та їх населення.

Прийнято формулу, за якою депутати нижніх палат парламенту представляють увесь народ (виборчий корпус) в цілому, а верхніх - тільки свій штат, провінцію тощо.

У федеративних державах верхня палата зазвичай представляє регіони і складається з рівної кількості депутатів від кожного суб'єкту федерації;

Палати парламенту розрізняються за складом, порядком формування, повноваженнями. Як правило, одна з палат є верхньою, інша — нижньою.

Закони спочатку приймаються нижньою палатою, а потім надходять на ухвалення верхньою.

Верхня палата зазвичай не має права вносити в закон зміни, її задача — прийняти або відхилити його.

Політично більш важливою є нижня палата - в ній відбувається основне обговорення кожного законопроекту.

Крім того, зазвичай саме перед нижньою палатою звітує уряд країни. В той же час якщо у президента або голови уряду є право розпустити парламент, воно, як правило, розповсюждується лише на нижню палату.

В сравнении с верхней палатой нижней палате часто присущи следующие черты:

Обладает большей властью, основанной на ограничениях верхней палаты.

Избираются непосредственно населением.

Большее количество членов.

Избираются чаще и всем составом сразу.

Имеет полный контроль над бюджетом и валютным законодательством.

Имеет способы заблокировать верхнюю палату.

В президентской системе имеет исключительное право на импичмент президента.

Функції(повноваження):

  • Законодавча (видання законів)

  • Установча (парл. формує або впливає на формування ін.. ОДВ – обирання Пр., беруть участь у формуванні суд. влади і уповноважених з прав людини та глави рахункової палати)

  • Фінансова (охоплює повноваження зі встановлення загальнодерж. податків і зборів, полягає в затвердженні держ. бюджету та контролю за його виконанням)

  • Контрольна (здійснення контролю над діяльністю ін. ОДВ та їхніх посадових осіб. Головним об’єктом парл. контролює уряд. Форми контролю над урядом: 1)депутатські запити 2)інтерпеляція (особливий різновид депутатського, суть якого полягає в зверненні до уряду з проханням дати роз’яснення тим чи іншим питанням його політики; інститут відмови в довірі – сам уряд звертається до парл. з питанням про довіру йому) 3)обговорення основних напрямів або окремих питань урядової політики 4)висловлення недовіри уряду в цілому або окремим його членам 5) відмова уряду в довірі 6)контрольна діяльність постійних і тимчасових парл. комітетів)

  • Судова (формування суддівського корпусу. В країнах з респ ФП парл-ти наділяються судовими функціями щодо усунення з поста ГД в ході імпічменту. Також в деяких країнах парламент призначає всіх суддів, в деяких тільки суддів Конституційного суду)

  • Зовнішньополітична (ратифікують міжнародні договори, затверджують введення військового стану, приймають рішення щодо перебування військових на території країни)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]