Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

78. Структура Верховної Ради України

За чинною Конституцією Верховна Рада України є однопалатним парламентом, який складається з 450 народних депутатів, що обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування терміном на 4 роки.

Верховна Рада України є повноважною у випадку обрання не менш як 2/3 від її конституційного складу.

Структура Верховної Ради України обумовлена її представницьким, колегіальним характером, функціями та компетенцією. Кількісний склад Українського парламенту ускладнює процес вироблення і прийняття рішень, вимагає розподілу народних депутатів по структурних ланках для вироблення колективних позицій і поєднання спеціалізації цих ланок із спільною роботою всіх парламентарів.

Очолює Верховну Раду України Голова, який обирається на строк повноважень парламенту з числа народних депутатів таємним голосуванням. Обирається також 1-й заступник і заступник Голови Верховної Ради України. З моменту набуття чинності Конституцією України 1996 р. ліквідовано Президію Верховної Ради України, а її повноваження розподілені між Верховною Радою в цілому, її Головою та іншими органами парламенту.

Органами Верховної Ради України є депутатські групи, фракції, Погоджувальна рада фракцій (груп), комітети Верховної Ради України, Рада голів комітетів, тимчасові спеціальні та слідчі комісії, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Комітети зі свого складу можуть створювати підкомісії й робочі групи. Рахункова палата є самостійним органом і до складу Верховної Ради не входить.

Верховна Рада України складається з :

• Керівництва Верховної Ради

• Депутатських фракцій

• Комітетів Верховної Ради

• Тимчасових слідчих комісій

• Апарату Верховної Ради

1. Керівництво Верховної Ради – це голова ВР, його Перший заступник і заступник (Литвин, Мартинюк, Томенко).

2. Депутатські фракції – це обєднання парламентаріїв на основі їх партійної належності. Депутатські фракції в Україні формуються на партійній основі народними депутатами, обраними за списком політичних партій, які за результатом виборів отримали депутатські мандати. В парламені представлені фракція Партії регіонів, фракція "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина", фракція блоку "Наша Україна – Народна самооборона", фракція Комуністичної партії України, Народної партії. Є також позафракційні депутати.

3. Комітети Верховної Ради – займаються попереднім розглядом законопроектів та проектів інших актів, що приймаються парламентом. Всього – 28 комітетів діють у ВР.

4. Тимчасові слідчі комісії – утворюються зазвичай для підготовки до розгляду на пленарному засіданні парламенту якогось питання або для проведення розслідувань із суспільно значущих питань у межах компетенції парламенту.

5. Апарат Верховної Ради - здійснює організаційне, правове, наукове, документальне, інформаційне, експертно-аналітичне, матеріально-технічне та

фінансове забезпечення діяльності Верховної Ради, її органів, народних депутатів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]