Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

43. Етап прийняття Закону.

При третьому читанні законопроект ще раз обговорюється і голосується постатейно без принципових змін. На цій стадії вно­сяться переважно редакційні поправки. За результатами третього читання законопроект також може бути повернений до профіль­ного комітету для доопрацювання з наступним його поданням на повторне третє читання. По закінченні обговорення і голосування законопроекту у третьому читанні він виноситься на голосування в цілому. Якщо при голосуванні законопроект підтримає консти­туційно визначена більшість парламентаріїв, він вважається при­йнятим або схваленим парламентом. Після прийняття законопро­екту в цілому він підписується головою парламенту і як закон (у деяких країнах — як законопроект) подається главі держави для підписання та оприлюднення, а за двопалатного парламенту — як законопроект передається до іншої палати.

В Україні У третьому читанні розглядаються і приймаються рішення щодо поправок, поданих після прийняття законопроекту в друго­му читанні. Розгляд законопроекту у третьому читанні включає: 1) голосування щодо статей законопроекту, текст яких зазнав змін після їх прийняття у другому читанні; 2) голосування щодо проектупостанови, внесеного народними депутатами — членами головного комітету, про схвалення підготовленого Кабінетом МіністрівУкраїни плану організаційних, кадрових, матеріально-технічних, фінансо-мих, інформаційних заходів щодо введення в дію закону після при­йняття законопроекту; 3) голосування законопроекту в цілому. за результатами розгляду законопроекту у третьому читан­ні Верховна Рада України може прийняти рішення про: 1) при­йняття закону в цілому і направлення його на підпис Президенту України; 2) перенесення голосування щодо законопроекту в ціло­му у зв'язку із прийняттям рішення про перенесення розгляду за­конопроекту або до подання Кабінетом Міністрів України проек­тів актів, прийняття яких передбачено в законопроеті, що розгля­дається; 3) схвалення тексту законопроекту в цілому і винесення його на всеукраїнський референдум; 4) відхилення законопроек­ту. У разі, якщо Верховною Радою України не прийнято жодного з таких рішень, законопроект вважається відхиленим.

Прийняття проекту здійснюється шляхом голосування спочатку кожної статті, розділу, глави, поправок до них, а потім проекту в цілому. В Україні закон вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість народних депутатів від складу Парламенту. В Укр. Закон підписує голова Парламенту і передає на підпис Президенту, який протягом 15 днів підписує його або повертає до Парламенту з пропозицією доопрацювання. Якщо протягом цього терміну Президент не повернув закон для повторного розгляду, то він вважається схваленим і має бути підписаним та введеним в дію. У випадку повернення закону на доопрацювання, народні депутати можуть подолати вето Президента стосовно того чи іншого зауваження тільки двома третинами від конституційного складу Парламенту, після чого Президент повинен його підписати протягом 10 днів.

Після схвалення ЗП Парламентом наступає стадія Промульгація - підписання і оприлюднення главою держави офіційного тексту прийнятого парламентом закону, в результаті чого він набирає чинності. Промульгація є завершальною стадією за­конодавчого процесу і включає кілька елементів: засвідчення за­кону і того факту, що він прийнятий за встановленою процедурою; підписання закону; розпорядження про опублікування закону та його виконання. Іноді промульгація розуміється вужче — тільки як розпорядження глави держави про опублікування закону.

Має такі етапи: 1. Засвідчення Закону Главою Держави, 2. Розпорядження про набуття законом чинності, 3. Офіційне оприлюдення Закону. Строки розгляду Президентами Законів: США – 10 дн., РФ – 14дн, Польща – 21дн. Італія – місяць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]