Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

69. Парламентські слухання.

Парламентське слухання- це вид парламентської діяльності пов'язаний із проведенням дебатів суспільно-значущому питанні. До якого залучаються не тільки парламентарії, а й спеціалісти-експерти з винесених питань.

Різновидом парламентських слухань є комітети. В Укр. Існують парламентські і комітетські слухання.

Парламентське слухання – розгорнуте обговорення на пленарному засіданні парламенту або комітету конкретного законопроекту або ін. важливого питання, що входить до компетенції парламенту; це є одна з форм діяльності парламенту або його палат, полягає у заслуховуванні позицій членів парламенту, тобто пов'язана із проведенням дебатів суспільно-значущому питанні. До якого залучаються не тільки парламентарії, а й спеціалісти-експерти з винесених питань. Проводяться п.с., як правило, за ініціативою парламентських комітетів, комісій або груп з числа депутатів. Проведення п.с. регулюється регламентом парламенту або його палати. Розрізняють відкриті (публічні) та закриті п.с. За результатами п.с. можуть бути прийняті висновки чи рекомендації (не загальнообов’язкове рішення). Головна мета – привернути увагу до суспільно важливого питання.

П.с. активно використовуються у президентських і змішаних республіках і рідко в країнах з парламентарними формами правління. Особливо ефективними п.с. є у США, де комітет або підкомітет конгресу направляє копії законопроекту зацікавленим організаціям і дає їх представникам можливість виступити на своєму засіданні.

В Україні Парламентські слухання у ВРУ проводяться з метою вивчення питань внутрішньої та зовнішньої політики держави, що становлять суспільний інтерес та потребують законодавчого врегулювання. Парламентські слухання у ВРУ проводяться із залученням представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій, інших об'єднань громадян, наукових установ, представників громадськості. Пропозиції про проведення парламентських слухань вносяться до ВРУ суб'єктами права законодавчої ініціативи у вигляді проектів постанов ВРУ з дотриманням вимог глави 6.2 Регламенту ВРУ. На парламентські слухання може бути внесено лише одне тематичне питання. Парламентські слухання проводяться в сесійний період, як правило, один раз на місяць у вівторок тижня, що відводиться для роботи народних депутатів України в комітетах ВРУ, депутатських фракціях (групах).

Постанова ВРУ про проведення парламентських слухань приймається не пізніше ніж за 30 днів до їх проведення. Список запрошених осіб, регламент та черговість виступів учасників парламентських слухань визначаються комітетами ВРУ, відповідальними за їх проведення, і вносяться для погодження з Головою ВРУ не пізніше ніж за 3 дні до їх проведення. Парламентські слухання, як правило, проводяться в залі пленарних засідань ВРУ. Відкриває і веде зазначені слухання Голова ВРУ, Перший заступник або заступник Голови ВРУ. Парламентські слухання проводяться прямою трансляцією на загальнонаціональному радіоканалі УР-1 та загальнонаціональному телеканалі УТ-1.

Парламентські слухання можуть проводитись у закритому режимі, якщо ВРУ прийнято відповідне рішення. Парламентські слухання стенографуються. За результатами парламентських слухань ВРУприймає постанову щодо схвалення відповідних рекомендацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]