Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 2010 final.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

24. Змішана виборча система та її роль у структуризації парламенту

Змішана виборча система це система за якою частина депутатів обираються за мажоритарною виборчою системою а друга за пропорційною або ж вибори відбуваються за одною системою а переможці визначаються за іншою.

Використовується в двох випадках:

1. коли існує двопалатний парламент, верхня мажоритарна, нижня пропорційна.

2. за наявністю однопалатного парламенту, одна част. депут. обирається за мажори., друга за пропорційною.

 В залежності від повного або вибіркового застосування МВС і ПВС на терит всієї країни:1) географічно однорідні: а) з домінуванням пропорційного представництва (пропорційно-мажоритарні), б) з домінуванням мажоритарної системи (мажоритарно-пропорційні); в) врівноважені системи, в яких на рівних застосовуються пропорційна і мажоритарна системи .;2) географічно неоднорідні - .на одній депутати обираються за М, а на іншій за П.(Греція,Ісп). Географічно неоднорідні системи порушують принцип представництва виборних органів, оскільки дають переваги політичним партіям, які користуються впливом у малонаселених місцевостях (зазвичай сільських).

Виборчими системами, що надають перевагу мажоритарному методові голосування при застосуванні і пропорційного голосування виступають наступні змішані системи:

1) система з єдиним голосом, що не допускає передачі. Зміст її полягає в тому, що в багатомандатному виборчому окрузі виборець голосує за одного кандидата, а не за список кандидатів від партії. Це практикується в Японії, Китаї;

2) обмежене голосування, яке передбачає, що виборці можуть обрати яке передбачає, що виборці можуть обрати кількох кандидатів з одного бюлетеня, але їх має бути менше, ніж кількість місць для заповнення;

3) кумулятивне голосування передбачає, що виборець має стільки голосів, скільки мандатів у окрузі, і може її розподілити між всіма кандидатами, а може й віддати всі свої голоси за тільки одного з кандидатів. Існує й змішана система, що використовує переважно модифіковану пропорційну систему представництва. Система з єдиним голосом, який передається, передбачає, що виборці голосують за одного кандидата незалежно від числа мандатів у виборчому окрузі, але при цьому виражають перевагу і щодо інших кандидатів. Найпростішим варіантом змішаної виборчої системи є паралельне комбінування: певна частина представницького органу обирається за мажоритарним, інша — за пропорційним принципом. Прикладом є парламент Німеччини, де нижня палата — Бундестаг — наполовину обирається за мажоритарною системою, а наполовину — за пропорційною. Такі ж чинники покладені в основу обрання парламентів Литви, Грузії, Словенії, Болгарії.

 Від наявності паралельного чи послідовного комбінування М та ПС:-відповідного послідовного комбінування; - паралельного

 Географ неоднорідні-на одній депутати обираються за М, а на іншій за П.(Греція,Ісп).

Паралельне комбінування- голосування відбувається одночасно.

Послідовне- виб відбуваються за однією схемою, а результати встановлюються за іншою.

Незв’язана- за якою вибори і підсумки проводяться окремо по 2-х системах і кандидати, як правило не мають право балотуватися одночасно з М та ПС.

Зв’язана- за якою вибори відбуваються одночасно за М та ПС, а підсумки або разом по двум системах,або з врахуванням результатів по кожній окремо системі.

М-П з домінуванням М підчас розподілу мандатів в парламенті

П-М з домінуванням П способу під час розподілу депут місць в парламенті.

Позитивні зміни ЗВС : - є компромісом між мажорит і пропорц ВС;-дозволяє забезпечити водночас і представництво регіонів і соціоетнічних груп, партій;- в умовах становлення багатопартійності сприяє розвитку політ партій;м’якіша

Недоліки ЗВС:

1) достатньо складна в технічному плані;

2) проблема партійної єдності;

3)розподіл місць в парламенті не відповідає реальним вподобанням населення;

4)породжує депутатів з подвійним статусом;

5) є не стабільною

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]