Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Списання безготівкових грошових коштів

Для реєстрації списання безготівкових грошових коштів призначені документи

• «Платіжне доручення вихідне» (меню «Банк» — «Платіжне доручення вихідне»);

• «Платіжний ордер на списання грошових коштів» (меню «Банк» — «Платіжний ордер на списання грошових коштів»).

Цими документами відбиваються наступні види господарських операцій:

• «Оплата постачальникові»;

• «Повернення коштів покупцеві»;

• «Перерахування податку»;

• «Розрахунки за кредитами і позиками з контрагентами»;

• «Перерахунок грошових засобів підзвітній особі»;

• «Покупка-продаж валюти»;

• «Переказ на інший рахунок організації».

• «Перерахування заробітної плати»;

• «Інші розрахунки з контрагентами».

• «Інше списання безготівкових коштів»;

Операція «Оплата постачальникові» призначена для віддзеркалення розрахунків з постачальником. Договір необхідно вибрати той, в якому встановлений вигляд «з постачальником», «з комітентом» або «з комісіонером».

Операція «Повернення коштів покупцеві» використовується для відображення повернення безготівкових грошових коштів покупцеві. Договір необхідно вибрати той, у якого встановлений вигляд «з покупцем», «з комітентом» або «з комісіонером».

Операція «Розрахунки за кредитами і позиками з контрагентами» призначена для відображення виплат безготівкових грошових коштів по кредитах і позиках. Договір необхідно вибрати той, у якого вказаний вигляд «інше».

Операція «Перерахунок грошових засобів підзвітній особі» призначена для віддзеркалення перерахування грошових коштів на особисту банківську карту працівника організації (підзвітної особи). Крім того, в документі «Платіжний ордер на списання коштів» дана операція використовується для віддзеркалення оплати послуг банку, пов’язаних з відкриттям і обслуговуванням спеціального карткового рахунку, призначеного для розрахунків з підзвітними особами через корпоративні банківські карти.

Операція «Інші розрахунки з контрагентами» призначена для віддзеркалення списання грошових коштів по договорах з контрагентами в інших випадках.

Операція «Переказ на інший рахунок організації» вказується при перерахуванні грошових коштів на інший рахунок організації, включаючи розрахункові, валютні і спеціальні рахунки.

Операція «Перерахування заробітної плати» указується при списанні безготівкових грошових коштів на перерахування заробітної плати. У табличній частині «Перерахування заробітної плати» необхідно вказати документи вигляду «Зарплата до виплати організації», по яких перераховуються грошові кошти.

Операція «Покупка-продаж валюти» використовується для реєстрації факту перерахування валютних коштів для продажу або перерахування гривневих коштів для покупки валюти.

У решті випадків вибирається операція «Інше списання безготівкових коштів».

Якщо у формі документа «Платіжне доручення вихідне» встановлений прапорець «Оплачено», при натисненні на кнопку «ОК» документ сформує проводки бухгалтерського обліку, якщо прапор не встановлений - документ може бути тільки записаний в інформаційну базу.

Ознаку оплати платіжних доручень (прапорець «Оплачено») зручно встановлювати за допомогою обробки «Виписка банку».