Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Податковий облік виробництва продукції

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» не регламентує правила розрахунку собівартості продукції в податковому обліку, а лише встановлює правила віднесення тих або інших витрат до складу валових витрат в процесі виробництва продукції. В той же час собівартість продукції повинна бути оцінена в податковому обліку, оскільки бере участь в розрахунку приросту/убутку запасів.

В конфігурації податкова собівартість випущеної продукції приймається рівною собівартості, розрахованій за правилами бухгалтерського обліку.

При відображенні в податковому обліку господарських операцій, пов'язаних з виробництвом, конфігурація відстежує залишки активів і витрат в розрізі податкових призначень. Таким чином, матеріали, придбані для одного виду податкової діяльності, можуть бути використані тільки у виробництві продукції по цьому ж виду податкової діяльності. Податкове призначення для продукції, що виготовляється задається в довіднику «Номенклатурні групи».

На відміну від матеріалів, непрямі витрати, розподіляючись в процесі розрахунку собівартості (в бухгалтерському обліку), можуть змінити своє податкове призначення. Така зміна податкового призначення в загальному випадку може привести до зміни суми валових витрат і отриманого податкового кредиту по ПДВ. Відобразити зміну податкового призначення в обліку можна за допомогою документа «Зміна податкового призначення непрямих витрат».

Податковий облік товарно-матеріальних цінностей

Товарно-матеріальні цінності (запаси) в податковому обліку враховуються як за допомогою податкового плану рахунків, так і за допомогою спеціальних регістрів накопичення.

План рахунків передбачає менш детальний облік тільки по тих аналітичних розрізах, які потрібні для заповнення декларації з податку на прибуток, зокрема, по статтях приросту/убутку. Спеціальні регістри накопичення призначені для роботи механізмів обліку і списання партій по вибраних в обліковій політиці методах.

Як і інші активи, запаси враховуються в розрізі податкових призначень, що дозволяє програмі контролювати їх використання в тій діяльності, для якої вони отримувалися.

Зміна податкового призначення запасів

Під час надходження запасів в податковому обліку рекомендується якомога точніше вказувати їх податкове призначення - від цього залежить, як ці запаси будуть відображені в декларації з податку на прибуток.

Проте, іноді потрібно використовувати запаси на інші цілі, відмінні від заданих під час надходження. В таких випадках перед використанням запасів потрібно змінити їх податкове призначення за допомогою документа «Зміна податкового призначення запасів».

Зміна податкового призначення може призводити до перегляду суми отриманих валових витрат і права на податковий кредит з ПДВ. Результатом проведення документа будуть проводки коректувань по валових витратах, руху по обліку ПДВ і відповідні їм бухгалтерські проводки.

Нормовані валові витрати

Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» передбачено, що частина витрат підприємства включається у валові витрати не повністю, а в межах норм, встановлених цим Законом або іншими нормативними документами. Прикладом таких витрат є витрати подвійного призначення, описані в статті 5.4 Закону: витрати на гарантійний ремонт, витрати на передпродажні і рекламні заходи та інші.

Для обліку нормованих витрат в конфігурації використовуються спеціальні елементи статей податкового обліку. Норми витрат задаються в параметрах податкового обліку («Підприємство» - «Облікова політика» - «Параметри податкового обліку»), при цьому базою для нормування можуть виступати різні показники.

В кінці податкового періоду, при проведенні. документа «Закриття місяця», конфігурація розраховує суму накопичених по кожній нормованій статті валових витрат і коректує валові витрати так, щоб їх загальна сума не перевищувала встановленої норми.