Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Лабораторна робота №9 – Облік роздрібної і комісійної торгівлі

Тема: Облік роздрібної і комісійної торгівлі

Мета: Вивчити порядок оформлення операцій з роздрібної і комісійної реалізації товарів. Вивчити застосування методу торгової націнки в роздрібній торгівлі.

Нормативна база:

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995р. N 265/95-ВР.

Теоретичні відомості Облік товарів в роздрібній торгівлі

До початку реєстрації операцій роздрібної торгівлі в обліковій політиці організації слід вказати спосіб оцінки товарів в роздробі — за вартістю придбання або за вартістю продажу.

Роздрібна торгівля організації може здійснюватися як через автоматизовані, так і через неавтоматизовані торгові точки.

З погляду «1С: Бухгалтерії 8 для України» торгова точка вважається автоматизованою, якщо її засоби технічного забезпечення або специфіка торгової діяльності дозволяють щодня формувати детальний звіт про продані товари для подальшого введення в інформаційну базу «1С: Бухгалтерії 8 для України». Торгова точка вважається неавтоматизованою, якщо щоденна реєстрація проданих товарів в ній не ведеться.

При виборі способу оцінки за вартістю продажу в бухгалтерському обліку використовуватиметься субрахунок 285 «Торгова націнка». В цьому випадку в настройках параметрів обліку можна встановити ознаку використання оборотної аналітики по номенклатурі і ознаку обліку товарів в розрізі ставок ПДВ. Якщо встановити, що використовується оборотна аналітика по номенклатурі, то товари в неавтоматизованих торгових точках враховуватимуться на рахунку 2822 «Товари в роздрібній торгівлі (у НТТ за продажною вартістю)» з використанням оборотної аналітики по номенклатурі, що дозволить за допомогою оборотно-сальдової відомості побачити прихід товарів в неавтоматизовану торгову точку в розрізі номенклатури.

Організація може торгувати як купленими товарами, так і прийнятими на комісію. Особливості взаємин з постачальниками товарів в цих двох випадках будуть розглянуті далі.

Інформація про товари, продані в неавтоматизованій торговій точці, може бути отримана з деякою затримкою на підставі інвентаризації, при цьому кількість проданих товарів по кожній позиції визначається як різниця між обліковими даними з інформаційної бази і даними, отриманими інвентаризацією. У разі ведення обліку в продажних цінах можливе отримання інформації про продані товари тільки в сумовому виразі, без детального розбиття по номенклатурі.

При оцінці товарів в роздробі за продажною вартістю, у разі зміни роздрібних цін необхідно проводити переоцінку товарів в роздробі. Переоцінка оформляється документом «Переоцінка товарів в роздробі» (меню «Продаж» — «Переоцінка товарів в роздробі»). При проведенні документа формуються проводки в дебет рахунку 282 з кредитом рахунку 285 на суму дооцінки (уцінки) виходячи із зміни цін і залишків товарів в торговій точці.