Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Хід роботи:

  1. Створити на підприємстві торгівельну точку, облік товарів на якій ведеться за цінами продажу. В ході виконання роботи оформити покупку і реалізацію не менше 5 видів ТМЦ.

  2. Документально оформити надходження товарів на оптовий склад.

  3. Документально оформити передачу товару з оптового складу на роздрібну торгівельну точку.

  4. Відобразити документально реалізацію товару через роздрібну торгову точку.

  5. Оформити документально здачу роздрібного виторгу на поточний рахунок в банку.

  6. Провести кінцевий розрахунок собівартості реалізованого товару.

Для допуску до захисту лабораторної роботи представити всі підтверджуючі документи, що супроводжують надходження, переміщення між складами і реалізацію ТМЦ, документи що відображають рух коштів в касі підприємства, касову книгу за день здійснення операцій реалізації та звіт по проводках за період здійснення операцій.

Типові питання, які виносяться на захист лабораторної роботи:

  1. В чому суть оцінки вибуття запасів за цінами продажу? Як розраховується сума торгівельної націнки на реалізовані товари і середній відсоток торговельної націнки?

  2. Що таке реєстратори розрахункових операцій? Для чого вони застосовуються?

  3. Що таке фіскальні функції і фіскальна пам'ять РРО? Які вимоги до них ставляться?

  4. Які суб’єкти господарювання повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій?

  5. Які суб’єкти господарювання звільняються від застосування реєстраторів розрахункових операцій?

  6. Для чого використовується книга обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки?

  7. Які ви знаєте розрахункові документи, які повинні видаватися при здійсненні розрахунків суб'єктами підприємницької діяльності для підтвердження факту продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг?

  8. Яка відповідальність за порушення умов закону про РРО.

Лабораторна робота №10 – Облік операцій в іноземній валюті

Тема: Облік зовнішньоекономічних операцій. Операції в іноземній валюті.

Мета: Навчитись оформляти імпортні та експортні операції, а також операції з купівлі-продажу валюти і переоцінки монетарних статей

Нормативна база:

  1. Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19 лютого 1993 р. N 15-93

  2. Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23 вересня 1994 р. N 185/94-ВР

  3. Наказ Міністерства фінансів «Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами» від 25.12.95 № 207

  4. Класифікатор іноземних валют та банківських металів, затверджений Постановою Правління Національного банку України від 4 лютого 1998 р. N 34

Теоретичні відомості Довідник валюти

Довідник «Валюти» призначений для ведення бухгалтерського і податкового обліку операцій в іноземній валюті.

В довіднику валют із самого початку є три валюти: українська гривня, долар США та Євро. За замовчуванням у якості валюти регламентованого обліку (базової валюти)в конфігурації встановлена українська гривня.

Інформація про курс та кратність валюти зберігається в регістрі відомостей. За замовчуванням в списку вказуються значення, встановлені на робочу дату ("Сервіс" - "Параметри" - "Робоча дата").

Ця дата показується в списку валют в полі "Дата курсу". В будь-який момент часу користувач може змінити дату та подивитися значення курсу валют на будь-яку дату, що цікавить.

Динаміку зміни курсу можна подивитися, відкривши форму елемента валюти для будь-якої валюти в списку.

За допомогою стандартних клавіш сортування та відбору можна відсортувати список курсів валют або встановити період відображення історії курсів валют

При потребі нову валюту можна додати в довідник з класифікатора валют. Для цього в списку валют є спеціальна кнопка «Підбір з класифікатора». При цьому відкривається класифікатор валют у вигляді текстового файлу, в якому можна знайти, вибрати та занести нову валюту в довідник валют

Нову валюту також можна ввести шляхом додавання інформації в довідник "Валюти". Інформація про нову валюту вводитися в режимі діалогу. При введенні нової валюти заповнюються реквізити Курс та Кратність.

Реквізити "Курс" та "Кратність" взаємозалежні, зміст їхнього використання наступний. Якщо кратність задана рівній одиниці, то в поле "Курс" вводиться кількість гривень, що відповідає одиниці даної валюти (тобто, курс валюти - в звичному розумінні). Якщо курс даної валюти стосовно гривні дуже низький (точність становить менше 4 знаків дробової частини), у поле "Кратність" варто вказати кількість одиниць валюти, прийнятої до котирування (котирувальна одиниця валюти), а в поле "Курс" - суму в гривнях, що відповідає цій кількості одиниць валюти.

Для того щоб в друкованих формах правильно формувалося найменування валюти прописом, необхідно задати параметри пропису валюти.

Параметри пропису валюти задаються в формі елемента валюти. Для валюти задаються параметри пропису цілої та дробової частини валюти.

В тому випадку, якщо дробова частина в друкованих формах відображається числом, то можна встановити потрібну кількість розрядів при виведенні друкованих форм документів.

Наприклад. Якщо встановлено кількість розрядів 1 знак, то сума по документу буде відображена, як 150,2 євро, а якщо 2 знаки, ті - 150,20 євро.

Дані про курси валют, встановлених Національним банком України використовуються для перерахунку іноземної валюти в гривні. Дані про курси валют потрібно своєчасно оновлювати.

Курси валют можна вводити вручну, проте якщо ваш комп'ютер підключений до мережі Інтернет; то курси валют можна оновлювати автоматично з сайту finance.ua. Для цього у формі списку валют слід натиснути на кнопку «Завантажити курси», а у формі, що відкрилася, «Завантаження курсів валют з finance.ua, уточнити список валют, встановити період, за який потрібно ввести нові курси, і натиснути на кнопку «Завантажити».

Також можна встановити автоматичне оновлення курсів валют при запуску програми «1С:Бухгалтерії 8 для України». Для цього потрібно в настройках обробки завантаження курсів валют встановити прапорець «Завантажувати щодня».