Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Коректування планової вартості продукції і напівфабрикатів до фактичної вартості

Надходження і списання продукції і напівфабрикатів, вироблених в поточному звітному періоді, відображається в планових цінах. Тому після розрахунку фактичної собівартості виробництва необхідно відобразити надходження і списання продукції і напівфабрикатів за фактичною вартістю. Для цього створюються коригуючі проводки.

У податковому обліку собівартість одиниці випущеної продукції переоцінюється виходячи з даних бухгалтерського обліку. При цьому переоцінюється увесь залишок продукції на складах на кінець місяця.

Переоцінка вартості запасів

Згідно ПСБО 9 «Запаси», запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Якщо для організації вказані параметри оцінки запасів на дату балансу, а саме - тип цін чистої вартості реалізації, рахунок і аналітику витрат від переоцінки, то проводиться аналіз поточних залишків запасів в бухгалтерському обліку і виконується переоцінка. Переоцінка проводиться тільки для тих номенклатурних позицій, для яких задана ціна чистої вартості реалізації.

У випадку, якщо чиста вартість реалізації менша первісної вартості проводиться зниження ціни. У випадку, якщо чиста вартість реалізації більше вартості активів, то може бути проведене сторнування зниження ціни запасів, в межах суми проведених раніше знижень ціни.

Розрахунок торгівельної націнки по проданих товарах

Для організацій, для яких облік в роздробі ведеться по продажних цінах, в кінці періоду виконується розрахунок середньої роздрібної націнки і коректування списаної собівартості по проданих товарах.

Протягом періоду при реєстрації продажів по роздрібних торгових точках таких організацій відображається тільки продажна вартість реалізованих товарів. При виконанні даної операції буде визначена і списана середня націнка по вибулих запасах, що дає можливість оцінити собівартість запасів на роздрібному складі на кінець періоду. Алгоритм визначення середньої націнки реалізований відповідно до положень ПСБО 9 «Запаси».

Аналогічна операція передбачена і для податкового обліку, але на відміну від бухгалтерського обліку, розрахунок націнки проводиться за даними спеціалізованого регістра податкового обліку.

Визначення фінансових результатів в бухгалтерському обліку

Документ «Визначення фінансових результатів» служить для визначення фінансового результату діяльності підприємства шляхом закриття доходів і витрат, а також для формування залишку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Документ рекомендується проводити в кінці місяця, після відображення всіх господарських операцій, що впливають на доходи і витрати, включаючи витрати по податку на прибуток.

При закритті доходів і витрат накопичені залишки на рахунках класів 7, 8 і 9 списуються на відповідні субрахунки рахунку 79 «Фінансові результати».

При проведенні документа із встановленим прапорцем «Розраховувати прибуток/збиток» отриманий фінансовий результат з урахуванням використаного в поточному періоді прибутку (субрахунок 443 «Прибуток, використаний в звітному періоді») списується на субрахунок 441 «Нерозподілений прибуток» або 442 «Непокритий збиток». Розрахунок прибутку і збитку слід проводити тільки в кінці року.