Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Спеціалізовані звіти для аналізу вихідного пдв

У підсистемі обліку ПДВ передбачені спеціалізовані звіти по вихідному ПДВ «Перевірка суми податкових зобов'язань по ПДВ» і «Очікуваний і підтверджений ПДВ продажів».

Звіт «Перевірка суми податкових зобов'язань по ПДВ» дозволяє провести аналіз сум вихідного ПДВ за період. У звіті можна проаналізувати відповідність сум ПДВ сумам зареєстрованих податкових документів за період в розрізі операцій відвантаження/повернення. При цьому сума зобов'язань по ПДВ визначається відповідно до моментів визначення податкової бази, вказаних в договорі взаєморозрахунків.

Звіт «Очікуваний і підтверджений ПДВ продажів» дозволяє провести аналіз сум очікуваного і підтвердженого вихідного ПДВ за період. У звіті можна проаналізувати відповідність сум очікуваного ПДВ сумам, підтвердженим податковими документами, за період в розрізі операцій відвантаження/повернення, ставок ПДВ, рахунків обліку ПДВ. При цьому необхідно розуміти, що сума очікуваного вхідного ПДВ відповідатиме ПДВ, визначеному за моментом визначення податкової бази з договору взаєморозрахунків, тільки після виконання реєстрації авансів.

Принципи обліку податку на прибуток

Основна відмінність в податковому і бухгалтерському обліку полягає в різних методиках визначення облікового і податкового прибутку підприємства, що обумовлене неспівпаданням підходів до визнання доходів і витрат. У податковому обліку не застосовується бухгалтерський принцип визначення доходу, який полягає в тому, що доходом визнається збільшення власного капіталу, обумовлене збільшенням активів або зменшенням зобов'язань.

Податковий прибуток розраховують відніманням від валових доходів валових витрат і суми амортизації. Модель податкового обліку в конфігурації базується на обліку оборотів по валових доходах і витратах.

План рахунків податкового обліку

Основою системи податкового обліку є план рахунків податкового обліку. Слід зазначити, що план рахунків по податку на прибуток не затверджений жодними нормативними документами, тому склад і реквізити податкового плану рахунків, реалізованого в конфігурації, є частиною пропонованої методики податкового обліку.

Як і план рахунків бухгалтерського обліку, податковий план містить перелік рахунків для узагальнення інформації податкового обліку, ознаки обліку і ознаки обліку субконто. Але на відміну від бухгалтерського плану рахунків, в якому користувачеві дозволено додавати нові субрахунки (запасів, взаєморозрахунків і ін.) і використовувати їх в документах, податковий план рахунків є наперед визначеним і додавання користувачем податкових рахунків і субрахунків, видів субконто не буде коректно опрацьовано конфігурацією — документи і податкова звітність не працюватимуть з новими рахунками і видами субконто.

Для того, щоб простіше відрізняти операції податкового обліку від операцій бухгалтерського обліку коди рахунків податкового плану маю не цифровий, а буквений вигляд. Всі рахунки податкового плану рахунків забалансові, оскільки в загальному випадку при відображенні операцій в податковому обліку не потрібне дотримання правила подвійного запису.

План рахунків містить рахунки, необхідні для узагальнення даних по основних ділянках податкового обліку:

  • Валові доходи (рахунок ВД);

  • Валові витрати (рахунок ВР);

  • Запаси і устаткування (рахунок ЗО з субрахунками);

  • Основні засоби (рахунок ОС з субрахунками);

  • Нематеріальні активи (рахунок НА з субрахунками);

  • Балансова вартість валюти (рахунок ВЛ з субрахунками);

  • Взаєморозрахунки з підзвітними особами у валюті (рахунок ВП).

На більшості податкових рахунків ведеться аналітичний облік по видах податкової діяльності, що дозволяє отримати оцінку активів і зобов'язань, валових доходів і витрат по кожному виду податкової діяльності окремо.

Відзначимо, що інформація про валові доходи і витрати потрапляє в декларацію з податку на прибуток тільки з оборотів по рахунках ВД і ВР. Навіть якщо в конфігурації для ведення податкового обліку використовуються додаткові інструменти (наприклад, регістри накопичення), інформація з них зрештою відображається у вигляді проводок по рахунках ВД і ВР і лише звідти потрапляє в декларацію.

Види податкової діяльності

Податковий облік в конфігурації ведеться в розрізі видів податкової діяльності. Такий підхід дозволяє враховувати валові доходи і витрати, запаси, основні засоби і т.п. роздільно для видів діяльності, інформація по яких повинна знайти відображення в різних рядках/розділах декларації по податку на прибуток підприємства.

Слід зазначити, що в конфігурації не підтримується облік по пільгових видах податкової діяльності і видах податкової діяльності, звільнених від оподаткування.

Перелік видів діяльності за якими відособлено ведеться податковий облік зберігається в довіднику «Види податкової діяльності».

Склад елементів даного довідника залежить від вимог, які ставляться до заповнення декларації з податку на прибуток підприємства і не може змінюватися користувачем. Зокрема, в довіднику присутні наступні основні види діяльності:

  • Господарська діяльність - це діяльність, що оподатковується за звичайною (основною) ставкою податку і розкривається в основній частині декларації;

  • Негосподарська - це діяльність, яка зовсім не враховується в податковому обліку. Придбані по такому виду діяльності активи не беруть участь в розрахунку валових витрат і не відображаються в декларації. До такого виду діяльності, наприклад, слід відносити операції придбання невиробничих основних засобів і запасів для негосподарських потреб.

Довідник «Види податкової діяльності» використовується як об'єкт аналітичного обліку для багатьох рахунків податкового плану рахунків, зокрема на рахунках обліку валових доходів і витрат. Це дає можливість отримувати як сукупну інформацію про даних податкового обліку, так і інформацію по кожному окремому виду податкової діяльності. При цьому слід зазначити, що проводки по валових доходах і витратах не формуються в документах, в яких вказана негосподарська податкова діяльність.

Ставки податку на прибуток задаються окремо для кожного виду податкової діяльності в регістрі відомостей «Ставки податку на прибуток». Перейти до редагування ставок податку можна з форми списку довідника «Види податкової діяльності» по кнопці «Перейти».

Активи, що амортизуються і не амортизуються, і витрати

Всі активи і витрати, що враховуються в податковому обліку, можна розділити на два види:

  • ті що не амортизуються. Витрати, що не амортизуються, це витрати, які у момент їх виникнення відносяться до валових витрат, а активи, що не амортизуються, - це активи, витрати на придбання яких відносяться до валових витрат;

  • ті що амортизуються. Активи, що амортизуються, - це основні засоби і нематеріальні активи, а витрати, що амортизуються, - це такі витрати, які, хоча безпосередньо і не відносяться до валових витрат, але збільшують вартість основних засобів і нематеріальних активів, що надалі приводить до зменшення прибутку оподаткування за рахунок нарахованої амортизації.

Витрати, що амортизуються, - це не тільки витрати на придбання основних засобів і нематеріальних активів, до них також відносяться будуть будь-які витрати, які відносяться до основних засобів, що створюються власними силами підприємства. Наприклад, заробітна плата робочих, зайнятих в створенні основного засобу.

У конфігурації реалізовано окремий податковий облік активів, що амортизуються і не амортизуються, і витрат.

Податкові призначення активів і витрат

В конфігурації підтримуються три розрізи для обліку активів і витрат (про перші два розрізи було згадано вище, а третій використовується для обліку податку на додану вартість):

  • вид податкової діяльності

  • ознака того, чи амортизується актив (витрата) в податковому обліку

  • вид діяльності стосовно обліку ПДВ.

Для спрощення роботи з податковими розрізами ці три розрізи сполучено в одному довіднику «Податкові призначення активів і витрат».

Якщо в організаціях, по яких ведеться облік, використовуються не всі види податкової діяльності, передбачені в конфігурації, то список податкових призначень можна обмежити. Для цього призначена кнопка «Настройка використовуваних» у формі списку довідника. Згодом при виборі податкового призначення в документах програма показуватиме тільки використовувані призначення.

У документах надходження для активів і витрат задається податкове призначення відповідно до того, як передбачається в майбутньому використовувати ці активи (витрати). Наприклад, при надходженні товарів, які обкладаються ПДВ і будуть реалізовані покупцям, слід використовувати призначення «Госп. д-сть». А при надходженні невиробничих основних засобів - «Негосп. д-сть, не оподатк. ПДВ».

Податкове призначення також вибирається в документах при реалізації і вибутті активів. В цьому випадку користувач вказує програмі, які саме із усіх наявних в податковому призначенні активи слід списати. Якщо активів з таким призначенням в наявності немає, то провести списання не вдасться - конфігурація контролює залишки в розрізі податкових призначень.

Як вже було сказано, конфігурація відстежує, щоб активи використовувалися за тим призначенням для якого вони поступили. У тих випадках, коли потрібно відступитись від цього правила і використати активи по-іншому, слід змінити їх призначення за допомогою спеціальних документів. Наприклад, за допомогою документа «Зміна податкового призначення запасів» можна вказаний, що придбані товари будуть використані не для продажу, а для негосподарських потреб і сформувати відповідні зміни у валових витратах і податковому кредиті. А за допомогою документа «Зміна податкового призначення основних засобів» можна, наприклад, зарахувати основні засоби з виробничих в невиробничі і навпаки. Якщо після розрахунку собівартості продукції виявилось, що непрямі витрати з одного податкового призначення фактично пішли на виготовлення продукції з іншим податковим призначенням, то відобразити відповідні рухи в податковому обліку можна за допомогою документа «Зміна податкового призначення непрямих витрат».

Відособленим видом податкової діяльності може бути і роздрібна торгівля, якщо організація отримує патент на таку діяльність і відображає її окремо в декларації про податок на прибуток. У такій ситуації можна скористатись документом «Переміщення товарів» для зміни податкового призначення при передачі товарів з оптового складу в роздріб і навпаки.

Статті податкового обліку

Одним з аналітичних розрізів податкового обліку, використовуваним для заповнення декларації по податку на прибуток, є статті податкового обліку. Статті податкового обліку зберігаються в довіднику «Статті податкових декларацій», їх склад і структура максимально наближена до структури статей декларації з податку на прибуток і деяких інших декларацій.

У розрізі податкових статей враховуються:

  • валові доходи і витрати;

  • запаси, що беруть участь в розрахунку приросту/убутку.

Деякі статті в довіднику представлені навіть детальніше, ніж того вимагає декларація. Так, наприклад, в довіднику виділено окремі статті для обліку нормованих валових витрат.

Перелік статей декларації з податку на прибуток досить великий і вибір статті з повного списку часто віднімає значний час. Для спрощення цього завдання конфігурація в багатьох документах дозволяє вибрати статтю з коротшого списку відповідно до даної конкретної господарської операції. Наприклад, вибір статті приросту-убутку в документах надходження і реалізації.

Якщо з яких-небудь причин потрібної статті в списку відповідних не виявилось, вибір завжди можна здійснити з повного списку статей, встановивши відповідним чином перемикач у формі вибору.