Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Малоцінні активи

Під малоцінними активами в конфігурації розуміються, малоцінні необоротні матеріальні активи, МШП, а також бібліотечні фонди. Відомості про малоцінні активи зберігаються в довідниках «Номенклатура» і підлеглому йому «Призначення використання» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи»).

У призначенні використання указується вид малоцінного активу:

  • малоцінний швидкозношуваний предмет;

  • малоцінний необоротний матеріальний актив;

  • бібліотечні фонди.

Відповідно виду малоцінного активу вибираються рахунок передачі, по якому враховуватиметься актив в експлуатації і рахунок амортизації (для необоротних активів). У призначенні використання активу вибираються спосіб відображення витрат по амортизації (погашення вартості для МШП) і його податкове призначення.

Для можливості ведення кількісного обліку малоцінних необоротних активів в конфігурації введені наступні субрахунки:

  • 1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи (кількісно)» — для необоротних матеріальних активів

  • 1112 «Бібліотечні фонди (кількісно)» — для бібліотечних фондів.

У податковому обліку малоцінні активи (вартістю до 1000 грн.) враховуються як запаси.

Передача в експлуатацію

Передача в експлуатацію малоцінних активів здійснюється документом «Передача малоцінних активів в експлуатацію» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи» — «Передача малоцінних активів в експлуатацію»). При передачі указується підрозділ в яке передаються активи і матеріально-відповідальні особи, яким передаються активи, а також призначення використання. Проводки формуються згідно до призначення використання. Всі малоцінні активи в експлуатації враховуються на забалансовому рахунку МЦ «Малоцінні активи в експлуатації», в розрізі працівників, призначення використання і партії малоцінних активів в експлуатації. По власникові призначення використання визначається номенклатура, а по партії малоцінних активів дата передачі в експлуатацію (дата документа) і підрозділ в якому знаходиться актив в експлуатації.

Для введення початкових залишків малоцінних активів в експлуатації використовується документ «Введення початкових залишків малоцінних активів в експлуатації» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи» — «Введення початкових залишків малоцінних активів в експлуатації»).

Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)

В деяких випадках може потрібно відобразити передачу малоцінних активів в експлуатацію ручними операціями (наприклад, для введення початкових залишків). В цьому випадку як партія малоцінних активів в експлуатації слід використовувати документ «Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)».

Документи «Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)» доступні з меню «Операції» — «Документи...» або «Малоцінні активи» — «Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)», але їх зручніше створювати в процесі введення ручних проводок як нові значення субконто.»

Переміщення в експлуатації

Малоцінні активи можна переміщати між працівниками в експлуатації в межах підрозділу за допомогою документа «Переміщення малоцінних активів в експлуатації». При цьому є можливість вказати нове призначення використання активу, але воно не повинне відрізнятися видом малоцінного активу від старого призначення.

Списання з експлуатації

У міру повного зносу або за фактом псування малоцінні активи можуть бути списані з експлуатації. Для цього використовується документ «Списання малоцінних активів з експлуатації».

Списання з експлуатації малоцінних активів здійснюється документом «Списання малоцінних активів з експлуатації» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи» — «Списання малоцінних активів з експлуатації»). Активи списуються з рахунку МЦ «Малоцінні активи в експлуатації», для необоротних активів здійснюються проводки по погашенню амортизації.