Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Реєстрація безготівкової оплати постачальникові

Після отримання банківської виписки, що підтверджує списання грошей з розрахункового рахунку нашої організації, в інформаційній базі слід зареєструвати оплату постачальникові.

  1. Відкриваємо обробку «Виписка банку» (меню «Банк» - «Виписка банку»), вказуємо організацію, розрахунковий рахунок і період (наприклад, поточний місяць).

  2. У формі обробки, що відкрилась, додаємо нову виписку натисненням кнопки «Додати» в командній панелі.

  3. У формі «Виписка банку» указуємо розрахунковий рахунок організації і дату виписки. Натискаємо кнопку «Підібрати несплачені» - в окремому вікні буде відібраний список всіх вихідних платіжних документів, оплата яких не була відображена раніше. У списку документів відзначаємо прапорцями сплачені платіжні доручення і натискаємо кнопку «Провести відмічені». Відміченим платіжним документам автоматично буде встановлена ознака оплати, документи сформують проводки перерахування грошових коштів.

Реєстрація надходження матеріальних цінностей

Для правильної реєстрації надходження ТМЦ потрібно отримати від постачальника підтверджуючий документ (зазвичай накладну).

  1. Відкриваємо журнал документів «Надходження товарів і послуг» (меню «Покупка» — «Надходження товарів і послуг») і створюємо новий документ натисненням на кнопку («Додати») командної панелі журналу.

  2. Встановлюємо вид операції документа (кнопка «Операція» командної панелі форми документа). Якщо поступають товари або матеріали для забезпечення основної діяльності, то указуємо вид операції «Покупка, комісія». Якщо цінності, що поступають, надалі передбачається ставити на облік як об'єкти основних засобів, то указуємо вид операції «Устаткування».

  3. У шапці форми документа указуємо дату надходження, нашу організацію, склад, контрагента і договір з контрагентом. Внизу форми в полі «Коментар» вводимо текст «Надходження ... по документу постачальника № ... від ...».

  4. На закладці «Товари» вводимо перелік ТМЦ, що поступають, з довідника «Номенклатура» — при цьому додатково відкриватиметься форма списку довідника. При введенні нових елементів їх слід відразу включити в ті групи довідника, які відповідають передбачуваному використанню ТМЦ, так, товари для продажу записуються в групу «Товари», матеріали для використання в основній діяльності записуються в групу «Матеріали». Для кожної позиції номенклатури указуємо кількість, ціну і ставку ПДВ. Рахунки обліку ТМЦ залишаємо підставлені за замовчуванням.

  5. Проводимо документ «Надходження товарів і послуг» натисненням на кнопку («Провести») на командній панелі форми документа.

Оптовий продаж по попередній оплаті

Оформлення рахунку покупцеві

  1. Якщо покупець новий, то до оформлення рахунку слід ввести відомості про нього. У довіднику «Контрагенти» відомості про покупця доцільно включити в групу «Покупці».

  2. Відкриваємо журнал документів «Рахунок на оплату покупцю» (меню «Продаж» — «Рахунок на оплату покупцю») і створюємо новий документ натисненням на кнопку («Додати») командної панелі журналу.

  3. Форма документа, що відкрилася, буде частково заповнена: до неї будуть внесені дані по нашій організації, банківському рахунку, номері і даті рахунку. При необхідності ці дані можна змінити. Потім в полі «Контрагент» указуємо дані про покупця, в полі «Договір» — дані про договір з контрагентом. Якщо наша організація забезпечує доставку товару, заповнюємо поле «Адреса доставки».

  4. Заповнюємо табличну частину закладки «Товари» відомостями з довідника «Номенклатура». Для кожної позиції номенклатури указуємо кількість, ціну і ставку ПДВ.

  5. Формуємо друкарську форму натисненням на кнопку «Друк» або «Рахунок на оплату» в нижній частині форми документа.