Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Лабораторна робота №3 – Банківські операції

Тема: Банківські операції.

Мета: робота з банківськими документами – платіжними дорученнями, банківськими виписками а також виведення їх на друк.

Нормативна база:

  1. Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 5 квітня 2001 року № 2346-III.

  2. Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена Постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 № 492.

  3. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена Постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 р. № 22.

  4. Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, затверджений наказом Наказом Міністерства фінансів України від 7 липня 2012 р. № 817.

Теоретичні відомості Банківські рахунки організацій

Відомості про банківські рахунки організацій зберігаються в довіднику «Банківські рахунки».

Для кожної організації визначається свій список банківських рахунків. Введення банківського рахунку можна провести із списку організацій (меню «Підприємство» — «Організації») — для цього потрібно виділити в списку відповідну організацію, натиснути на кнопку «Перейти» форми списку і вибрати пункт меню «Банківські рахунки».

При цьому, крім основного банківського рахунку організації в формі редагування даних організації доступний «Банківський рахунок для розрахунків з ФСС». Необхідність відкриття окремого рахунку для розрахунків з фондами соціального страхування передбачена Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

У інформаційну базу вводяться наступні відомості про банківський рахунок:

Вид рахунку. Вид рахунку (розрахунковий, позиковий, депозитний або інший рахунок) указується відповідно до вимог складання довідок про рахунки в банках.

Валюта. Валюта, в якій відкритий розрахунковий рахунок. Може бути вибрана будь-яка валюта, зафіксована в довіднику «Валюти». Використання рахунків в іноземній валюті буде більш детально розглянуто в Лабораторнійроботі № 10.

Номер рахунку вводиться номер рахунку в банку.

Банк. З довідника «Банки» вибирається найменування банку, в якому відкритий банківський рахунок.

Найменування. Заповнюється найменуванням розрахункового рахунку юридичної або фізичної особи. Текстове поле «Найменування» — це «внутрішня» назва розрахункового рахунку. Наприклад, «валютний», «головний», «додатковий», «в Ощадбанку» і т.д. Ця назва видаватиметься в різних списках і діалогах, коли потрібно вибрати розрахунковий рахунок.

Текст призначення платежу. У це поле можна ввести текст призначення платежу, який підставлятиметься у відповідні поля друкарських форм платіжних документів.

Надходження безготівкових грошових коштів

Для реєстрації надходження грошових коштів на розрахункові рахунки організації призначені наступні документи:

• «Платіжне доручення вхідне» (меню «Банк» — «Платіжне доручення вхідне»);

• «Платіжний ордер на надходження коштів» (меню «Банк» — «Платіжний ордер на надходження коштів»).

У цих документах можуть бути вказані наступні види господарських операцій:

  • «Оплата від покупця»;

  • «Повернення коштів постачальником»;

  • «Розрахунки за кредитами і позиками»;

  • «Інше надходження безготівкових коштів»;

  • «Інші розрахунки з контрагентами»;

  • «Покупка/продаж валюти».

У документі «Платіжний ордер на надходження коштів» додатково може бути вказаний вид господарської операції

• «Інкасація коштів»;

• «Надходження від продажів по платіжних картах і банківських кредитах».

Операція «Оплата від покупця» призначена для віддзеркалення надходження безготівкових грошових коштів від покупця. У реквізиті «Договір» документа «Платіжне доручення вхідне» при цьому необхідно буде вибрати той договір, у якого встановлений вигляд «з покупцем», «з комісіонером» або «з комітентом». При проведенні документа буде визначений стан розрахунків за договором і сума, що поступила, автоматично розділиться на аванс і оплату.

Операція «Повернення коштів постачальником» вказується під час повернення безготівкових грошових коштів, повернених постачальником. Договір необхідно вибрати той, в якому встановлено вигляд «з постачальником», «з комісіонером» або «з комітентом».

Операція «Розрахунки за кредитами і позиками» обирається під час надходження безготівкових грошових коштів за кредитами і позиками. Договір треба вибрати той, в якому встановлений вигляд «інше».

Операція «Інші розрахунки з контрагентами» указується для реєстрації інших розрахунків по договорах з контрагентами.

Операція «Інкасація грошових коштів» указується при зарахуванні на розрахунковий рахунок грошових коштів, раніше прийнятих на інкасацію в торговій точці організації.

Операція «Покупка/продаж валюти» використовується для реєстрації факту зарахування придбаних валютних коштів на валютний рахунок або надходження гривневих коштів за продану валюту на гривневий рахунок.

У решті випадків вибирається операція «Інше надходження безготівкових коштів».

У документах реєстрації надходження безготівкових грошових коштів друкарські форми не передбачені.

Документи «Платіжне доручення вхідне» і «Платіжний ордер на надходження коштів» зручно вводити в інформаційну базу за допомогою обробки «Виписка банку» (див. нижче).